Ait Ben Haddou – Hollywood na marokanski način


Ako putujete u Maroko i volite filmove ovo mjesto ne smijete propustiti

Nakon spavanja u pustinji napuštamo Merzougu i krećemo prema unutrašnjosti. 

Skrenuli smo s puta kako bi vidjeli marokanski Grand Canyon i brzo nastavili dalje kako bi do smještaja stigli prije mraka. Ouarzazate je marokanski Los Angeles, mjesto koje se proslavilo filmskom industrijom, mnogi poznati američki filmovi snimani su baš ovdje. Tu se nalaze čak dva filmska studia sa kulisama iz filmova kao što su Mumija, Gladijator, Kleopatra, Princ iz Perzije, Sahara.. 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Jurimo dalje, smješteni smo u nekom selu nedaleko od Ouarzazate. Mrak se spustio, adresa ne postoji, GPS ne pomaže, a bome ni lokalna policija koja nas šalje u totalno krivom smjeru. Lutali smo po selima, bez naziva ulica, bez rasvjete, bez asfalta… I onda nekim čudom slučajno nalazimo pravo mjesto i shvatimo da nas traži pola sela ?  Riad u koji smo se smjestili je bio savršen, večera nas je već čekala, a i hamam je bio spreman – savršen završetak dana.

Kao što smo spomenuli, Ouarzazate je poznat po filmskoj industriji. Međutim, većina filmova se snimala u okolici grada. Ait Ben Haddou je mjesto gdje se snimalo najviše filmova, a i sam grad je upisan  na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi 1987. godine. Ait Ben Haddou je zapravo kazba, stara berberska utvrda koja nažalost propada, većina stanovništva preselila je u selo preko rijeke. Jedino zbog čega mjesto još živi je turizam koji je u sve jačem cvatu i to zbog filmske industrije. Zanimljiva gradnja Ait Ben Haddoua zapela je za oko Hollywoodu pa su se ovdje snimili mnogobrojni blockbusteri, a najpoznatiji su Gladijator i Igre prijestolja. Sam grad je nekad bio smješten na dobroj poziciji jer je ovdje bilo poznato sjecište Saharske trgovačke rute 

        Gladijator                                                                                                  Game of Thrones                                                            

Jedan od lokalaca pozvao nas je u svoju kuću koja je poslužila za neke scene u Gladijatoru te nam ispričao kako je bio statist i pomagao u izgradnji filmskih setova. Na zidu svoje kuće čuva fotografije sa snimanja sa kojima se jako ponosi.

Ait Ben Haddou – Galerija – Foto by Putoholičari