Andaluzija – detaljan putopisni vodič i savjetnik za planiranje putovanja


Najživopisnija španjolska regija – probaj se ne zaljubiti

Tekst i fotografije: Denis Treskanica i Aleksandra Šutalo

Andaluzija je puno više od zemljopisne regije. Ona “španjolska srčanost” opisana u književnosti i umjetnosti, vrela krv koja tjera na ples, glasno pričanje i pjevanje, uživanje u hrani i vinu osjeti se na ulicama, ponoćnom tapasu, bojama zore i pogledu u očima dječaka koji trči po plaži.

Sadržaj

      1. Malaga
      2. Granada
      3. Cordoba
      4. Sevilla
      5. Marbella
      6. Ronda
      7. Cadiz
      8. Tarifa
      1. Frigiliana
      2. La Alpujarra
      3. Montefrio
      4. Almodovar del Rio
      5. Mijas
      6. Setenil de las Bodegas
      7. Ronda
      8. Olvera
      9. Zahara de la Sierra
      1. Playa Peñón del Cuervo
      2. Cabopino
      3. Calas de Roche
      4. Playa de Bolonia
      5. Malagueta
      1. Sierra Nevada
      2. Los Cahorros
      3. El Torcal de Antequera
      4. El Caminito del Rey
      5. Sierra de Grazalema

Uvod

Koji su to doživljaji, od čega su sastavljeni i po čemu su međusobno različiti da se u neka mjesta želimo vraćati, dok je druge dovoljno posjetiti samo jednom i ostaviti ih u kategoriji “bili smo”? Što je to za vidjeti, osjetiti ili okusiti u gradovima i selima na čiji se spomen odmah aktivira osjećaj “želim opet!”? Možda se ne može donijeti opći zaključak, no vjerujemo da ovdje nije riječ o prirodnim ljepotama, povijesnim znamenitostima ili obilasku turističke rute u pratnji vodiča. Radi se o skupu usputnih doživljaja koje ćete pokupiti dišući bilo ulice ili dok sjedite na kavi, a konobar vas iznenadi besplatnim malim obrokom. Odgovor se skriva i u pijevu ptica čiji ćete zvuk neplanski izolirati dok šetate parkom, osmijehu koji se sramežljivo ukazao prilikom slučajnog susreta očima s prolaznikom koji živi tu negdje u blizini. Važan je i okus rajčice, pjesma uličnog glazbenika i boje neba dok u zoru krećeš prema sljedećem odredištu svojim rentanim autom. Radi se, zapravo, o zbroju doživljaja kojih nismo svjesni u datom trenutku, a koji čine osjećaj konkretne destinacije i određuju njezino mjesto u budućoj zbirci uspomena. I upravo to određuje razliku. 

Andaluzija je mnogo više od zemljopisne regije jedne od turistički najatraktivnijih zemalja. Ne umanjujući ljepote i posebnosti bijelih sela, kultnih gradića poput Ronde ili “must see” gradova poput Seville, usudit ćemo se reći da je ipak najsnažniji doživljaj koji ćete ponijeti iz ovoga dijelića svijeta – neopipljiv i nevidljiv, ali potpuno stvaran i dubok. Osjećaj je to onog pravog srčanog španjolskog duha kojeg vodi strast i ljubav prema životu i uživanju u životu. Putovanje Andaluzijom znači dopustiti si uživanje u malim stvarima, u hrani, vinu, suncu. Za samo nekoliko dana u ovom najjužnijem dijelu Španjolske, dođe ti da zapjevaš dok hodaš. Zbog toga smo se u Andaluziju vratili i vraćat ćemo se.

Pred vama je vjerojatno najopsežniji putopis na hrvatskom jeziku o Andaluziji kojim vas želimo inspirirati, informirati i motivirati na putovanje. Nastao je na osnovu naša dva osmodnevna krstarenja cestama i cesticama ove najpoznatije španjolske regije, a sastavljen je od videa, fotografija i teksta. Oba smo puta namjerno putovali tijekom zimskih mjeseci, jer smo željeli što povoljnije klimatske uvjete i cijene, te što manju gužvu odnosno što autentičniji doživljaj stvarnog života tamo. Čitajte, uživajte u fotografijama i videima, a ukoliko se odlučite za ovo putovanje, spremite si ovaj tekst jer su u njemu korisne informacije, savjeti i motivacija. Vamos!

Za zagrijavanje pogledajte dva videa kojima smo pokušali opisati boje Andaluzije. Boja je mnogo, a miris je samo jedan. Naranča.

Andaluzija u nekoliko (ključnih) riječi ili zašto treba odmah planirati put

Prva asocijacija koju već sigurno vežete uz Andaluziju je – sunce. Najjužnija regija Španjolske snažnog identiteta kojeg čine muslimanski i katolički utjecaji prisutni u arhitekturi, kulturi, gastronomiji i općoj atmosferi, ostavlja dojam izrazito gostoljubive regije. Pored sunca, asocirate sigurno i paellu, borbe s bikovima, strastveni flamenco, crno vino, iberijsku šunku i općenito – uživanje u životu. Ako je tako, vrijeme je da odete sve to doživjeti. Ako ne, vrijeme je da odete sve to doživjeti.

Kad bi Andaluziju trebalo opisati jednom fotografijom, ta bi sigurno mirišala na naranče

Kada posjetiti Andaluziju?

Ljeto, sunce i pješčane plaže vrlo su često najsnažniji motivator za odlazak na neko mjesto. I premda Andaluzija nudi savršeni ljetni provod u tome smislu, naša je misija potaknuti vas na putovanje tijekom zimskih mjeseci. Zašto? Na prvom mjestu, vrlo visoke temperature i gužva svaku će idiličnu viziju ljetnog odmora u nekoj mjeri učiniti manje privlačnom. S druge strane, ako izuzmemo mogućnost kupanja (ili možda ni to ne) Andaluzija zimi nudi isto što i ljeti, ali uz niže temperature i niže cijene svega; od smještaja i putovanja preko hrane i magneta do parkinga i najma automobila. Naša oba putovanja bila su tijekom zimskih mjeseci, a s obzirom na niže cijene nego ljeti (čak i u Hrvatskoj) mogli smo ostati duže i učiniti naše putovanje sadržajno bogatijim.

Playa de BoloniaOvako prazne plaže ljeti nikad nećete doživjeti. Idealno za šetanje, trčanje ili opuštanje.

Dakle, osim što se zimi nećete okupati u oceanu (premda ako želite – tko vam brani?) i što su dani malo dulji ljeti, sve ostalo što možete dobiti od Andaluzije dobit ćete i zimi, brže i jeftinije. Usput, temperature u siječnju i veljači penju se i do 20 stupnjava, a jutra znaju iznenaditi s temperaturama između 5 i 8 stupnjeva. Vrijedno je znati i da sunce u tome dijelu godine izlazi tek oko 9 sati, a do tada na ulicama nema ni goluba ni galeba. Ni Diega, ni Marije. Andaluzija se ne budi prije 9 sati. 

Kako doći do Andaluzije?

Osim ako nemate neki poseban razlog, vjerujemo da za putovanje od 2500 km od Hrvatske do Andaluzije nećete izabrati automobil. Udaljenost je to koja se lako, brzo i jeftino prevali avionom, a dodatna dobra vijest je da trenutno aktivne niskobudžetne kompanije poput Ryanaira ili Wizzaira imaju linije iz Zagreba, Budimpešte, Beča, Beograda ili Venecije do Malage ili Seville. Direktne avio-karte u jednom smjeru mogu se naći već za 25 eura pa čak i jeftinije. Naravno, govorimo o cijenama u zimskim terminima. Ljeti, u tijeku sezone, cijene u jednom smjeru kreću se oko stotinjak eura.

Oko tri sata traje direktni let iz Zagreba u Malagu. Obavezan pogled na Alpe pod snijegom!

Povratni letovi kompanija za odredišta u Andaluziji nude se uglavnom tako da je datum povratnog leta nakon tjedan dana od polaska. Naravno, postoje i povratne veze za par dana nakon slijetanja, ali bit će vam isplativije planirati odmah tjedan dana. Zašto? Jer ni tjedan dana nije dovoljno i čak i nakon toga – željet ćete još i opet. To se dogodilo i nama.

U većini letova iz naših krajeva Malaga će vam biti andaluzijsko odredište, a onda iz Malage možete dalje planirati svoje putovanje i istraživanje regije. Definitivno će vam biti najisplativije i najpraktičnije unajmiti automobil, no valja imati na umu i da je Andaluzija dobro pokrivena željezničkom mrežom među većim gradovima, dok autobusi pokrivaju kraće relacije.

Najam auta je možda najbolja opcija za istraživanje Andaluzije. Mi smo u ovom hibridnom “fići” obišli čuda. Troši ko upaljač, brz ko kornjača. No, čemu žurba?

SAVJETI ZA način putovanja:

  • www.Skyscanner.com – jedna od najboljih stranica za pretraživanje letova po danima, mjesecima… Nakon što nađete let koji vam odgovara bolje je karte kupiti direktno od kompanije koja nudi let (npr. RyanAir, Wizzair), nego od posrednika (npr. MyTrip, Trip.Com…).
  • www.malagacar.com – više puta provjerena, povoljna i učinkovita usluga najmova svih vrsta automobila. Jedni od rijetkih iznajmljivača koji ne traže silne depozite ako uzmete puno osiguranje vozila kod njih, koje je ionako povoljno. Uz putno osiguranje, ovisno o broju dana, cijena najma ovdje se kreće od 20-30 eura po danu, dok gorivo i cestarine plaćate sami, ovisno koliko se i gdje vozite. Dočekaju vas na zračnoj luki u Malagi i odvezu minibusom do svog ureda (cca pet minuta). Pri povratku vozila u ured odbacuju vas u centar Malage, na autobusni ili željeznički kolodvor, gdje zatražite. Tijekom cijelog puta pružaju uslugu besplatnog savjetovanja na cesti, a kod njih možete iznajmiti i razne dodatke poput navigacije, sjedalice za djecu, električnog romobila i slično. Svi auti koje smo vidjeli u njihovoj garaži su potpuno novi. Sučelje web stranice im je jako staro i ne ulijeva povjerenje, ali zapravo sve funkcionira jako dobro. Provjereno.
  • U slučaju da nakon preuzimanja unajmljenog vozila želite odmah nastaviti dalje, zaobilazeći Malagu u startu, na par minuta od malagacar.com ureda nalazi se dobar supermarket Aldi za obaviti shoping: https://goo.gl/maps/nsvubdwFtmCWocn37 
  • Ceste označene s AP se plaćaju, a sve ostale su besplatne (oznake možete vidjeti na Google mapsima). Benzinske postaje na autocestama su zaista rijetke, točite kad god naiđete na benzinsku. Cijene cestarina nisu strašne, a gorivo je malo skuplje nego kod nas.
  • Lokalci koriste Cabify i MyTaxi aplikacije umjesto Ubera, pa se možete i vi okušati s njima.
  • Za sve koji bi letjeli iz Budimpešte, jedna dobra ideja: doći s RyanAir ili WizzAir u Malagu, rentati auto i obići šta poželite, vratiti auto i onda autobusom otići u Sevillu, za cijenu od 20 eura. U Sevilli vam auto ne treba, a ona zahtijeva više dana za istraživanje. Iz Seville se zatim vratite u Budimpeštu koristeći RyanAir. Svi znamo da nije nužno vraćati se istim putem nazad 🙂
  • https://www.andalucia.com/travel/home.htm – stranica na kojoj možete naći apsolutno sve informacije potrebne za bilo kakvo putovanje Andaluzijom uključujući linkove i relevantne ponude (autoceste, vlakovi, autobusi, trajekti, biciklističke staze, …)

Smještaje pronađite na Booking.Com, LockTrip.Com -> https://locktrip.com?refId=223618 , www.airbnb.com ili www.agoda.com). Ako niste nikada koristili LockTrip, za svoju prvu rezervaciju možete dobiti 6% popusta ukoliko iskoristite sljedeći kod: “JI80C”. Obavezno provjerite ponude na svim mjestima iz više razloga. Negdje ćete naići na jeftiniju ponudu istog smještaja. Ako se radi o hotelima, probajte im se javiti direktno na web stranicama, zna se i tako doći do povoljnije cijene.

Istraživanje gradova

Iako je Sevilla glavni grad Andaluzije te uz veličanstvenu Granadu i Cordobu čini zlatni trokut provincije, sve kreće od Malage. S jedne strane zato što je Malaga jako dobro povezana sa zračnim lukama iz naše okolice (Zagreb, Budimpešta, Beč, Beograd…), a s druge pak strane zato što se radi o vrlo posebnom gradu. Ako ćete slučajno u Andaluziju uploviti, odnosno doći brodom ili kruzerom, znajte odmah da je Malaga jedna od najstarijih luka na Mediteranu. 

Malaga

No, Malaga je puno više od grada s dobrim prometnim vezama. Mi smo je na našem prvom putovanju podcijenili i samo proletjeli kroz nju, da bismo na drugome ispravili nepravdu i shvatili da se radi o gradu punom doživljaja svih tipova; od kulturno-umjetničkih do doživljaja povijesti i prirode. Ako se zateknete tamo u blagdansko vrijeme, impresionirat će vas izrazito bogate ulične dekoracije koje tvore audio-vizualni spektakl u centru grada odnosno najpoznatijoj ulici naziva Marqués de Larios. Više od 600 tisuća lampica u ovoj instalaciji nude zaista poseban doživljaj.

Malaga – živopisna obalna destinacija koju ne smijete zaobići

Blagdanski audio vizualni spektakl u ulici Marqués de Larios je poseban doživljaj

Malaga slovi kao mediteranski biser i, sa svojih 300 sunčanih dana u godini, najsunčaniji grad Andaluzije. Poznata, između ostaloga, po činjenici da se u njoj rodio slavni Picasso, Malaga će vas obasuti vrlo bogatom ponudom kulturno-umjetničkih sadržaja što čini odličnu podlogu za istraživanje i doživljaje toga tipa. Ako ste pak drugi tip, onom broju sunčanih dana pridodajte činenjenicu da Malaga ima predivne pječane kilometarske plaže – i eto vam povoda da ovome gradu date visoku ocjenu. 

Što obavezno posjetiti u Malagi?

Utvrde Alcazaba i Gibralfaro

Castillo de Gibralfaro – impresivno zdanje i moćan pogled. Ranojutarnja šetnja obećava privatan doživljaj.

Malaga je dom dvjema moćnim utvrdama koje oduzimaju dah svojom grandioznošću. Alcazaba, remek-djelo maurske arhitekture, smještena je unutar gradskih zidina i nudi predivne vrtove i fontane. Gibralfaro (Castillo de Gibralfaro), smješten na brdu iznad Alcazabe, pruža nevjerojatan pogled na grad i obalu.

Utvrde Alcazaba i Gibralfaroobje pružaju spektakularne panoramske poglede na obalu i okolicu

Katedrala Malage

Katedrala u Malagi posebna je po tome što nije dovršena. Nedostaje joj jedan toranj, a budući da se on ne planira dograditi, katedralu zovu jednoruka dama.

Katedralu u Malagi karakterizira mješavina renesansnih i baroknih stilova. Njezina impozantna fasada, visoka 84 metra, čini ju drugom najvećom katedralom u Andaluziji (prva je Giralda u Sevilli). Izgrađena je između 1528. i 1782. godine, ali ne u potpunosti. Nedostaje joj jedan toranj koji nikad nije dovršen i zbog toga je dobila nadimak La Manquita (jednoruka dama).

S tornja malaške katedrale pruža se zadivljujući pogled na grad i obalu Sredozemnog mora

La Malagueta

Najpoznatija gradska plaža u Malagi, La Malagueta, široka je pješčana radost ljeti i zimi ukrašena palmama i obogaćena barovima (tzv. Chiringuito) i restoranima. Najposebnije iskustvo koje ovdje možete doživjeti je prisustvovanje tradicionalnom načinu pripremanja sardina na roštilj-štapovima, tzv. Espeto.

Ulje na platnu: El Ninjo uživa na Malagueta plaži. Denis Treskanica, 2023.

Centre Pompidou Malaga

Centre Pompidu ne možete i nemojte promašiti

Ako ste već posjetili pariški, onda morate obići i Centre Pompidou u Malagi. Ako pak još niste, onda svakako dok ste u Malagi ovo mjesto smatrajte obaveznom postajom. Znači, Centre Pompidou je u svakom slučaju – obavezna postaja! Ovaj jedinstveni kulturno-umjetnički centar otvoren je u Malagi 2015. godine, a nalazi se u dijelu grada koji se zove Muelle Uno. Centre Pompidou smješten je u zgradi Cubo s pogledom na marinu te već svojim vanjskim izgledom privlači pažnju.

Ovdje možete razgledati razne odabrane zbirke iz fonda Centra Pompidou iz Pariza, a golemi izložbeni prostor nudi putovanje kroz umjetnost 20. i 21. stoljeća ističući značajna djela iz razdoblja kubizma, fovizma, nadrealizma pop-art-a i drugog. Prilika je ovo da uživo doživite Picassa, Duchampa, Dalíja, Miróa, Kandinskog, Légera ili Chagalla, proučite stalni postav ili neku od trenutnih dodatnih izložbi te iskusite neku od interaktivnih instalacija. Nezaobilazno.

Centre Pompidu Malaga jednostavno je nezaobilazna postaja u Malagi. Must.

Muzej Pabla Picassa

Najpoznatiji malaški sin zasigurno je Pablo Picasso. Ako to kojim slučajem niste znali, čim krenete u obilazak Malage – shvatit ćete budući da se može reći da je grad brendirao lik i djelo ovoga slavnog slikara kroz svoju kulturnu i turističku ponudu. Svakako preporučujemo posjet Muzeju Pabla Picassa u kojemu smo se mi zadržali preko dva sata i mogli smo ostati još da plan dana nije vukao dalje.

Muzej Pabla Picassa u Malagi predstavlja sve njegove stvaralačke faze i tehnike

Fotkanje strogo dozvoljeno, mi smo pofotkali sve!

U muzeju su predstavljene sve stvaralačke faze ovoga svjetski poznatog umjetnika, poprilično detaljno i zanimljivo budući da baštini veliku i bogatu zbirku. Ukupno je 285 izloženih djela koje su članovi obitelji Picasso donirali muzeju. Osim likovnih radova, mogu se vidjeti i Picassove skulpture od drveta, keramike i metala, litografije, linorezi, bakrorezi, a bavio se i kostimografijom i pisanjem. Zaista impresivno.

Ako ne želite čekati u kilometarskom redu, preporučujemo da kupite ulaznicu za Picassov muzej online.

Koliko je značajan za povijest umjetnost govori i činjenica da se muzeji s Picassovim djelima nalaze širom svijeta. Najveći su u Parizu i Barceloni. Mi ih stavili na svoju bucket listu. 

Stari Grad i Rimski Amfiteatar

Šetnja starim gradom Malage oduševljava šarmantnim kamenim ulicama i ostacima rimskog amfiteatra.

Parkovi i vrtovi

U parkovima ćete prvo čuti neobičan pjev ptica, a oda vidjeti stotine papiga u krošnjama stabala

Malaga je posebna i po svojim predivnim parkovima i malim zelenim oazama uslijed urbanih kompleksa. Parque de Malaga je idealno mjesto za opuštene šetnje, a botanički vrt La Concepcion, najpoznatiji u Europi, oduševljava raznolikošću biljnih vrsta s pet kontinenata. Papige su posebna atrakcija.

Drvoredi stoljetnih platana sveprisutni su u gradu.

Šetnja rivom

Život je uz more, a uz more je šetnica, a šetnicu uz more u Malagi krasi karakteristična pergola modernog dizajna u obliku valova

Palmeral de Las Sorpresas šetnica pruža prekrasan pogled na more, luku i brodove te je omiljeno mjesto za šetnje i opuštanje među lokalcima i turistima. Palme i šareni cvjetovi dodaju šarm ovoj šetnici, a velika umjetnička instalacija pergole duž cijele rive će vas malo zaštiti od sunca te vas motivirati za dobar foto session. 

 

Bogata kulturna ponuda

Grad Malaga nudi bogatu kulturnu scenu koja, osim Muzeja Pabla Picassa i Centra Pompidou, uključuje nekoliko značajnih muzeja. Ističemo Muzej automobila i mode koji istražuje povijest luksuznih automobila, Muzej Carmen Thyssen s kolekcijom španjolske umjetnosti 19. i 20. stoljeća, te Muzej ruske umjetnosti koji posjeduje zbirku ruske umjetnosti 19. i 20. stoljeća. Ovi muzeji pružaju posjetiteljima priliku da istraže različite aspekte umjetnosti, povijesti i kulture te upoznaju bogatu kulturnu baštinu Malage.

 

Okusi Malage

Ne zaboravite istražiti lokalnu kuhinju kako biste doživjeli autentične okuse grada. Bilo da uživate u svježim plodovima mora uz obalu ili u tradicionalnim jelima u srcu grada. Espeto (sardine s roštilja) u Chiringuito barovima smo već spominjali. Od juha koje potječu iz Malage u redovitoj ponudi naletjet ćete na Gazpachuelo Malagueño (topla juha od ribe, krumpira, vode, soli,… i drugih kombinacija) i Ajoblanco (potječe od Maura, juha od mljevenih badema s maslinovim uljem i češnjakom). U okolici Malage naletjet ćete i na plantaže badema, zato su ovdje domaći specijalitet prženi bademi (Almendras Fritas) koje možete kupiti od uličnih prodavača.

SAVJETI ZA Malagu:

Granada

Granada. S lijeve strane se pružaju slikovite ulice, krovovi i zvonici, dok s desne strane na brdu započinje impresivna Alhambrina citadela

Grad Granada smješten je u podnožju planine Sierra Nevada. Ima dugu i bogatu povijest koja privlači više od 2,5 milijuna turista iz cijelog svijeta svake godine. Ključna atrakcija ovog grada je Alhambra, predivan kompleks palača i vrtova koji specifične arapske arhitekture. Alhambra je najveća posebnost Granade. Zanimljivu, putujući prema Granadi, naići ćete na više smjerokaza na kojima piše Alhambra, nego što je onih na kojima piše Granada.

Doručak u andaluzijskom stilu. Dosta panoramskih fotki odradili smo s ove hotelske terase s granadastičnim pogledom na cijeli grad

No, kako to obično biva, Granada nudi mnogo više od onoga što na prvu znamo o njoj. Neki dijelovi grada (Alhambra, Generalife i Albayzín) pod zaštitom su UNESCO-a još od 1984. godine. Grad je domaćin brojnim popularnim festivalima koji privlače pozornost turista iz cijelog svijeta. Ovdje se miješaju španjolska strast i bogata povijest muslimanske vlasti koja je trajala čak 800 godina, što je najduže vladavina muslimana u Španjolskoj. Simbol grada je nar, što je istovremeno i značenje španjolske riječi “granada”.

Gledajući Granadu s visine, možda se neće učiniti živopisnom s obzirom na 50 nijansi smeđe boje koje vidite na slici. Ipak, ulice grada su slikovite i odišu španjolskim šarmom. Impozantna građevina u sredini fotografije je katedrala, remek-djelo španjolskog baroknog stila. 

Unutrašnjost katedrale u Granadi sagrađene u 16. stoljeću

Unatoč velikom broju turista koji svake godine dolaze ovdje, Granada zadržava svoj autentični šarm i pruža jedinstveno iskustvo koje kombinira bogatu povijest, prirodnu ljepotu i strast za životom. Ako se još dodatno prepustite strasti flamenca i gastro užitcima, sa sigurnošću možemo reći da ćete doživjeti pravu dušu Andaluzije. Kako smo mi to doživjeli opisujemo u nastavku.

Alhambra

Glavni adut Alhambre definitivno su bogati detalji, ali i veličina samog kompleksa. Ogromno!

Alhambra je doista očaravajući kompleks palača i vrtova izgrađenih u 13. stoljeću. Ime joj dolazi od arapske riječi koja znači “crvena”, a to je upravo boja palače dobivena od crvenog tla na kojemu je izgrađena. Palača Alhambra ima duboke korijene u muslimanskoj povijesti Španjolske.

Njezina izgradnja započela je u 13. stoljeću, tijekom vladavine Nasridske dinastije muslimanskih vladara. Lokacija Alhambre, smještene na brdu, imala je strateški značaj u prošlosti. Prvobitno je izgrađena kao vojna utvrda na uzvišenom položaju kako bi štitila grad, kasnije je prerasla u kompleks palača i vrtova. Nakon osvajanja Granade od strane katoličkih monarha Ferdinanda i Izabele 1492. godine, Alhambra je postala vlasništvo španjolske krune koja je ulagala u modifikacije kako bi se kompleks prilagodio novim potrebama i ukusima. Takva mješavina arhitekture i stilova daje Alhambri njezin jedinstveni izgled.

Što je ljepše? Interijer ili eksterijer? 

Bogati ornamenti posebnost su Alhambre

Nasridova palača i Generalife nezaobilazne su znamenitosti Alhambre. Nasridova palača čini srce kompleksa i jedna je od najljepših primjera islamske arhitekture u Španjolskoj, a u njoj definitivno možete osjetiti duh prošlih vremena. Generalife predivan je kompleks vrtova, fontana i palača smješten izvan Nasridove palače. Planirajte dugu šetnju i detaljan obilazak. Udisanje prošlosti i očaranost detaljima.

Nasridova palača unutar Alhambre zahtjeva posebnu rezervaciju termina, imajte na umu

Alhambra nije jedna od onih lokacija u koju uđete, obiđete i za sat vremena izađete. Ovaj velebni kompleks nemoguće je čak prehodati u tom vremenu, tako da ovaj zalogaj zahtjeva duže žvakanje i još dužu probavu. U četiri sata koliko je nama trebalo za obilazak ovog pravog malog grada, najsnažniji dojam ostavljaju detaljima bogato ukrašeni zidovi dvorana, dvorišta i golemi vrtovi, vodoskoci i nezaobilazne arkade.

Fotografije ni blizu ne mogu dočarati doživljaj na ovom posebnom mjestu, kao ni uvijek prisutno oduševljenje maurskim vladarima za stvaranje ovakvog remek-djela arhitekture.

Nasridova palača bila je rezidencija maurskih kraljeva i u njoj se reflektira sva moć maurske arhitekture

Čarolija besplatnih tapasa

Možda je već svima poznato, ali hajde – ponovit ćemo gradivo. Tapasi su varijacije glavnih jela poslužena u malim porcijama. Ljudi se često ne mogu odlučiti šta jesti, a na ovaj način možete isprobati više manjih obroka i onda se tek odlučiti za glavni. Ili, što obično zna biti praksa, preskočiti glavni obrok i samo uživati u tapasima. Španjolci su ga izmislili i u opticaju je od 13. stoljeća.

I čemu se čuditi kad znamo da Španjolci vole sjediti satima za stolom i uživati u hrani i piću. Granada je poznata po svojoj kulturi besplatnih tapasa. Mislili smo da je to mit, ali gdje god smo došli na piće, obavezno su nam donijeli jednu od tisuće varijanti tapasa. Što ćete dobiti? Sve je moguće. Od minijaturne porcije običnog čipsa pa do tanjurčića s nekoliko feta španjolskog pršuta.

Jamón ibérico, španjolski pršut. Uz bok najfinijim istarskim pršutima ili slavonskim šunkama

Tradicija uzgoja pršuta na Iberijskom poluotoku traje već tisućama godina. Rimski pjesnik Marko Valerije Marcijal još je u prvom stoljeću opisao bogatstvo okusa iberijske šunke. O ovom specijalitetu moglo bi se puno pisati, no bit će dovoljno preporučiti ga kao jedan od nezaobilaznih doživljaja kad ste u Andaluziji.

Uz pršut, španjolski se jug diči još i maslinovim uljem i rajčicom. Usput, Španjolska je uvjerljivo najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, a idealna klima omogućuje uzgoj od oko 3 milijuna tona rajčica godišnje.

Nazdravljanje s maslinovim uljem u Španjolskoj možda uopće nije običaj, ali nama je postao. Salud maslinud!

Mi smo se na našim putovanjima Andalzijom uglavnom hranili tapasima odnosno specijalitetima domaće kuhinje, a iskustvo za pamćenje doživjeli smo upravo u Granadi. Bodegas Castañeda tapas je restoran u centru grada. Došao nam je kao preporuka s raznih strana i planirali smo ga posjetiti nakon višesatne šetnje kroz komplekse Alhambre. Poprilično gladni i žedni otvaramo ogromna vrata znamenitog restorana i doživljavamo: šok!

Ogromna je gužva, prostor vrvi ljudima koji su nagurani uz stolove, visoke i niske, uz šank, ma svuda! Pije se i jede kao da ne postoji sutra! Buka glasnih razgovora iz koje se razabire i zvuk nazdravljanja i snažan miris fine hrane doživljaj je koji upiješ u jednoj sekundi i apsolutno želiš postati dio tog folklora. I taman kad smo pomislili da ćemo nažalost morati doći drugi put, jer ovdje fizički mjesta nema, negdje iz dubine šanka čuje se Miguel: hola-bola, ovo-ono… nešto galami na španjolskom, maše i gleda u nas. Zvuči nam poput: “Ma ima mjesta, samo upadajte!”.

Oh, Miguele care, daj čelo da ga poljubimo! Doslovno se uguravamo među ljude i iza vrata, uz visoki stol, pronalazimo dovoljno mjesta da stanemo. Samo jedan lakat može na stol, za drugi mjesta nema. No sretni smo jer sve dalje bila je čarolija. Dio smo sada vrlo dimaničnog ritma izmjene tapasa na stolu, kuckanja čašama i nazdravljanja crnim vinom. Buka je kao savršena melodija koja pogoduje još snažnijem uživanju u okusima hrane i pića. Miguel i ostali konobari međusobno se dovikuju i u tome kaosu djeluju savršeno organizirano. A okus hrane… 

Uz naručeno piće uvijek dolazi i besplatni tapas. Na slici je nešto najsličnije našem satarašu. Okus? Daj još!

Ovdje možete naručiti tapase po vlastitoj želji iz dugačke liste ponude. No, svakako, uz naručeno piće, restoran vas časti malim obrokom po njihovom izboru. Mi smo naručivali piće za pićem i pratili što će nam sljedeće donijeti od hrane. Tanjur s nekoliko vrsta sira, umak od rajčice i paprike sa šnitom kruha, bbq krilca. Dodatno smo u jednom slijedu naručili i pršut, Uglavnom, energija ovoga prostora i istinsko uživanje u domaćim okusima, iskustvo je koje apsolutno preporučujemo ako se nađete u Granadi. I za kraj priče, dijelimo s vama da je Miguel zvani tapas od nas dobio odličan tip-as! Hehe.

Sacromonte

Sacromonte je četvrt u Granadi poznat kao kolijevka flamenca, glazbenog žanra koji je sinonim za strast i emocionalnu izražajnost. Povijesno, romski je ovo kvart smješten u okrugu Albaicín na brdovitom području gdje su Romi gradili svoje domove u špiljama. 

Bivši domovi danas tvore Muzej špilja i prezentiraju povijest Roma i romskog načina života u kojemu značajnu ulogu ima strast kao emocija odnosno flamenco kao glazbeni žanr koji pjesmom i plesom nastoji prenijeti tu emociju. U nekim od tih povijesnih špiljskih lokacija možete gledati flamenco show i ako vam je to iskustvo na popisu stvari koje želite doživjeti u Granadi, onda svakako odite u Sacramonte.

Špilje u Sacromonte četvrti povijesno su vrlo važne, posebno za nastanak i razumijevanje flamenca. Tu se nekoć zasigurno puno pjevalo i plesalo, a danas u tim prostorima možete pratiti različite flamenco programe koji se nude turistima

Zambra María la Canastera, jedna je od špilja nazvana po poznatoj plesačici i pjevačici koja je u istoj špilji živjela sa svojom djecom, a u dnevnoj sobi su se održavali flamenco nastupi koji su nastavili do danas.

Jedna od najstarijih i rijetkih špilja koje izvode Zambru, formu flamenca, kojeg uvijek prati živa glazba i ples koji se izvode jako blizu publike. Riječ “zambra” potječe od arapske riječi “zumrã,” što znači svadbeno slavlje u Maura. Romi iz Granade preuzeli su ove običaje i uključili elemente svoje kulture.

Gledati flamenco show u ovom konkretnom prostoru za nas je bio vrlo snažan doživljaj. Autentično i moćno!

Sacromonte je poseban po noći i u vrijeme zalaska sunca. Fantastičan pogled na grad i na kraljicu Alhambru najposebniji je sa vidikovca Mirador de San Nicolás. Vidikovac je poznato okupljalište lokalaca i turista koji svaki dan dočekuju zalazak sunca, pa se uz bocu vina i miris marokanskog hašiša, uvijek nađe i pokoja gitara i zatim zasvira flamenco. Brzo se onda još pojave i ulični plesači, i eto ti zabave!

Sacromonte ima veliki nekoliko vidikovaca koji pucaju kako na Alhambru tako i na ostali dio grada. Bum bum!

La Alcaicería – Tržnica s arapskim začinima, rukotvorinama i suvenirima

Fuente Vaqueros

Fuente Vaqueros je malo selo smješteno 20-ak kilometara od Granade. Naizgled sasvim obično, ovo je rodno mjesto jednog od najvažnijih španjolskih pjesnika – Federica Garcíje Lorce. Njegova rodna kuća danas je muzejski kompleks poznat kao “Casa Museo Federico García Lorca”. Preporuka za ljubitelje književnosti i umjetnosti.

U ovoj “casi” rodio se znameniti Lorca. Unutrašnjost kuće je autentična, ali je zabranjeno fotofrafiranje. Što vidite i doživite unutra, ostaje unutra

Uz simboličnu cijenu ulaznice i vodstvo na engleskom jeziku posjetitelji mogu istražiti autentične sobe gdje je Lorca živio i stvarao te se upoznati s njegovim životom i djelom kroz izložene predmete, knjige i rukopise. Unutrašnjost muzeja nije dozvoljeno fotografirati tako da ključne kadrove i trenutke nosimo u sjećanju. 

 

SAVJETI ZA Granadu:

  • La Alhambra + Generalife Palace (ulaznice kupite ovdje: https://compratickets.alhambra-patronato.es/, kompletni paket 19,09 eura), izdvojite minimalno 3-4 sata za ovo. Bitno za znati – kad kupite ulaznicu s njom možete prolaziti sve komplekse Alhambre osim Nasridove palače. Ako ste za nju kupili ulaznicu morali ste odabrati termin u kojem je želite posjetiti. Kompleks Alhambre je velik, dođite ispred Nasridove palače 20-30 minuta prije vašeg termina, veliki su redovi i gužve. Najbliži ulaz nije glavni ulaz u Alhambru, ako želite što prije doći do Nasrida, koristite sporedni ulaz u kojem su manje gužve i do kojeg vas može odvesti autobus C30 i C32. Ulaz se zove Vrata Pravde (Puerta de la Justicia: https://maps.app.goo.gl/Sp8SQ2Jh8VYn53Pr5 ). Za dodatne informacije i savjete o posjetu Alhambri evo dobar link: https://adventurousmiriam.com/the-alhambra-granada-tickets-map-itinerary/ 
  • Gradski autobusi su idealni za prijevoz do vaših znamenitosti, Granada je brdovita pa će vam upoznavanje gradskih linija biti od pomoći. Nije teško ( https://granadainfo.com/get_location.php?donde=57 ), kroz grad vozi nekoliko bitnih linija, karta košta 1,4 eura za sat vremena vožnje, sasvim dovoljno za promijeniti nekoliko buseva da biste došli do željene lokacije u gradu. Isto tako, odlična prilika za razgledavanje starog grada iz busa, sve su linije kružne pa iskoristite priliku i bacite krug po gradu, forica je. 
  • Hotel Mirador Arabeluj (link: https://www.booking.com/hotel/es/mirador-arabeluj.en.html?aid=8070704 je poseban smještaj s posebnom terasom koja pruža pogled na cijelu Granadu. Terasa je i fantastična foto lokacija. Doručak i besplatan parking. Idealno ako namjeravati ići u Alhambru jer je udaljeno 1km od glavnog ulaza, centar je 15min pješice, autobus do grada staje u ulici hotela)
  • YIT Casablanca Hotel možda najjeftiniji hotel s parkingom u samom centru grada 
  • Mirador de San Nicolás (https://maps.app.goo.gl/MnuenWEYkZcWELt87 ), odlična sunset foto lokacija, možete doći s busevima c31 i c32 iz centra
  • Mirador de Sacromonte, (https://maps.app.goo.gl/tGFQ8wyPboCRDw9g7 ), odlična sunset foto lokacija, možete doći s busevima c31 i c32 iz centra
  • Zambra María la Canastera (https://www.marialacanastera.com/ ) – online rezervacija obavezna, 24 eura / osoba (piće u cijeni), samo gotovina 
  • Federico García Lorca muzej u Fuente Vaqueros mjestu, (info: http://www.patronatogarcialorca.org/english/info.php )

Cordoba

Cordoba ili Granada? – jedna od najčešćih dilema kad se planira put u Andaluziju i možda se nema dovoljno vremena za sve gradove. Često ćete naići upravo na to pitanje po raznim forumima i facebook grupama. Koliko ljudi, toliko odgovora, pa se sve svede, naravno, na osobne preferencije. Što se nas tiče, točan odgovor je: Cordoba i Granada.

Čempresi su starosjedioci u Cordobi, ali i cijeloj Andaluziji

Oko 1000. godine Cordoba je bila jedan od najvećih gradova na svijetu s oko pola milijuna stanovnika. Danas, nakon Seville i Malage, Cordoba je na treći po veličini grad u Andaluziji s više od 320 tisuća stanovnika, dok je Granada na četvrtom mjestu s oko 230 tisuća duša. Inače, samo u Andaluziji postoji 26 gradova s više od 50.000 stanovnika. 

Uske uličice u Cordobi preplavljene su turistima u bilo koje doba godine

Cordoba je smještena na obali rijeke Guadalquivir, a njena se bogato povijest snažno osjeti unutar zidina staroga grada u kojemu središnje mjesto zauzima čuvena Mezquita (džamija-katedrala). Osnovana za vrijeme Rimskoga carstva, Cordoba pamti vizigotske i osmanske vladavine, a sredinom 13. stoljeća zauzimaju je kršćani. Moćne kulture i vladari ostavili su vidljiv trag u kulturi i arhitekturi grada, što i danas predstavlja jedan od bitnijih doživljaja u turističkom smislu. 

Restorane, dvorišta i ulice krase posude sa zasađenim cvijećem u raznim bojama

Mezquita – nezaobilazno!

Mezquita-Catedral de Córdoba nekoć je bila džamija, a danas je katedrala i remek-djelo maurske arhitekture koje se nalazi na UNESCO-vom popis svjetske baštine kao najvažniji spomenik islamske i kršćanske kulture u Španjolskoj. Ona nije još jedan monumentalni sakralni objekt koji je tu usput pa bismo mogli zaviriti unutra, nego je zbog svoje jedinstvene arhitekture i činjenice da se u njoj osjete utjecaji dvije velike religije definitivno nezaobilazna postaja na putu po Andaluziji. Čak i ako vam nije usput, skrenite.

856 stupova svojim odnosima, oblicima i igrom boja, svjetla i sjene ostavljaju dojam beskonačnosti odnosno vječnosti

Zapravo, cijeli stari centar Cordobe, uključujući i Mezquitu, nalaze se od 1986. godine na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Izgradnja džamije započela je u 8. stoljeću i nastavila se kroz stoljeća, rezultirajući jedinstvenim kompleksom sa stotinama stupova i lukova koji podupiru visoke stropove. Lukovi su izgrađeni od kombinacije bijelog kamena i crvene opeke, tvoreći dijagonalne crveno-bijele pruge koje postaju dio identiteta džaamije, ali i cijele Cordobe.

Elementi bijelog kamena i crvene opeke jedinstveni su identitet ovog arhitektonskog čuda

Stupovi čine jedinstveni arhitektonski element unutar ovog povijesnog kompleksa i igraju ključnu ulogu u njegovom prepoznatljivom izgledu. Ukupno 856 stupova stvaraju dojam beskonačnosti svojim ponavljanjem duž glavnog molitvenog prostora. Samo biti tamo na tome mjestu znači biti ispunjen osjećajima divljenja i poštovanja.

Mezquita i atrij s vrha tornja, druga strana tornja pak gleda na cijeli grad

Pri izlasku iz katedrale možete se popeti i na vrh Torre del Alminar – toranj džamije visok 40 metara. Vrh tornja nagrađuje posjetitelje prekrasnim panoramskim pogledom na grad i okolicu.

Uigrana ekipica Romkinja vješto operira gradom nudeći turistima ružmarine na prodaju, a zatim si otvaraju mogućnost za krađu ili iznudu. Gledali smo kako su se vješto razbježale kad je policija naišla da bi se nakon 15-ak minuta ponovno vratile na scenu kao da se ništa nije dogodilo. Ne kupujte ružmarin jer biste mogli ostati bez vrijednih stvari iz džepa ili torbe!

Rimski most

Rimski most u Cordobi (Puente Romano) nad rijekom Guadalquivir i iz 1. stoljeća prije Kristina jedan je od najimpresivnijih primjera rimskog inženjeringa koji je preživio do današnjih dana. Svojim masivnim, dobro očuvanim lukovima i kamenim stupovima, svjedoči o vještini i preciznosti starih majstora.

Pogled s vrha Calahorra tornja na Rimski most

Rimski most je most jedan od simbola grada Cordobe, a dodatna zanimljivost o njemu je činjenica da je “statirao” u kultnoj seriji Igra prijestolja (Game of Thrones) kao kadar slobodnoga grada Volantisa.

U zimskom dijelu godine prevladavaju smeđi tonovi pa pogled na Rimski most i gotovo presušenu rijeku Guadalquivir ne ostavljanju posebno snažan dojam

Torre de la Calahorra
Nastavno uz Rimski most, a nasuprot starome gradu nalazi se toranj Calahorra. Izgrađen je u 13. stoljeću i služio je kao obrambeni objekt. Danas je u njemu Muzej Tri kulture koji simbolizira multikulturalnost, a kroz prezentaciju povijesti i kulture regije tematizira suživot između kršćana, židova i muslimana na ovim prostorima.

Torre de la Calahorra, izvana običan toranj, iznutra multimedijalna riznica povijesti Andaluzije s mogućnošću odlaska na krov i uživanja u pogledu na grad.

Postav u muzeju je multimedijalan, a nas je osobito dojmila maketa Mezquite i Alhambre, kao i pogled na grad s vrha tornja.

Patios, unutarnja dvorišta grada

Na jednoj od razglednica iz Cordobe sigurno će biti i tzv. patiosi. Radi se o bogato ukrašenim dvorištima u centru grada koja prizivaju prolaznike šarenim cvijećem i osjećajem kao da kročiš u stoljeće unazad budući da se radi o autentičnim starim kućama.

Kad je gospon Unesco ovo vidio rekao je samo: “Zaštićujem, ovo nema nigdje!”

Vlasnici kuća i dvorišta dvorišta ulažu puno truda u uređenje pa se na većini mjesta ulaz u patio naplaćuje. Ne čudi niti malo pogotovo što ovi skriveni kutci često čuvaju ostatke iz rimskoga doba (stupove, vaze i slično). Mogu se pronaći patiosi i s besplatnim ulazom gdje se pak može ostaviti donacija. Nerijetko ćete ovdje upoznati i vlasnike koji će vam rado prezentirati svoje malo imanje. Mi smo imali sreću u takvome susretu saznati kako se zalijevaju biljne smještene u posudama na 3-4 metra visine.

Dugački štap s posudicom za zalijevanje cvjetnih instalacija i vrlo ljubazna vlasnica koja priču o povijesti patiosa započinje u rimskome dobu

Nije bilo teško zaključiti da su patiosi i svojevrsni privatni muzeji grada koji svjedoče višestoljetnom rimskom utjecaju na ovom području. Dio grada u kojemu se nalaze dvorišta naziva se Patios de Córdoba. Jednom kad ste tamo, brzo ćete naići i na mogućnost kupovine ulaznice s kojom možete pregledati i ona dvorišta gdje se inače naplaćuje ulaz. 

“Sjednite da popijemo po jednu!” – u svim dvorištima koja smo obišli domaćini su bili jako susretljivi i veseli

Jednom godišnje održava se Festival otvorenih dvorišta Cordobe (Fiesta de los Patios). U prvih 12 dana mjeseca ožujka, dvorišta se otvaraju za javnost, gdje se uz pjesmu i ples posjetitelji mogu diviti ljepotama dvorišta dok se u završnoj fazi dodjeljuju i prestižne nagrade najljepšim dvorištima. Ovaj sastavni dio gradske kulturne baštine i najjači dio identiteta grada prepoznao je i UNESCO koji je festival svrstao na listu nematerijalne svjetske baštine.

Patiosi se nalaze i na drugim mjestima u gradu. Recimo, Palacio de Viana, renesansna palača također je domaćin prekrasnih unutarnjih dvorišta i vrtova. No, nisu samo dvorišta uređena cvijećem. Možda najšarmantnija uličica u gradu je Calleja de las Flores, poznata kao uličica cvijeća, uski prolaz, smješten u srcu grada, koji pruža autentičan doživljaj španjolskog šarma.

Ova poznata ulica cvijeća dosadila je samo Instagramu

Prošetali smo i židovskom četvrti, Juderíom, kvalitetna galerija malih uličica i povijesnih građevina koje svjedoče o bogatoj prošlosti ovog dijela grada. Cordoba također nudi priliku za opuštanje u tradicionalnim arapskim kupkama, poznatim kao hammam.

Patios de Córdoba kvart pun je šarmantnih uličica, a ovdje se održava i čuveni festival Fiesta de los Patios

SAVJETI ZA Cordobu:

  • https://tickets.mezquita-catedraldecordoba.es/en Ovdje možete online kupiti ulaznice za Mezquitu za 13 eura.. Naša preporuka je besplatno razgledavanje svakog jutra od 8:30 do 9:30, poslije toga se plaća ulaz. Ujutro nema gužve, super je za fotkanje, a tih sat vremena sasvim je dovoljno za doživljaj. Cijena za otići na vrh tornja je 3 eura. 
  • Ne kupujte ružmarine od starijih Romkinja na cesti, ne uzimajte ih ni kad vam ih žele pokloniti, izbjegavajte kontakt sa njima jer će vas na ovaj ili onaj način pokušati prevariti. Ekipa već godinama radi u tandemu i jednostavno imaju sve kombinacije za razočarati turiste. Policija ih nije uspjela zaustaviti.
  • Muzej Torre De Calahorra, ulaznice od 4.5 eura možete kupiti na samom ulazu. Na taj način dobivate i pristup krovu s kojeg možete snimiti dobre fotke mosta, naročito prilikom zalaska sunca. 
  • https://www.booking.com/hotel/es/oasis-cordoba.hr.html?aid=8070704 Hotel Oasis Cordoba, za 55 eura po noći, sa besplatnim parkingom i doručkom nama je bila dobra ponuda. Hotel je smješten s druge strane rijeke, 15 minuta hoda od centra grada. 
  • Casa Turistica La Torre je jedan od najjeftinijih smještaja u samom centru grada. 29 eura za noć. Zbog cijene i lokacije oprostit ćete ne baš dobru kvalitetu usluge.
  • Lokacije besplatnih dvorišta:
    https://maps.app.goo.gl/1p4v7WNtF2oN9Sjk8 kuća broj 20
    https://maps.app.goo.gl/msb4UhhcqTRZJeHD9 kuća broj 44
  • Što jesti: Salmorejo (juha od rajčice, slična gazpachu), Japuta En Adobo (pohana marinirana riba) i naravno – tapasi.
  • Gdje jesti: Najbolji doživljaj i hrana definitivno u El Rincon De Carmen (obavezna rezervacija i uživanje u prekrasnom interijeru dvorišta uz zvuke flamenca na gitari). Odlični tapasi u Bodegas Mezquita. Šunka i rajčica fenomenalniu Taberna Salinas.

Sevilla

Ona je glavni grad Andaluzije i s razlogom često na popisima najljepših europskih gradova. No, krenimo od prvog dojma, a prvi dojam je – miris. Miris naranče. Kažu da u gradu ima više od 40 tisuća stabala, a dodatno fascinira podatak da su neka stara i do 600 godina. 

Sevilla očarava i po noći i po danu

Naime, u 12. se stoljeću u Sevilli vjerovalo da posjedovanje jednog ili više stabala naranče donosi sreću što je rezultiralo da danas grad puca od sreće i i ima najviše vitamina C u svijetu.

Miris seviljskih naranči s tisuću gradskih stabala jednostavno je nemoguće ne doživjeti

Iako privlače mirisom, naranče koje ćete moći (ali ne biste smjeli!) ubrati sa stabla u Sevilli neće vam biti ukusne. Radi se o jako gorkoj sorti koja se uglavnom koristi za parfeme, gorku marmeladu ili čak – proizvodnju energije! Naime, gradski projekt energetske održivosti uspješno pretvara propale naranče u ekološki održivu energiju!

Gradska komunalna poduzeća u cijeloj zemlji imaju pune ruke posla. Sva stabla su u gradskom vlasništvu i zakonom je zabranjeno brati ulične naranče. S obzirom da su nejestive ne postoji nadzor koji bi to kontrolirao, tako da se sigurno gleda kroz prste kad zalutali turisti pokupe koju sa stabla.

U Sevilli ćete na u šetnji ulicama lako moći osjetiti onu čuvenu španjolsku srčanost i strast. Glasan smijeh grupice prijatelja na terasi nekoga restorana ili buka glasnih razgovora sa svih strana – dio je atmosfere grada i odražava njegovu kulturu i identitet.

Jesu li im zaista naranče donijele sreću ili su razlozi ovoga javnog veselja skriveni i u drugim okolnostima ove sredine – možda nećemo saznati. Dovoljno je osjetiti i biti dio toga barem turistički. 

U Sevilli je mnoštvo tapas barova. Nismo tražili preporuke nego smo random skrenuli u nekoliko i random naručivali. Sve smo pogodili!

Vratimo se na grad. Iako je najveći u Andaluziji, njegove se glavne atrakcije mogu obići u jednom danu, no s druge strane, poželjet ćete ostati tamo godinama. Mi smo Sevillu javno voljeli tri dana i još bismo ostali da smo mogli. Obilazili smo je pješice, lutali satima po gradskim ulicama diveći se arhitekturi, ljudima i … narančama 🙂

Denis: “Kad ćemo mi biti dovoljno stari da se i mi ovako vozamo u kočijama po gradovima?”
Aleksandra: “To sam se upravo i ja pitala!” 🙂 

Velika je ponuda razgledavanja grada u konjskim kočijama, no mi smo se složili da za takve stvari nismo još dovoljno stari. U nastavku predstavljamo što smo sve doživjeli u naša tri dana boravka u Sevilli. 

Real Alcazar u Sevilli, izvorno maurska utvrda, danas je kraljevska rezidencija koja se ponosi predivnim vrtovima i fascinantnom arhitekturom u tzv. Mudéjar stilu. Ukratko, radi se o spoju maurske i kršćanske umjetnosti na prostorima španjolske, a Real Alcazar je jedan od vidljivih primjera takve arhitektonske dekoracije. 1987. godine cijeli kompleks upisan je na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Europi.

Real Alcazar palača rijedak je primjer Mudejar arhitekture. Svojom posebnošću zaslužila je biti dom kraljevstva Dorne u seriji Igri prijestolja, ali i imati zaštitu UNESCO-a.

Detalji u arhitekturi Real Alcazara očaravaju svojom složenošću, uklapajući različite stilove poput mudéjarskog, gotičkog i renesansnog.

Najstarija kraljevska palača u Europi koja i dalje služi svojoj svrsi. Gornji dijelovi palače i danas su rezervirani za španjolsku kraljevsku obitelj koja ovdje boravi kada posjećuje Sevillu. Palača je dobila dodatnu svjetsku pozornost kao jedna od lokacija u popularnoj seriji “Igra prijestolja” (Game of Thrones, grad Dorne).

Vrtovi palače su prekrasno uređeni, očaravaju svojom raznolikošću i zelenilom. Točno se može osjetiti kako su stanovnicima palače pružali savršen užitak, ali i bogatstvo voća i povrća. Posebno su moćne fontane, kao i razni labirinti putova, terasa i tajnih kutaka.

Vrtovi Real Alcazar palače prostrani su i raskošni

Katedrala Seville, treća je po veličini u svijetu i zajedno sa zvonikom Giralda predstavlja srce grada te se ubraja među glavne gradske atrakcije. Katedrala je proglašena UNESCO-ovom svjetskom baštinom 1986. godine. Više slavnih osoba sahranjeno je u katedrali, a jedna od najpoznatijih je Kristofor Kolumbo, čija grobnica krasi njen interijer. Ipak, zbog raznih situacija tijekom povijesti upitno je jesu li posmrtni ostaci u grobnici zaista njegovi.

Giralda toranj seviljske Katedrale izgrađen je kao minaret za vrijeme maurske dinastije, ali je zvonik u renesansnom stilu dograđen naknadno.

Plaza de España, remek-djelo arhitekta Anibala Gonzalesa, nastalo je kao dio Iberoameričke izložbe 1929. godine koja se održavala u Sevilli. Najpoznatiji gradski trg bio je središnji dio izložbe, domaćin brojnim paviljonima koji su predstavljali španjolska postignuća u industriji i arhitekturi.

Trg je toliko velik da ne stane u kadar. Nevjerojatno je da se cijeli kompleks izgradio za potrebe jedne izložbe

Detalji na zgradama oduševljavaju. Primjeti se miješanje različitih povijesnih stilova, a sve je ukrašeno prepoznatljivim keramičkim pločicama. Duge arkade, prekrasna fontana i kanal po kojem možete ploviti čamcima samo su djelići bogatstva ovoga trga.

Jedinstvena značajka trga su i klupice uz zgradu koje svaka svojim dizajnom predstavlja različite španjolske provincije. Razgledavanje trga i unutrašnjih zgrada u potpunosti je besplatno.

Sve je u detaljima. U ukrašavanju se često koriste keramičke pločice poznate kao “azulejos”, riječ koja dolazi od španjolske riječi “azul”, što znači “plavo”. Pločice su ukrašene geometrijskim i biljnim uzorcima, a nalaze se na interijerima i eksterijerima različitih građevina. Većina ovih pločica proizvedena je u Triani, četvrti u Sevilji koja se ponosi bogatom keramičkom tradicijom.

Velika fontana, mala zastava. Ili je stvar perspektive?

Prostor na kojem se trg prostire je ogroman i zato je rijetko kad gužva, no trg je uvijek pun života. Kočije s konjima, more turista, ulični izvođači… svi oni čine ovo mjesto čarobnim. Na centralnom ulazu možete svakodnevno uživati u besplatnom flamenco performansu. 

Čekali smo 10 minuta da ovaj hodnik bude prazan pa da snimimo fotku. Lokalni El Nino nam je dobacio da to možemo i u Photoshopu ukloniti. Mudro!

Kultni filmovi poput “Lawrence od Arabije” (1962) i “Star Wars: Napad klonova” (2002). koristili su ovaj trg za snimanje određenih scena. 

Setas de Sevilla, poznate i kao Seviljske Gljive, predstavljaju jedno od najfascinantnijih urbanističkih čuda u Španjolskoj. Ova glomazni parasol najveća je drvena skulptura na svijetu.

Zalazak sunca, kao i noćni obilazak najveće drvene skulpture na svijetu poseban je audio-vizualan doživljaj

Osim što su vizualno atraktivne, seviljske gljive centar su života zbog velike ponude raznih događaja u blizini 

Setas de Sevilla sastoji se od šest suncobrana u obliku gljiva, inspiriranih svodovima katedrale u Sevilli i obližnjim fikusima na Plaza de Cristo de Burgos. Struktura ima četiri razine koje nude različite doživljaje. Možda najzanimljivija je svakako najvišlja razina, koju čini panoramska terasa s predivnim pogledom na grad, posebno atraktivna tijekom zalaska sunca.

Impresivno iz svakog kutka. Za vrijeme ljetnih vrućina, ovakav parasol je uvijek dobrodošao

Parque de María Luisa predstavlja pravu oazu prirode i kulture u srcu grada. Ogroman park služi kao pluća grada i nudi obilje aktivnosti za posjetitelje. Možete trčati ili voziti bicikl koristeći brojne staze, istraživati raznolike botaničke eksponate i uživati u bogatom ekosustavu parka. Papige, patke i labudovi svakodnevno vam prave društvo, a često možete uživati i u kulturnim i zabavnim aktivnostima unutar parka poput žive glazbe ili izložbi. Jedna od najpoznatijih atrakcija u parku je i sam trg Plaza de España.

Ovakav park zaslužuje posebnu pažnju i poziva na uživanje

Događaji u gradu

Španjolci vole feštati i uživati, to smo već shvatili. Tako je i u Andaluziji, tako je i u Sevilli. Njihove fešte nekad traju danima, od najtradicionalnijih duhovnih procesija do onih najmodernijih koji štuju otvorenost, poštovanje i solidarnost prema seksualnoj raznolikosti.

Epidemijske mjere nisu omele Španjolce u tradicionalnim proslavama

U vrijeme Cabalgata de Reyes Magos grad je preplavljen kostimiranim sudionicima parade

Sasvim slučajno bili smo svjedoci parade povodom blagdana Sveta Tri Kralja Tri (Cabalgata de Reyes Magos) koja se svakog 5. siječnja održava u mnogim španjolskim gradovima. Događaj je namijenjen djeci, ali u procesiju su uključeni i stariji pa se cijeli grad toga dana diže na noge. Višesatna parada uključuje školske zajednice koje u improviziranim i kreativno oslikanim vozilima, na čelu sa tri mudraca, kruže gradom i okupljenoj gomili daruju slatkiše i druge darove.

Tisuće ljudi na festivalu, a samo jedan Security. Što može poći po zlu? :-p 

Ovako ukrašena vozila koja kruže u povorci ne možete vidjeti ni na Burning Manu 🙂 

Cijela ceremonija praćena je glazbenom povorkom. U procesiji se nalazi 30-ak različitih vozila na kojima voze maskirana djece, a tu su i konjanici i pješadija. Svi oni bacaju slatkiše ushićenoj djeci i roditeljima koji promatraju sa strane, a došli su s vrećicama u koje spremaju slatkiše.

Djeca su spremna na primanje darova

Aquí por favor! Aquí por favor! (u prijevodu: ovdje molim!) je uzvik koji se najčešće čuje iz gomile!

A radi se o zaista velikoj količini slatkiša. Navodno se tijekom ove ceremonije podijeli do 100 tona slatkiša. Prema tome i ne čudi slika ulica nakon što prođe povorka. Srećom, komunalne službe odmah izlaze na teren.

 U svakom slučaju, ovo vrlo posebno iskustvo prikazujemo vam u jednominutnom videu. 

To se baca na sve strane! I da ne želiš, bombon će ti završiti u džepu ili kapuljači. Ili pogoditi u glavu

I onda najtužniji dio spektakla, tone slatkiša završi u smeću

SAVJETI ZA Sevillu:

  • Ulaznica za razgledavanje cijelog kompleksa Real Alcazar iznosi 13,50 eura i bez sumnje je vrijedna svakog centa. S obzirom na veliku potražnju, preporučljivo je kupiti ulaznice online putem službenih stranica: https://realalcazarsevilla.cliqueo.es/es Ponedjeljkom možete besplatno uživati u ljepotama palače nakon 16:00 sati, a tijekom ljeta nakon 18:00 sati, no online rezervaciju za besplatan ulaz plaćate 1 euro. Katedralu, zajedno s Giraldom i crkvom Salvador, najbolje je posjetiti kao paket, jer tada skupna ulaznica iznosi 12 eura, što je izuzetno povoljno. S obzirom na veliku potražnju, preporučuje se kupnja ulaznica online kako biste izbjegli čekanje na ulazu. Ako poželite razgledati sve atrakcije, razmislite o combo karti za sve, uvijek je jeftinije. Naravno, prijevremena online rezervacija svakako jer karte brzo odu: https://www.seville-cathedral-tickets.com/ 
  • Ulaznice za Setas de Sevilla atrakciju kreću se od 5 eura po osobi za dnevne posjete, dok noćne ulaznice uključuju i svjetlosni Aurora performans te se kreću od 10 eura po osobi. Obiteljski paketi i dodatne pogodnosti dostupni su putem njihove aplikacije, što čini posjet ovom čudu urbanog dizajna još zanimljivijim.
  • https://maps.app.goo.gl/DxemDoXKFinvhfAr8 Plaza de Espana – foto lokacija, na desnom krilu zgrade ući i popeti se na kat, tamo se nalazi balkon s kojeg imate fantastičan pogled na cijeli trg. Odlično za fotkanje.
  • https://www.booking.com/hotel/es/pilatos-singular-apartments.hr.html?aid=8070704 Singular Pilatos smještaj nalazi se 10 minuta hoda od katedrale. Nama je bio super, najbolji omjer cijene, kvalitete i dobre lokacije.
  • Apartamentos Boutique Vida najjeftiniji, a pristojan smještaj u samom centru starog grada
  • Catalina Casa de Comidas, must restoran za savršen užitak
  • Pelayo Bar de Tapas, ubijanje u odličnim tapasima
  • Cervecería Mezquita, domaći ambijent, naizgled neuredan, osoblje super, tapasi super, hamon rules

Marbella

Najbolji su oni gradovi koji te ugodno iznenade nakon što ih nepravedno podcijeniš

U Marbellu smo se morali vratiti jer smo je tijekom našeg prvog putovanja Andaluzijom nepravedno zaobišli. Budući da ništa nije slučajno, tada smo na putu prema Rondi, poželjeli negdje stati i popiti kavu. Neka bude prvo sljedeće veće mjesto, rekli smo. Bješe to, ni manje ni više, nego Marbella. Vrlo površan doživljaj i kasnije istraživanje stavili su Marbellu na listu gradova koje obavezno moramo doživjeti tijekom sljedećeg dolaska. 

Grad je to s velikim “G”. Više od sto tisuća stanovnika, luksuzna destinacija. Uredan, pun umjetničkih instalacija, čist! Novi dio grada je poput Monte Carla ili naše Opatije, uz plažu se nižu luksuzni hoteli i vile, a duša grada krije se u starom dijelu koji nas je očarao. Baš baš.

Jedan od mnogih zidova s plavim lončanicama u starom gradu kao zaštitni znak cijele regije

Trg naranči (Plaza de los Naranjos) u starom dijelu Marbelle spaja mnoštvo uskih uličica ukrašenih cvijećem i popularnim plavim lončanicama na zidu koje čuvaju identitet cijele Andaluzije. U svakome kutku staroga grada možete osjetiti duh povijesti, kulture i gastronomije.

Šetnja Promenadom u Marbelli uz 4 ključne riječi: pjesak, palme, valovi i zalazak. Čista romantika!

Najatraktivniju šetnicu na cijeloj Costa del Sol obali možete doživjeti upravo u Marbelli. Mi smo je doživjeli van sezone i uživali smo, no pokušali smo sve to zamisliti u ljetnim danima pa smo dobili osjećaj, da osim gužve i vrućine, impresija može biti još veća. Promenada, kako se službeno zove, nudi opuštajući ambijent s kafićima, autentičnim španjolskim restoranima, tapas barovima, suvenirnicama i buticima s jedne strane i fantastičnim plažama s druge strane. 

I u Marbelli se štuje kultura uživanja u tapasima. U tapas baru La Taberna del Pintxo smo se pošteno “natapasirali”. (Ovu riječ smo izmislili, a na engleskom je još bolja: tapased! :-p) 

Uz promenadu se nalazi i muzej na otvorenom, avenija Avenida del Mar, a u njemu deset impresivnih skulptura koje je, navodno, izradio Salvador Dali. Odlično se uklapaju u eksterijer grada i privlače puno pažnje turista, no malo dublje istraživanje dovodi do informacije da su skulpture lažne! Lokalci imaju oprečne stavove o cijelom projektu.

Politika je ovdje umiješala svoje prste i dala izraditi kopije odljevaka koje Gala – Salvador Dalí fondacija, koju je utemeljio sam Dali, nikada nije odobrila ili dala podršku za njihovu izradu. Ni stručnjaci za umjetnost ne pozdravljaju ovaj čin, no skulpture su ipak postale jedna od glavnih turističkih atrakcija grada i učinile aveniju muzejom na otvorenom. 

Jedna od deset skulptura slavnog Dalija u Marbelli koje uopće nisu njegove. Jesu, ali nisu 🙂 

Marbella nudi i nekoliko malih parkova, poput Parque de la Alameda, kao i desetak prekrasnih gradskih plaža, među kojima se izdvaja popularna Cabopino plaža. Tapas bar La Taberna del Pintxo pružio nam je posebno gastro iskustvo.

Marbella je destinacija koja nudi savršenu ravnotežu luksuza, povijesti i prirode, pružajući posjetiteljima nezaboravno iskustvo.

Parkić u centru grada idealan je za chillanje

SAVJETI ZA Marbellu:

Ronda

Ronda se nalazi stotinjak kilometara zapadno od grada Malage. Iako se često izostavlja s popisa bijelih sela (Pueblos Blancos) zbog svoje veličine u usporedbi s okolnim selima, Ronda je najvažnije i najljepše bijelo selo u Andaluziji. Zbog svoje burne povijesti i spektakularnog položaja na rubu strme litice omiljena je turistička destinacija. Ernest Hemingway je rekao da je Ronda najromantičniji grad u Španjolskoj, dok je Orson Welles toliko volio Rondu da je zatražio da bude tamo pokopan.

Puente Nuevo most s dna kanjona odlično izgleda po noći

Most Puente Nuevo (Novi most) u Rondi jedan je od najimpresivnijih mostova u Španjolskoj. Spaja dva dijela grada, stari i novi, koji su razdvojeni 120 metara dubokim kanjonom El Tajo. Most je završen 1793. godine nakon 34 godine izgradnje i opasnog urušavanja 1741. godine u kojem je poginulo 50 ljudi. Ronda ima još dva mosta iznad istog kanjona i puno čarobnih uskih ulica. 

El Tajo kanjon dubok je 120 metara

Osim svoje spektakularne lokacije, Ronda je kolijevka koride, tradicionalne španjolske predstave s bikovima. Upravo u ovom gradu obitelj Romero utemeljila je prva pravila koride. Toros de Ronda, jednoj je od najstarijih arena u Španjolskoj. Danas interes Španjolaca za ovom tradicijom opada, dok uglavnom privlači turiste i starije gledatelje, a mladi je sve manje podržavaju zbog okrutnosti prema životinjama.

Osim maslinika uz cestu često ćete naletjeti i na vjetrenjače, ima ih svugdje. Španjolci su peti najveći svjetski proizvođač energije vjetra, a u samoj zemlji vjetar je vodeći izvor energije. Nije ni čudo da je Don Quijote naletio baš na vjetrenjače

Tijekom proljeća i ljeta, Ronda oživljava svojim festivalima i postaje omiljeno odredište za turiste koji traže kombinaciju povijesti, kulture i prekrasnih krajolika. Grad nije velik pa je dovoljan jedan dan da se istraži i doživi.

Tek u 8:30 ujutro se počinje razdanjivati. Do tada na većini cesta promet je jako slab. Idealno za “golden hour” fotkanje!

Paella, gastronomski simbol Španjolske dostupan je u većini restorana. Ovo tradicionalno jelo predstavlja okuse Mediterana, spajajući sočnu rižu s bogatstvom morskih plodova ili mesnih delicija

SAVJETI ZA Rondu:

Cadiz

U Cadiz ćete doći vozeći se preko ogromnog visećeg mosta (Puente De La Constitución De 1812, Constitution Bridge of 1812) dugog 3 kilometra, a to će svakako utjecati na snagu prvog dojma. Smješten na poluotoku, Cadiz je poput skrivenog dragulja. Što mu dolaziš bliže, to si više oduševljen.

Namjerno ili slučajno nismo ništa učili o Cadizu prije dolaska i zbog toga smo vjerojatno ostali zapanjeni!

Mnogi tvrde da je Cadiz najstariji grad u Europi jer su ga osnovali fenički mornari prije otprilike tri tisuće godina. Mjesto je to odakle je Kristofor Kolumbo krenuo u otkriće Novog Svijeta. U vizuri grada izdvaja se katedrala Cadiz iz 18. stoljeća građena različitim arhitektonskim stilova, uključujući barokni i neoklasični. Prepoznatljiva je po svojoj kupoli i visokim tornjevima na koje se posjetitelji mogu popeti i uživati u panoramskom pogledu na grad i okolicu. Za duboki doživljaj grada preporučujemo šetnju uz obalu (Campo de Sur) te obilazak starog dijela grada ispresjecanog slikovitim uličicama i trgovima.

Šetnja južnom promenadom u Cadizu uz zalazak sunca

Fascinantna katedrala Cadiz s izrazito čistim i urednim okruženjem

Cadiz je domaćin jednog od najpoznatijih karnevala u Španjolskoj, Carnaval de Cádiz, u kojemu sudjeluje cijeli grad i koji traje više od dva tjedna.

Cijela provincija idealna je za planinare, bicikliste, surfere i jedriličare na dasci. Vozeći se cestama ovog dijela Andaluzije sigurno ćete naletjeti i na prometni znak upozorenja: bik na cesti! Upozorenje shvatite ozbiljno jer ovaj kraj je poznat po uzgoju bikova, koje ćete često susresti na farmama i poljima uz cestu.

U Cadiz provinciji bikove ćete vidjeti uz cestu, ali i na cesti. Ako niste toreador, pripazite!

SAVJETI ZA Cadiz:

Tarifa

Kadar koji savršeno opisuje Tarifu: Atlanski ocean s velikim valovima, plaža i vjetar kojem se raduje ovaj čika kitesurfer

Tarifa je značajan gradić iz više razloga. Ovdje se susreću Sredozemno more i Atlanski ocean i to na najjužnijoj točki kontinentalne Europe. Poznata luka u gradu od povijesnog je značenja. Nekoć je to bila prva luka koja je trgovcima naplaćivala “tarifu” za korištenje dokova pa se smatra da je to podrijeklo naziva grada, no drugi izvori upućuju na izvedenicu imena berberskog ratnika Tarif ibn Malika.

Danas luka svakodnevno prometuje s mjestom Tanger u Maroku pa je Tarifa ključno mjesto ako želite do Afrike. Naime, afrički kontinent udaljen je svega 14 kilometara zračne linije od Tarife. Afiku doslovno vidite s bilo koje plaže u Tarifi. 

Afrika je udaljena svega 14 km zračne linije od Tarife. Na obzoru se ističe planina u Maroku simpatičnog imena Jebel Musa što u prijevodu znači Mojsijeva planina

Zbog svog položaja Tarifa je izložena konstantnim vjetrovima tako da je ova lokacija jedno od najpoznatijih odredišta na svijetu za kitesurfere. U to smo se i sami uvjerili, vjetar ne prestaje puhati, a plaže su izložene velikim valovima koje kitesurferi obožavaju. 

Snažan vjetar nije svima ugodan. U Tarifi vjetar puše više od 300 dana godišnje, čineći je jednim od najpoznatijih europskih odredišta za kitesurfere

Osim za kitesurfere kilometarska pješčana plaža idealna je za osvježavanje u oceanu. Kad su uvjeti povoljni

Prošetali smo i centrom grada. Malo i lijepo uređeno mjesto. Ističe se dvorac Tarifa s kojeg se jasno vidi obala Maroka. Nedaleko od grada nalazi se Parque Natural del Estrecho, rustikalni park prirode s kilometrima fantastičnih plaža.

Tarifa, najjužniji gradić kontinentalne Europe i jedina prometna veza s afričkim Tangerom

SAVJETI ZA Tarifu:

Bijela sela, zaštitni simbol Andaluzije

Bijela sela ne možete ne primijetiti putujući Andaluzijom i ne smijete propustiti doživjeti barem jedno od mnogih. Tradicija bojanja fasada u bijelu boju traje još iz perioda maurske vlasti kada su arapski doseljenici prepoznali prednosti bjeline u odbijanju vrućine, što je postao zaštitni znak andaluzijska sela koja su uglavnom rasprostiru po padinama ili vrhovima brda. Koristeći vapno i kreč za premazivanje svojih domova, stvorili su bjelinu koja je reflektirala sunčeve zrake, pomažući da se unutrašnjost kuća ohladi. Uske uličice pomažu pak da većina ulica ostanu u sjeni, što je dodatna pomoć u suzbijanju vrućine. Andaluzija broji 19 bijelih sela, a svako je posebno na svoj način. Zbog povijesnog značaja ili zbog vizualne atraktivnosti. 

Već na prvi pogled izgledaju fascinantno, a ulaskom u svako bijelo selo ulazite u daleku prošlost Andaluzije. Isplati se!

Da bi priča bila zanimljivija, Andaluzija se ponosi i jednim “plavim selom” po imenu Juzcar. Popularno nazvano selo Štrumfova svoju plavu boju dobilo je prilikom snimanja filma The Smurfs 3D kada su se sve gradske fasade, uključujući i crkvu, prebojale u plavu boju. Nakon toga mještani grada su počeli ukrašavati ulice sa detaljima iz popularnog crtića i eto ti turističke atrakcije koja privlačila i do 80 tisuća posjetitelja godišnje. Nažalost, zbog komplikacija oko tantijema agenciji za autorska prava Štrumfova, vijeće Juzcara odlučilo je odustati od popularizacije te priče. Selo je i dalje plavo, ali sve manje i manje.

Tijekom našeg putovanja andaluzijskim cestama skrenuli smo u desetak bijelih sela, od kojih su neka daleko poznata, a neka je teško locirati i na karti. Predstavljamo vam ih redom.

Frigiliana

Frigiliana slovi kao jedno od ljepših bijelih sela s fantastičnim vidikovcima. Zalazak sunca ovdje? Može!

Frigiliana je jedno od onih bijelih sela koje često, i s pravom, nalazimo na popisima “5 najljepših sela Španjolske”, a španjolska turistička zajednica prozvala ju je najljepšim selom u Andaluziji. Smještena oko 70 km od Malage i 5 km od Nerje, Frigiliana se prostire na padinama Sierra Almijare, nudeći jedan od najizvanrednijih pogleda na Costa del Sol.

Izuzetno su lijepi panoramski pogledi na mjesto i okolicu s nekoliko različitih vidikovaca, naročito za vrijeme zalaska sunca. Stari dio grada čine uske, krivudave, popločane ulice prepune malih trgovina, barova s tapasima i restorana.

Frigiliana je živo mjestašce, ali mi smo je zatekli praznu i mirnu. Kao da smo cijelo selo imali samo za sebe. Još nismo sigurni da li je ovo prednost ili nedostatak putovanja izvan ljetnog razdoblja 🙂 

Festival Tri Kulture je četverodnevni događaj posvećen glazbi, gastronomiji i kulturi, a održava se krajem kolovoza kako bi se proslavila kršćanska, židovska i muslimanska kultura u Frigiliani. 

SAVJETI ZA Frigilianu:

La Alpujarra

La Alpujarra

La Alpujarra je planinska regija smještena između planine Sierra Nevade i Mediteranskog mora. Sastoji se od niza provalija i dolina koje su formirane rijekama koje silaze s vrhova Sierra Nevade na sjeveru. Strateški raspoređena bijela sela na brdašcima ovog područja pružaju posebne pejzaže.

Ono kad svi misle da je ispod mene ponor od jednog kilometra, al zapravo je sve stvar perspektive i kadriranja. U svakom slučaju slikovit pejzaž na jednom od mnogih vidikovaca planinske regije La Alpujarra

U ovome je području pedesetak gradića i općina, a mi smo istražili svega nekoliko koji su nam se učinili najzanimljivijima. U La Alpujarri se čini da vrijeme teče sporije, jer tradicionalni način života i raskošna priroda pružaju osjećaj mira i goleme udaljenosti od svakodnevnog ubrzanog života. 

Soportújar

Soportújar, skriveni dragulj u srcu La Alpujarre, oduševljava posjetitelje svojom posebnošću. Legenda kaže da se u ovom bijelom selu u srcu Nacionalnog parka Sierra Nevada noću sastaju vještice ovijene mističnom izmaglicom. Danju, Soportujar je tipično tradicionalno brdsko mjestašce s dodatkom štovanja legendi o vješticama i drugim likovima iz bajki (npr. Baba Yagá). Vještice i utvare su zaštitni znak ovog sela u što ćete se uvjeriti na svakom njegovom ćošku.

Ako su mogli Ivica i Marica, možemo i mi. Kuća od slatkiša u kojoj se sigurno krije i vještica

Tijekom Revolucije Alpujarra, koja je završila protjerivanjem Maura, novi naseljenici sa sjevera donijeli sa sobom svoje običaje i legende o vješticama i ritualima u mračnim noćima, što je izazvalo sumnje njihovih susjeda koji nisu dugo čekali da nazovu nove stanovnike Soportújara vješticama. I to je upravo ono što je selo danas iskoristilo kako bi stvorilo tematsku rutu kroz svoje ulice i zbog čega ga posjeti tisuće turista tjedno.

Baba Yagina kuća s pilećim nogama ponosno stoji u jednoj ulici. Kako je ova ruska legenda završila na jugu španjolske kao ulični eksponat skupa s drugim utvarama i legendama i dalje nam je neobično

Pampaneira

Pampaneira, planinsko selo sa svega tristotinjak stanovnika, još je jedno od neodoljivih bijelih sela u regiji La Alpujarra. Smješteno u podnožju planine Mulhacén, najvišeg vrha Sierra Nevade, pruža nevjerojatne poglede na okolne planine i doline.

U svim selima ili palačama koje su gradili Mauri uvijek je jasno vidljiv pametni sustav odvoda slivnih voda. U Pampaneiri postoji veliki broj kanala koji odvode vodu kroz brojne uličice da bi je zatim poslali van mjesta. Prisutan je i veliki broj izvora pitke vode u mjestu

Sa svojim labirintom uskih ulica, karakterističnim arhitektonskim elementima i prisutnošću obrtničkih radionica, Pampaneira izvrsno odražava autentični duh La Alpujarre. Specifična je po bijelim kućama s ravnim krovovima, tipičnim berberskim dimnjacima i arkadnim prolazima.

Zbog svog položaja, stanovnici se uglavnom bave samostalnim poslovima kako bi preživjeli u ovom skrivenom mjestašcu pa tako na svakom uglu možete kupiti proizvode od keramike, kože, tekstila, sir, šunku i drugo. Najčešći proizvod u mjestu su definitivno tepisi. Mjesto je pogodno kao početna točka za okolne planinarske rute.

U pozadini se vide bijele kuće s ravnim krovovima i berberskim dimnjacima po kojima je Pampaneira karakteristična

SAVJETI ZA La Alpujarru:

Montefrio

Montefrío je smješten na uzvišenju iznad planinskog krajolika Andaluzije, a ističe se svojim jedinstvenim položajem. Gradić je priljubljen uz stijenu na čijem se vrhu nalazi dvorac Montefrio i crkva Iglesia de la Villa. S vrha stijene pruža se lijepi panoramski pogled, no najznačajniji pogled na grad je onaj koji uključuje i selo i stijenu, a nalazi se na ulasku u mjesto. National Geographic s pravom mu je dao oznaku jednog od najljepših vidikovaca na svijetu, pa se upravo taj vidikovac zove National Geographic. Ne možete ga promašiti.

Nisu Japanci ni ludi, ‘ko se ne bi vjenčao na ovakvom mjestu?

Montefrio je poznat i po svojoj povijesti i kulturnoj baštini, no možda je najzanimljivija njegova povezanost s Japanom. Naime, osamdesetih su godina prvi japanski turisti počeli dolaziti u ovo mjesto i promovirati njegove ljepote. S tim su došla i prva japanka vjenčanja u mjestu, a ta se tradicija održava i danas. Montefrio je postao i sestrinski grad s japanskim gradom Yasudom, turističke table napisane su japanskim pismom, a svake godine u mjestu se održava i događaj “Japan u Montefríju”, posvećen japanskoj kulturi i gastronomiji.

NatGeo kaže da ovo jedan od najljepših vidikovaca na svijetu

SAVJETI ZA Montefrio:

  • https://maps.app.goo.gl/egRVGQnYYFbkx1KY7 Mali parking uz cestu gdje možete nesmetano parkirati za posjet National Geographic vidikovcu, 50-ak metara od vidikovca
  • Hotel Abades Loja Povoljan hotel, 32 eura noćenje s parkingom, 30ak km od Montefria, dobra lokacija za obilazak ostalih atrakcija u blizini (Antequera, Granada, rodna kuća Lorce, …)

Almodovar del Rio

Ovo mjesto nije na listi poznatih bijelih sela, no turisti ga često posjećuju zbog njegovog dvorca Castillo de Almodóvar. Izgradili su ga Maura 740. godine, a danas ga možete pregledati uz popratnu audio-vizualnu prezentaciju.

Almodovar dvorac izgleda totalno filmski, pogotovo kad je ovako oblačno

Jedan je od najbolje očuvanih spomenika u Andaluziji dodatno se proslavio kao lokacija za potrebe snimanja popularne serije Game of Thrones u kojoj je služio kao Casterly Rock i kuća Tyrell. Da budemo iskreni, iako nam je dvorac bio usput, posjetili smo ga samo zato što smo fanovi GOT-a. 

SAVJETI ZA Almodovar:

Mijas

Čisti dragulj Costa del Sol obale, Mijas je smješten na planinskom obronku na 400 metara nadmorske visine, otprilike 10 kilometara od obale. Bez obzira što je mjesto orijentirano na turizam, do te mjere da se u samom centru i okolici nalazi mnoštvo nekretnina u vlasništvu stranaca, Mijas Pueblo ipak je uspio zadržati tradicionalni načina života i očuvati andaluzijski šarm sela.

Mijas je čisti bombončić, šareno i ukrašeno na svakom koraku, a k tome lijepo i uredno

Šetnja ulicama Mijasa posebna je čarolija

Kada budete lutali šarmantnim i urednim ulicama, sigurno ćete razumjeti što je ovdje privuklo strance tijekom godina. Mnogi umjetnici i pisci pronašli su u Mijasu svoj dom, uživajući u prednostima odlične klime tijekom cijele godine. Mijas se može pohvaliti bogatom ponudom za istraživanje i otkrivanje, od kulturnih događaja, preko gastro ponude, sve do prekrasnih pogleda na obalu.

Šarmantna tarasica za coffee, tapas ili nešto-kratko pauzicu

SAVJETI ZA Mijas:

Setenil de las Bodegas

Setenil de Las Bodegas privlači turiste iz cijelog svijeta zbog svojih kuća čiji su krovovi i zidovi često spojeni s prirodnim stijenama. Hladan kamen ovih kuća pomaže u održavanju ugodne temperature tijekom vrućih ljetnih mjeseci i hladnih zima. Ovaj način gradnje nekad se koristio za skladištenje hrane, funkcionirajući kao prirodni hladnjak. Neki tragovi upućuju na to da je ovdje bilo ljudskog naselja još od kamenog doba, no grad se počeo razvijati tek u 12. stoljeću, kada su ga Mauri koristili kao prirodnu utvrdu. Iznimno neobično i fascinantno odredište. 

Izgleda kao fotomontaža, zar ne?

Osim razgledavanja kuća i znamenitosti poput obnovljenog dvorca, posjetitelji ovdje dolaze i zbog izvrsnih vina te ukusnih domaćih jela, koja se nude na svakom koraku. Ipak, kuće u stijenama zaista su fenomen zbog kojeg smo i mi došli u ovo mjesto.

Kuće spojene sa stijenama fenomen su koji treba vidjeti

SAVJETI ZA Setenil:

Ronda

Iako zbog svoje veličine često nije uključena u popis, Ronda je neosporno jedno od najvažnijih i najljepših bijelih sela. Opis Ronde smo uvrstili u kategoriju gradova Andaluzije (pogledaj gore).

Olvera

Jedno od najljepših sela s bijelom arhitekturom u provinciji Cádiz. Osvaja svojim slikovitim položajem na vrhu brda i bogatim kulturnim nasljeđem. Njegove uske ulice i bijele kuće s cvjetnim balkonima stvaraju neodoljivu sliku autentičnog andaluzijskog šarma.

Olvera je poput najljepše razglednice

Vozeći se do Olvere, uživat ćete u pejzažu beskrajnih maslinika. Kao i mnoga druga mjesta u okolici, i Olvera je poznata su po maslinama i visokoj kvaliteti maslinovog ulja. U mjestu se nalazi i maurski dvorac, koji je bio jedno od posljednjih uporišta maurske vladavine, a danas predstavlja jednu od glavnih atrakcija sela. S vrha dvorca, kao i s platoa ispred crkve Gospe od Utjelovljenja, pružaju se pogledi na mjesto i okolicu koje preporučujemo doživjeti!

Za dobru fotografiju Olvere morali smo otići u polje, daleko od mjesta. Isplatilo se!

Gdje god pošao, Andaluzija te časti prizorima beskrajnih maslinika. Perfektna klima za uzgoj maslina poklonila je Španjolcima titulu najvećeg svjetskog proizvođača maslinovog ulja. Samo u Andaluziji raste više od 70 milijuna stabala maslina. Za usporedbu, u cijeloj Hrvatskoj postoji 3-4 milijuna stabala. 

SAVJETI ZA Olveru:

  • https://maps.app.goo.gl/8aYSvzTB2XLjaf7K6 Super foto lokacija izvan mjesta s pogledom na cijelo selo. S glavne ceste A-384 se skreće na makadamski put i parkira, do ove lokacije se onda možete i prošetati.
  • Za pogled s maurskog dvorca platit ćete ulaznicu od 2 eura koju možete kupiti i obližnjem Turističkom informacijskom uredu.

Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra, selo je smješteno na strmim padinama uz obalu slikovitog jezera. Privlači posjetitelje svojim šarmantnim uličicama, bijelim kućama i predivnim pogledima na planine i jezero, ali i poznatim vjerskim festivalom Corpus Christi (Tijelovo) koji uključuje raskošne ukrase diljem grada i sadržajan program. Bogata prošlost uključuje prisustvo i Rimljana i Maura, a ostaci utvrđenja i arhitektonskih zdanja svjedoče o njegovom povijesnom značaju. U mjestu možete istražiti srednjovjekovnu utvrdu iz 13. stoljeća, satni toranj iz 16. stoljeća i crkvu Santa María de la Mesa.

Zahara de la Sierra izgleda totalno nestvarno, ko iz nekog fantasy filma

SAVJETI ZA Zaharu:

Bijeg na plaže, prirodne atrakcije

Andaluzija ima preko tisuću kilometara obale i svega nekoliko otoka.

Andaluzija s jedne strane ljubi Atlanski ocean, a s druge Mediteransko more

Andaluzijske plaže znače sitni pijesak i skrivene stjenovite uvale. Obala se dijelu na mediteransku (obala sunca, Costa de Sol) i atlantsku (obala svjetlosti, Costa de la Luz). Već sami nazivi otkrivaju mnogo. 

Savršene kilometarske pješčane plaže Atlanskog oceana često dolaze s velikim vjetrom i valovima

Mediteranska obala ima tipične karakteristike Mediteranskog mora – topliju klimu, mirnije more i obilje sunca. S druge strane, Atlantska obala ima vjetrovitije uvjete, oceanski zrak i šire plaže. No, u oba dijela obale možete jednako uživati u sunčanju, kupanju, vodenim sportovima ili tumaranju obalnim gradovima.

Plaže Andaluzije u zimskog razdoblju su uglavnom prazne, dok su ljeti uglavnom prepune

Naše iskustvo andaluzijske obale van sezone sigurno je bilo drugačije nego ono ljetno, kada su plaže krcate. Nismo tipovi od ležanja na “nagužvanim” plažama po velikim vrućinama pa nismo ni žalili zbog toga. Na nekim plažama bili smo potpuno sami, što je nama bilo još posebnije iskustvo. Bolju lokaciju za opuštanje i udisanje onog što trenutno doživljavamo u životu nismo mogli ni poželjeti. Neke od lokacija spominjemo u nastavku.

Naravno da smo umočili noge. U zimskom razdoblju prosječna temperatura mora je 16°C dok se ljeti zna ugrijati i do 24°C

Playa Peñón del Cuervo

U prijevodu The Rock of the Crow (iliti Vranska stijena) ova je plaža dobila ime po ogromnoj kamenoj hridi koja izranja iz mora. Ima li hrid oblik vranske glave ili se tamo okupljaju vrane, to nismo uspjeli dokučiti, no čini nam se da jedan dio stijene ipak asocira na glavu vrane, pa hajde. Nebitno, tu je pijesak, tu su valovi, palme, sve ono što ti treba za uživanje u pogledu.

Sve andaluzijske plaže izgledaju gotovo idilčno

Na plaži nema barova ni restorana, a na platou iznad nalazi se prostor za roštiljanje i kampiranje, kao i dječje igralište. Mjesto je idealno za mirnije obiteljske zabave, ali i manje koncerte koji se, saznajemo, na plaži održavaju kroz godinu. Primijetili smo i bicikliste, kao i označene biciklističke staze, što je još jedan dobar način za istraživanje ovog dijela Malage jer je plaža udaljena svega 10 km od centra grada.

Nije svugdje pijesak, na mnogim mjestima valovi se bore s hridima i kamenjem

SAVJETI ZA Peñón del Cuervo:

  • https://maps.app.goo.gl/yHYknYV3nSvgbQxv5 Besplatan parking, a do plaže onda vodi lijepa šetnica od nekoliko minuta. Šetnica ima i gornji dio, koji je pak odličan vidikovac i dobra foto lokacija za fotkanje cijele plaže.

Cabopino

Cabopino plaža (ili Artola plaža) u blizini Marbelle jedna je od najljepših netaknutih plaža koje možete pronaći duž Costa del Sola.

Prekrasna plaža, uživali smo gazeći po ovom pijesku

Ova kilometarska plaža nalazi se unutar prirodne rezervacije Dunas de Artola, koja je proglašena prirodnim spomenikom 2001. godine. Plaža je bogata zadivljujućim dinama i autohtonom vegetacijom. Bez obzira što je okružena luksuznim smještajima, bazenima i golf terenima ipak posjetiteljima daje osjećaj slobode i povezanosti s prirodom. Cabopino je puna sadržaja i za djecu i za starije, a sadrži i nudistički dio.

SAVJETI ZA Cabopino:

Calas de Roche

Uvale smještene blizu Cadiza s fascinantnim stijenama i pješčanim plažama koje se protežu duž obale, a od kojih su neke dugačke i do 10 kilometara. Ovo je savršeno mjesto za promatranje zalaska sunca, gdje se možete prepustiti ljepoti prirode bez previše ometanja civilizacije jer ovdje nema turističkih usluga ili ponuda, niti vode, niti toaleta.

Kažu nepoznata plaža idealna za uživanje u zalasku sunca. Mi smo je posjetili za vrijeme izlaska sunca. Jednako predivno!

Glasan zvuk valova u rano jutro dodatno nas je probudio

Mi smo bili u uvali Pato koju su toga ranog jutra zapljuskivali divlji valovi. Prodoran zvuk razbija tišinu zore i uzburkava misli. Atlanski ocean zvuči nemilosrdno, ali izgledom očarava izazivajući ujedno i osjećaj strahopoštovanja prema prirodi.

Šetnica do plaže uz sunce koje izranja i nas dvoje potpuno sami. Osjećaj koji se pamti

SAVJETI ZA Calas de Roche:

Playa de Bolonia

Plaža Bolonia jedna je od najpopularnijih u Cádizu, a smatra se i jednom od najboljih plaža u Španjolskoj. Tik uz plažu nalaze se ostaci drevnog rimskog grada imena Baelo Claudia. Proučavanjem ostataka pokazuje se njegovo rimsko podrijetlo s kraja drugog stoljeća prije Krista. Ruševine možete posjetiti, a za dodatnu priču i povijest grada možete posjetiti i interpretacijski centar koji se nalazi u blizini.

Plaža Bolonia je četiri kilometra užitka. U pozadini se vidi dina Bolonia na koju smo se upravo bili uputili

Nije ni loše kad je cijela plaža samo za tebe

Na zapadnom dijelu ove plaže leži veličanstvena dina Bolonia, koja je postala neizostavan dio prepoznatljivih prizora ovog pješčanog raja. S visinom od gotovo trideset metara, ova dina predstavlja pravu atrakciju, a jedna od najuzbudljivijih aktivnosti koju gotovo svi posjetitelji isprobaju je uspon na njezin vrh, s kojeg se potom spuste niz padinu.

SAVJETI ZA Boloniu:

Malagueta

Malaguetu smo već spominjali kao nezaobilaznu atrakciju grada Malage. Definitivno najpopularnija plaža u gradu, kako turistima tako i lokalcima. Proteže se na nešto više od jednog kilometra i lako je dostupna. Predstavlja važan dio života i kulture grada jer nudi razne sadržaje za sve posjetitelje, uključujući restorane, Chiringuito barove, šetnice uz obalu, sportske aktivnosti i koncerte uz more. Uz malo sreće naletjet ćete i na tradicionalni espeto, sardine s roštilja koje se pripremaju na samoj plaži.

Kultna lokacija na plaži u Malagi. Ovdje se stoji u redu za fotkanje. Nama se nije dalo čekati pa smo ufotkali “tamo neke” 🙂

SAVJETI ZA Malaguetu:

Prirodne atrakcije

Sierra Nevada

Ako vam se učinilo da je Andaluzija ravna i isključivo topla – evo iznenađenja! Unatoč blizini Sredozemnog mora i tropskoj obali, Sierra Nevada (iliti snježna planina) planinski je masiv Andaluzije i predstavlja najjužnije skijalište u Europi. Može se pohvaliti sa stotine kilometara skijaških staza od kojih je 120 staza označeno, a nalaze se na visinama većim od 3000 metara.

Andaluzija nije ravna. 15 posto terena je tisuću metara iznad razine mora

Najviši vrhovi ovog masiva su Veleta (3394 m) i Mulhacén (3478 m). Skijališta ovdje nude brojne sadržaje i aktivnosti za posjetitelje: od restorana i tapas barova, do kina, grijanih bazena i sportskih klubova. 1986. godine UNESCO joj je dodijelio status Biosfernog rezervata, a od 1989. godine dio masiva postaje Nacionalni park Sierra Nevada.

Putovanje obroncima Sierre Nevade je vizualno atraktivno. Šume, rijeke, izvori, bijela sela, planinski vrhovi… ugodna masaža očiju!

Tijekom ljeta, ovdje oživljava biciklizam i planinarenje, ali i posjet mnogim malim mjestašcima razbacanim po brdima. Regija La Alpujarra koju smo posjetili na našem putovanju također je smještena na južnim padinama planine.

Los Cahorros

Los Cahorros de Monachil planinarska je staza u nižim predjelima Sierra Nevade, smještena u Monachilu, maloj općini udaljenoj osam kilometara od Granade. Kanjon Los Cahorros u prijevodu znači štenci, a zašto je dobio takvo ime – saznajte u nastavku. Iako staza nije teška ni dugačka zbog svoje ponude spada u jednu od najatraktivnijih planinarskih staza Sierre Nevade. Razlog tome je što je pogodna za sve obitelji željne avanture, pa se tako na ovoj stazi možete kupati u potoku, promatrati vodopade, prelaziti preko visećih mostova, puzati ispod stijena ili doživjeti slične Indiana Jones izazove.

Najduži viseći most u Španjolskoj

Na nekim dijelovima staze moraš puzati kako bi prošao

Na jednom dijelu kanjona morate doslovno čučnuti i puzati na sve četiri ispod stijene da biste prošli dalje. Upravo zbog tog puzanja u stilu malih štenaca staza se zove Cahorros (štenci). Na istoj stazi postoje i izbočeni dijelovi stijene na kojima se nalaze ugrađene metalne ručke, pa ako se njima ne poslužite vrlo lako možete pasti dolje u potok. Srećom visina nije smrtonosna, ali se lako možete ozlijediti zbog pada, na kraju krajeva i smočiti.

Ne čini se kao ugodna staza za one koji se boje vrtoglavice, naročito kad dođete to najdužeg visećeg mosta u Španjolskoj. Poprilično ljuljajući, ali ipak siguran most od svojih 60 metara dužine i na visini od 15 metara, služi za prelazak s jednog dijela kanjona na drugi. Izazovno!

Na nekim pak dijelovima stijene su toliko nagnute da se moraš držati za ugrađene metalne ručke kako ne bi pao dolje

Ova kružna staza duga je osam kilometara s razlikom u nadmorskoj visini od 400 m i maksimalnom visinom od preko 1100 m. Osim simpatičnog kanjona i potoka, staza nudi zanimljive vidikovce s obzirom da postoji i gornja staza koja dijelom vodi po hrbtu kanjona. Nakon izlaska iz kanjona avantura prestaje i ostaje samo uživanje u drugim prirodnim ljepotama ove zanimljive staze.

Cahorros Altos je gornja staza kanjona koja nudi nekoliko prekrasnih vidikovaca

SAVJETI ZA Los Cahorros:

  • https://maps.app.goo.gl/JMTpRoYjWE2uSb1x7 Besplatni parking 1 koji se nalazi blizu početka donje staze
  • https://maps.app.goo.gl/4krqoWj3wpG1ETDn6 Bespatni parking 2 koji vodi do gornje staze
  •  
  • Ulaznica za Los Cahorros se ne plaća. Ako idete po ljetu svakako si ponesite vode. Na stazi ne postoje restorani, toalet, sve to imate pri povratku u Monachil. 100 metara nakon parkinga 1 slijedite Sandero del Rio oznaku koja će vas uz potok odvesti do kanjona donjom stazom (Cahorro Bajos). S parkinga 2 možete doći i do gornje staze kanjona (Cahorros Altos) bez prelaska potoka. Prvi dio staze je kanjon i on je najzanimljiviji, poslije njega slijedi 5 km šetnje koja nije toliko atraktivna kao kanjon. Ako ste kratki s vremenom, predlažemo proći cijeli kanjon uz potok i nakon petog, zadnjeg mosta, vratiti se do najvećeg mosta kod kojega se nalazi označeni put za gornju stazu (Cahorros Altos) koja vas pak vodi na vrh kanjona i časti odličnim vidikovcima a zatim vraća na parking 2 s kojeg se lako možete cestom vratiti na parking 1. 

El Torcal de Antequera 

Park Torcal de Antequera je krški krajolik ukrašen dramatičnim prirodnim stijenama koje se smatraju jedinstvenima na svijetu. Oblikovan je milijunima godina erozijom vapnenca i tako stvorio labirinte stijena, depresija, dolina, prolaza, pristaništa i uskih puteva koji se protežu na više od tisuću hektara površine. Kao takav, park je dom raznolikom raslinju i bogatom životinjskom svijetu. Definitivno je nezaobilazno odredište za one koji istražuju čuda Andaluzije.

Prije 150 milijuna godina cijela ova regija je bila pod morem. Pomakom tektonskih ploča izronila je planina Sierra del Torcal od tisuću metara, a zatim su se na istoj planini milijunima godina formirali ovakvi labirinti sedimentnih stijena. Tko čeka dočeka!

Šetnja parkom je lagana i uporno zove da malo sjednete i uživate u okolini. Naše opuštanje na postolju za go-go plesačice!

Rezervat se nalazi u planinskom lancu Sierra del Torcal, smješten južno od grada Antequera, u provinciji Málaga i proglašen je svjetskom baštinom od strane UNESCO-a. Posjet parku može se obaviti samostalno koristeći nekoliko označenih staza od kojih svaka nudi zadivljujuće panoramske poglede na okolni krajolik.

Polazišna točka posjeta je veliki centar za posjetitelje Torcal Alto, koji nudi široki spektar usluga poput velikog besplatnog parkirališta, turističkog informativnog centra, suvenirnicu, restoran, zvjezdarnicu i drugo.

Pogled sa vrha Sierra del Torcal je fantastičan, na koju god stranu okrenuo glavu

SAVJETI ZA Antequeru:

  • https://maps.app.goo.gl/eLUYhHsKsvo2chB56 Besplatni parking s kojeg se polazi prema svim rutama parka. Kilometar prije parkinga se nalazi uspon na kojem se nalazi nekoliko malih usjeka gdje možete također parkirati i uživati u fantastičnim panorama. Pejzaži su drugačiji nego oni koje ćete gledati na vrhu, prilikom obilaska parka, isplati se stati i udahnuti poglede, plućima ili kamerom.
  • https://maps.app.goo.gl/DW8JKHFRqZv8fAty9 Super Vidikovac Las Ventanillas koji nije dio niti jedne staze, kad ga obiđete morate se vratiti do centra odakle kreću staze.
  • Staze su raspoređene po bojama. Najduža žuta staza dugačka je 3 km i šetnja po njoj traje oko 2 sata. Ponesite dovoljno tople odjeću za zaštitu od hladnog vjetra i nižih temperatura, a ako ste tamo po ljeti dobro je imati šešir ili sunčane naočale. 

El Caminito del Rey

Ova spektakularna staza definitivno pripada popisu mjesta koje morate vidjeti kad ste u Andaluziji. Naravno, pod uvjetom da volite prirodu i ne bojite se visine. Smještena je pokraj malog mjesta El Chorro u blizini Ronde i Malage.

Caminito

Nekada su ovu šetnicu zvali “Staza smrti” i bila je poznata kao najopasnija staza na svijetu. Sagrađena je još davne 1901. godine kako bi omogućila radnicima na obližnjim hidroelektranama da se kreću između dvije lokacije i kontroliraju protok vode kroz ovu dolinu.

Kroz godine, stazu su počeli koristiti i planinari željni izazova i adrenalina. Privukla je mnogo pozornosti prije petnaestak godina kada su se dogodile smrtne nesreće brojnih planinara na stazi koja je bila u lošem stanju, nije bila ograđena i jednostavno je bila opasna za svakoga tko se njome koristio. No, od 2015. godine, staza je renovirana, sigurna i dostupna svima koji žele uživati u ljepoti područja bez rizika za vlastite živote, tako da se danas ne trebate bojati njene “stare slave”.

Pogled u duboki kanjon je impresivan, a nekima i zastrašujuć

Na nekim dijelovima staza prolazi kroz šumoviti dio

El Caminito del Rey (Kraljeva staza) duga je sedam kilometara i zaista je spektakularna od početka do kraja. Prolazit ćete dubokim kanjonima, hodati rubovima litica i uživati u nezaboravnim pogledima na dolinu i okolicu. Stijene su visoke i do 700 metara pa se prolazeći stazom koja je ugrađena na stijenu čovjek osjeća zaista maleno, izdaleka i jedva primjetno.

Na fotografiji desno se vidi i stara opasna staza i nova staza s ogradom

Putem možete vidjeti i ostatke stare staze i dobiti pravi dojam u koju su se opasnost upuštali planinari koji su je tada koristili. Ključna točka staze je prijelaz preko visećeg mosta koji spaja dvije stijene. Tih desetak metara klimavog mosta s rešetkastim dnom otkriva pogled na stotinu metara duboku provaliju i pruža neugodan osjećaj većini prolaznika. Tek rijetki uživaju u tih nekoliko sekundi adrenalina.

Cijela staza je jednosmjerna, što znači da nema povratka i izbjegavanja ovog izazova, most morate prehodati kako biste nastavili rutu. Naši izvori govore da su i osobe koje se strašno boja visina uspjele u tome tako da nije baš toliko strašno sve skupa. 

Ako bolujete od akrofobije, ovdje ćete moći testirati koliko je stvar ozbiljna :-p

SAVJETI ZA El Caminito:

  • https://www.caminitodelrey.info/ Ovdje kupite karte online i do mjesec dana prije dolaska jer zaista brzo odlaze. Ulaznica je definirana datumom i vremenom ulaska na stazu. Cijena je 10 eura po osobi. Djeci ispod 8 godina je ulaz zabranjen kao i kućnim ljubimcima. Kacigu koju dobijete na ulazu obavezni ste nositi cijelim putem.
    Staza nije kružna, što znači da na izlazu sa staze imate 8 km nazad odakle ste krenuli. Srećom postoji bus koji će vas za 1,5 euro vratiti nazad odakle ste krenuli. Ako dolazite autom, možete se parkirati na izlazu (https://maps.app.goo.gl/oRDiKvd9AZs6Ufg97) pa onda busom skoknuti do ulaza. Na taj način vas na izlazu čeka vaš auto. Druga opcija je parkirati na ulazu, 2 eura dnevno. (https://maps.app.goo.gl/eTcZ98GrUSMFMMi96 ) i onda na izlazu busom nazad do parkinga. Do ulaza na stazu možete doći na više načina, ali i najbrži način zahtjeva minimalno 2 km hodanja tako da imajte na umu doći 40 min ranije od rezerviranog termina. Kad se na gore spomenutom parkingu kod ulaza počnete kretati prema El Kiosko restoranu, s desne strane naići ćete na mali tunel na kojem piše Caminito del Rey 1,5 km. Prođite kroz njega i onda samo nastavite stazom do samog ulaza. Tunel koji se nalazi uz sami restoran je duži i zahtjeva više vremena da se dođe do ulaza. U restoranu smo, btw, kušali fantastičnu paellu i neko domaće varivo u kojem smo baš uživali. Topla preporuka, iako u ovom kraju i nema baš puno izbora. Na samom ulazu obavite toalet jer ga na stazi od 7 km nećete imati do samog izlaza. 

Sierra de Grazalema

Park prirode smješten blizu Ronde s beskrajnim planinarskim stazama, cestama idealnim za bicikliste i predivnim krajolicima. Ovaj park obuhvaća tradicionalna bijela sela koja se smještaju na vrhovima brda, nudi planinarenje i avanturističke sportove u šumama i kanjonima, te pruža priliku za istraživanje bogate prirodne raznolikosti. Sierra de Grazalema je stanište španjolske jele, stabla koje je postalo simbol ovih planina. Čitav prirodni rezervat Sierra de Grazalema proglašen je UNESCO-ovim biosfernim rezervatom 1977. godine.

“Mirador” bi bio “Vidikovac”, a mi smo rado obilazili sve miradore koji su nam se stvorili na putu. Tzv. lovci na miradore!

ZAKLJUČAK
…i kao što smo rekli – probaj se ne zaljubiti!

Kojim god putem krenuli, koje god gradove i sela obišli i u koje god doba godine da odlučite doživjeti Andaluziju, uvjeravamo da će vas očarati. Ovaj komadić svijeta koji spaja prirodna bogatstva i osjetno uživanje u životu, zabavi, hrani i druženju ima teško objašnjivu, ali zaraznu energiju u kojoj želiš ostati. To je onaj osjećaj kad sjedneš na topli beton s čašom crnog vina u ruci i upijaš tako ritam ulice ćuteći slobodu i radost jednostavnog življenja. Odnekud se čuje zvuk flamenca, na obližnjoj terasi zveckaju tanjuri s tapasima, prolaze dvoje koji toliko glasno pričaju da se čini da se svađaju. A zapravo se jako vole. U tome trenu tebe zagrli tvoja voljena osoba. E, to je taj osjećaj Andaluzije zbog kojeg smo se vraćali i vraćat ćemo se. 

Još nekoliko činjenica 

  • Španjolska je članica je Europske unije od 1986. godine
  • Španjolska je bila naseljena od paleolitika
  • Andaluzija (originalno, Vandaluzija) je najvjerojatnije dobila ime po Vandalima koji su prije prelaska u Afriku živjeli na Pirinejskom poluotoku
  • Paseo ritual (“šetnja”) – Španjolci su navikli prije večere šetati gradskim ulicama ili uz more, družeći se s obitelji ili prijateljima.
  • Siesta ili popodnevni odmor i drijemanje nakon ručka poznata je navika u Španjolskoj
  • Španjolska živi u “krivoj” vremenskoj zoni, previše je na zapadu da bi joj odgovaralo “sunčevo” računanje vremena. Do drugog svjetskog rata namještali su svoje satove po Greenwichu, ali su ih tada iz logističkih razloga promijenili i tako je ostalo sve do danas. 
  • Andaluzija ima najvišu planinu na Iberijskom poluotoku, a gotovo 15 posto terena je 1000 metara iznad razine mora
  • Neki gradovi u Andaluziji koriste sufiks “de la Frontera” (Granica) koji je ostao iz vremena kad je Španjolska bila podijeljena na kršćanski i islamski dio.
  • Iako je regija predivna i izuzetno privlačna za turiste koji posjećuju jug Španjolske, Andaluzija je ujedno i jedan od najsiromašnijih dijelova zemlje s nezaposlenošću među najvišima u čitavoj Europskoj Uniji.

Osobne Top 3 preporuke

Gradovi

  1. Sevilla
  2. Granada
  3. Malaga

Bijela sela

  1. Mijas
  2. Frigiliana
  3. Ronda

Plaže

  1. Calas de Roche
  2. Cabopino
  3. Bolonia

Prirodne atrakcije

  1. El Caminito del Rey
  2. El Torcal de Antequera
  3. Loc Cahorros

Doživljaji

  1. Uživanje u tapasima
  2. Flamenco show
  3. Šetanje gradskim ulicama i disanje atmosfere španjolskog duha

Foto lokacije

  1. Ronda https://maps.app.goo.gl/7HUeJoG28V5R5HeP6 
  2. Zahara de la Sierra https://maps.app.goo.gl/WhSTdV39TkzXcqgE6 
  3. Montefrio https://maps.app.goo.gl/u2dE21Z59yYPX8kBA 

Rute za putovanje

  1. Malaga > Frigiliana > Granada > Montefrio > Cordoba > Sevilla > Ronda > Mijas > Malaga
  2. Malaga > Granada > Torcal de Antequera > Caminito del Rey > Sevilla > Setenil de las Bodegas > Ronda > Marbella > Malaga
  3. Malaga > Caminito del Rey > Ronda > Zahara de la Sierra > Sevilla > Cadiz > Tarifa > Marbella > Mijas > Malaga 

Tekst i fotografije:
Denis Treskanica i Aleksandra Šutalo
https://www.instagram.com/dtreskanica/ 

FOTOGALERIJA: