Najbolji “road tripovi” koje smo odvozili – Top 20


Zadnjih nekoliko godina naša putovanja pretvaraju se u road tripove. Svidjela nam se opcija rentanja auta i prepuštanja cesti, skretanja s ceste do skrivenih kutaka zemlje, zaustavljanja kad vidimo nešto zanimljivo… Odvozili smo neke zanimljive rute i poznate ceste i ovim putem vam ih želimo predstaviti i preporučiti kao must do svakog putoholičara.

 

Route 66

Lokacija: SAD, od Chicaga do Los Angelesa

Duljina 3940km

Drugi nazivi: US66, Mother Road, Main street of America

Otvorena: 1926., zatvorena 1985.

Cesta prolazi kroz tri vremenske zone i 8 saveznih američkih država: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona, California.
Cesta je nekada bila žila kucavica Amerike, spajala je istok i zapad zemlje. Bitna je bila za mnoge Amerikance, a pogotovo za one koji su tražili bolju budućnost u dalekoj Kaliforniji. Route 66 danas polako odumire jer ju je zamijenila moderna autocesta. Iako službeno Route 66 više ne postoji, dijelovi ceste su još uvijek tu, i to zahvaljujući ljudima koji su nekada živjeli uz nju i koji je dan danas održavaju živom. Kažem dijelovi ceste, jer postoje dijelovi gdje cesta jednostavno nestane pa morate dio voziti po autocesti. Danas je putovanje majkom cestom putovanje kroz američku povijest. I must do svakog putoholičara

Route 66 je prava Amerika, prolazite kroz razne države, vremenske prilike i neprilike, različite krajolike. Upoznajete različite ljude, slušate priče kako se živjelo nekada, a kako danas. Ovisno o vremenu, uvijek možete skrenuti s ceste do zanimljivih destinacija kao što je famozni Grand Canyon ili otkačeni Las Vegas.

I to je najbolji način da upoznate Ameriku, tek k ad se maknete iz velikih gradova kao što su New York i Los Angeles, i zato smo mi odabrali Route 66 za prvo upoznavanje SAD-a.

Top 10 stops on Route 66: Joliet, Pontiac, 4 Women on the Route (Galena), The Blue Whale (Catoosa), Chain of Rocks Bridge (St.Louis), Cadillac Ranch (Amarillo), Painted Desert, Tucumcari, Santa Fe, Oatman, Santa Monica Pier, al na Route 66 je teško stati na 10 pa jet u još: Muffler Man, Rocking Chair, Mid Point, Blue Swallov Motel, Standin on the Corner, Wigwam Motel, Henry’s Rabbit Ranch, Seligman, Elmer’s Bottle Tree Ranch…

Savjeti kako organizirati rutu po Route 66 –> OVDJE

Highway 1

Lokacija: SAD, od Legget do Dana Point (preko San Francisca i Los Angelesa)

Duljina: 1061km

Drugi nazivi: California State Route 1, CA 1, Pacific Coast Highway (PCH)

Otvorena: 1934.

Iako 1000 kilometara ne zvuči puno za odvozit, planirajte si nekoliko dana za ovaj roadtrip. Cesta prati ocean I priroda je jednostavno prekrasna. Najpoznatiji dio je Big Sur, a proći ćete I kroz poznate gradove kao što su San Francisco, Santa Barbara, Los Angeles…

Mnoge će zbuniti mnogobrojne jedinice u nazivima cesta, naime osim ceste 1 često će te primjetiti i cestu 101 koja prolazi usporedno, a na nekim mjestima cesta 1 i 101 postaju jedna te ista cesta.

Top 10 stops on Highway 1: Los Angeles, Point Mugu State Park, Santa Barbara, Hearst Castle, Malibu, Big Sur (The Bixby Creek Bridge, McWay Waterfall, Pfeiffer Beach, Ragged Point), Monterey, Santa Cruz, San Francisco

Road to Hana

Lokacija: SAD, otok Maui (Havaji), od Kahului do Hane

Duljina: 103km

Otvorena: 16st., 1926. službeno otvorena, 1960ih asfaltirana

Za vožnju je potrebno oko 2 i pol sata bez stajanja. I zašto je onda ta cesta tako posebna i zašto je must do svakog putoholičara?

Da bi prošli Road to Hana i vidjeli što sve ona nudi trebati će vam minimalno pola dana, a možda i više. Prvo, cesta je uska i krivudava, navodno ima 630 zavoja. Drugo, ima 59 mostova s jednom uskom trakom pa se teško mimoići s autom. Treće, prolazite kroz prašumu i krajolik je stvarno wow. Peto, uz cestu imate toliko toga za vidjeti pa će te stajati svakih par kilometara, a najviše se stoji zbog slapova. Šesto, cesta datira iz 16. stoljeća prepuna je povijesti i jedna je od opasnijih cesta za odvozit.

Stvarno je opasna, pogotovo ako pada kiša kao nama, a ne znate što vas čeka iza slijedećeg zavoja, a lokalci jure ko ludi. Ali je i prekrasna, zbog čestih kiša u ovom predjelu sve je zeleno, prepuno neobičnih biljaka, djeluje totalno divlje. I zbog silnog zelenila često će te proći pokraj neke zanimljivosti, npr slapa, a da ga niti ne primjetite. Zato se dobro prije puta pripremiti, postoji nekoliko vodiča u kojima detaljno objašnjavaju na kojem točno kilometre, zavoju, mostu se isplati stati ili skrenuti s ceste.

A kada stignete do Hane, mnogi se odluče vratiti natrag, a mi vam preporučamo da prespavate i slijedeći dan nastavite dalje. Cesta koja se nastavlja, tzv. Beyond Hana road je žešća avantura. Jedan dio se penjete u brdo i tu je cesta jako loša, ne daj bože da se morate s nekim mimoići. Promet nije tako gust pa će te možda imati i sreće. Na ovoj strani također ima nekoliko zanimljivih slapova, a jednom kad se spustite s brda dočeka vas skroz novi svijet. I bolja cesta. Vozite kroz nizinu, s desne strane u daljini brda, s lijeve strane ocean. I nigdje nikoga kilometrima.

Top 10 stops on Road to Hana: Paia Town, Twin Falls, Wailua Valley State Wayside, Waianapanapa State Park, Wailua Falls, Lava Tube, Hana Town, Seven Sacred Pools

Chapman’s Peak Drive

Lokacija: Južna Afrika, od Hout Bay do Champan’s Peak

Duljina: 10km

Otvorena: 1919.

Chapman’s Peak je vrh brda na poluotoku Cape u Južnoj Africi. Do tog vrha od mjesta Hout Bay vodi istoimena cesta. Cesta vodi uz zaljev Hout i svakih nekoliko kilometara imate vidikovac s prekrasnim pogledom. Ide i uz brdo pa je zbog mnogobrojnih klizišta i jedna od opasnijih cesta.

Noel Grahm ozlijeđen je i djelomično paraliziran 1994. godine kada je došlo do nesreće zbog klizišta. Pet godina kasnije, također zbog klizišta, jedna je osoba poginula, a godinu dana poslije poginula je još jedna osoba. Cesta je zbog tih događaja zatvorena.

Nakon rekonstrukcije i osiguranja ceste od klizišta, krajem 2003. godine ponovno su je otvorili. Danas se naplaćuje cestarina, i dalje je opasna, i ponekad je zatvore radi sigurnosti pa je potrebno na stranici provjeriti da li možete proći ili ne.

Naša preporuka je da krenete iz Cape Towna uz obalu skroz do rta Dobre Nade. U pitanju je nekih 70km, ali planirajte si cijeli dan jer će te stajati svakih nekoliko kilometara zbog prekrasnih pogleda i proći famoznu Chapman’s Peak Drive.

DCIM100MEDIADJI_0102.JPG

Route 500

Lokacija: Njemačka, od Freudenstadt do Baden-Baden

Duljina: 60km

Drugi naziv: Schwarzwaldhochstraße

Otvorena: 1932.

Ruta 500 u Njemačkoj jedna je od najljepših cesta za provozat se na ovom području. Cesta prolazi kroz Schwarzwald, na nadmorskoj visini od 700 do 1164m. Najbolji je to način za upoznati gradove, sela, prirodu na području Crne šume, jer Schwarzwald nije samo jedna šuma, to je zapravo cijelo područje od Stuttgarta pa uz francusku granicu južno sve do granice sa Švicarskom. Naziv Crna šuma dobila je po tamnoj crnogoričnoj šumi, ali osim šume naići ćete na mnogobrojna jezera, livade, sela. Ima tu i skijališta, odmorišta, ljetnikovaca pa je promet na cesti 500 često gust, pogotovo vikendom.

Ovisno o vremenu osim vožnje rutom 500 možete ubaciti i posjet nekim okolnim mjestima. Mi preporučamo obližnji Stuttgart i dvorac Hohenzollern.

 

Great Ocean Road

Lokacija: Australija, od grada Torquay do Allansforda

Duljina: 243km

Otvorena: 1932.

Cestu su izgradili povratnici iz Prvog svjetskog rata u periodu od 1919. i 1932. godine te je posvetili svim vojnim žrtvama tog rata. Upravo zato mnogi nazivaju Great Ocean Road najvećim ratnim spomenikom na svijetu.

Ono što me iznenadilo i što sam očekivao na ovoj ruti da se većinu vremena voziš uz obalu. To baš i nije istina jer dobar dio rute ne ide uz samu obalu već se odmiče lagano u unutrašnjost i vožnja se nastavlja kroz prekrasne kišne šume.

Na ruti se nalazi jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Australije – Ako ste tu 12 apostola se ne propušta.

Ring Road 

Lokacija: Island, Road 1, kružna cesta oko cijelog otoka

Duljina: 1332km

Otvorena: 1974.

Ring road je cesta broj 1, cesta koja povezuje sva veća mjesta na Islandu. Neki od gradova su: Reykjavik, Borgarnes, Blonduos, Akureyri, Egilsstadir, Hofn, Vik, Skogar, Selfoss. Uz Golden circle ovo je napoznatija turistička ruta jer prolazi pokraj najvećih i najpoznatijih znamenitosti na Islandu. Naravno, spomenuta kilometraža se povećava ukoliko skrećete s ove ceste do mnogih, uglavnom prirodnih znamenitosti.

Vozeći se ovom cestom osjećat ćete se kao da ste na drugom planetu. Ono što može malo pokvariti doživljaj je vrijeme koje je na Islandu ultra promjenjivo pa će vam se tokom dana promijeniti sva godišnja doba.

Jadranska magistrala

Lokacija: Hrvatska, D8, od Rijeke do Dubrovnika

Duljina: 643,8km

Otvorena: 50-ih i 60-ih godina

Bilo bi glupo ne spomenuti našu Jadransku magistralu koja ima veliki turistički potencijal kao “must do roadtrip”. 

Jadranska magistrala je zanimljiva jer prolazi duž obale Jadranskog mora. Cesta prolazi kroz sva poznata obalna mjesta, i cijelim putem imate lijep pogled na more. Kilometraža koja se spominje gore je kroz Hrvatsku, ali cesta se nastavlja dalje do Crne Gore.

Oman Circle 

Lokacija: Oman, Kružna tura 

Duljina: oko 2400 km

Najbolje vrijeme za posjetiti Oman je zima, od listopada do veljače – temperature su tada od 25-30 stupnjeva danju, a noću padaju do 20. Ne preporuča se putovati u Oman ljeti (od travnja do rujna) jer temperature narastu preko 40 stupnjeva. Oman je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu. Stopa kriminala je minimalna ili je uopće nema. Auto ili kuću možete bez problema ostaviti otključano, nitko vam ništa neće ukrasti, onog koji bi takvo što napravio izolirala bi cijela zajednica. Kazne su jako visoke, novčane ili pa zatvorske, npr. za prolazak kroz crveno na semaforu čeka vas noć u zatvoru.

Ceste su u jako dobrom stanju i stalno rade nove. Uz ceste imate znakove na arapskom i engleskom i većina glavnih znamenitosti također je označena znakovima. Smještajnih jedinica nema jako puno, ali nema niti puno turista pa nije problem naći smještaj. Od hotela do privatnog smještaja, od jednostavnih do luksuznih, naravno različitih cijena. Kampiranje na divlje u Omanu je dozvoljeno, što znači da si možete postaviti šator gdje god želite, naravno da ne smetate lokalcima. Osim što je avantura, ovo je način da uštedite novce na smještaju.

Naš dojam je – odličan narod. Ljubazni, nasmiješeni, spremni pomoći svakome. Država je uređena tako da su svi zadovoljni i sve funkcionira onako kako bi trebalo. Druga stvar je priroda – kombinacija svega – od pustinje, preko planina i zelenih oaza do prekrasnih plaža. 

Maroko Circle

Lokacija: Maroko, kružna tura

Duljina: oko 2000 km

Napravili smo jednu odličnu kružnu turu od Rabata prema Chefchaouenu, preko Fesa do Merzouge u Sahari. Nastavili smo prema Marakešu, Essaouiri i Casablanci. Auto smo vratili u Rabatu, a ostatak puta prema Tangeru smo odradili sa vlakom. Ceste u Maroku su odlične i nije bio problem voziti. Na kraju smo se iz Maroka prebacili do Malage i još tamo napravili lagani roadtrip do Gibraltara. 

Namibija & Bocvana roadtrip

Lokacija: Nambija i Bocvana

Duljina: cca 4000 km

Odlična tura koju smo odvozili od Namibije do Zambije. Krenuli smo iz Windhoeka, glavnog grada Namibije kroz najstariju pustinju Namib pa sve do obale gdje se pustinja Namib susreće sa Atlanskim oceanom. Provozali smo se jednim djelom Obale kostura, posjetili Etosha NP pa sve do sjevera Namibije gdje smo ušli u Bocvanu. Spustili smo se do grada Mauna gdje smo otišli vidjeti Okovango deltu – (najveća svjetska delta u unutrašnjosti kontinenta) i završili cijelu turu opet na sjeveru Bocvane kod granice sa Zambijom kod NP Chobe.

Video:

 

NP Zion –> NP Bryce –> Grand Stairs Escalante–> Antelope Canyon –> Monument Valley –> Arches –> Yosemite –> San Francisco

Lokacija: SAD

Duljina: cca 2600 km

Jedan od najboljih roadtripova koje smo odvozili. Ova ruta jednostavno ubija. Toliko prirodnih ljepota, nacionalnih parkova i zanimljivih mjesta teško da ćete naći negdje u svijetu.

Državna cesta D106

Lokacija: Hrvatska, otok Pag

Duljina: 73,8km

Zbog svog neobičnog krajolika otok Pag postao je destinacija za snimanje reklama automobila iz najviše klase autoindustrije ? Državna cesta, popularno nazvana D106, od trajektne luke Žigljan prema Novalji, postala je poznata jer su ovdje snimane reklame za nekoliko svjetskih auto brendova poput Mercedesa, Bentleya, BMW-a, Porchea ali i mega popularne juruilice od Mate Rimca Concept Two.

Kanarski otoci

Lokacija: Španjolska

Duljina: Ovisi koji otok izaberete

Otoci vječitog proljeća, prava destinacija za odmor u bilo koje doba godine. Ali i destinacija na kojoj obavezno morate rentati auto jer ćete tako najbolje doživjeti ovu destinaciju.

Otoci se nalaze u Atlantskom oceanu, politički spadaju u Španjolsku, a geografski u Afriku, samo 100 km udaljeni su od Maroka. Otočje se sastoji se od sljedećih otoka: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro i nekoliko manjih otočića: La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montana Clara, Roque del Oeste i Roque del Este.

Vulkani, dine, šume, planine i naravno prekrasne plaže, svaki otok poseban na svoj način. Mi smo odvozili Fuertaventuru, Gran Canariju i Tenerife. Koji otok da izaberete, pogledajte naš vodič koji smo napisali o Kanarskim otocima –> OVDJE

Tenerife

Fuertaventura

Gran Canaria

Otok Jeju – roadtrip

Lokacija: Južna Koreja

Jeju je najveći otok Južne Koreje, vulkanskog porijekla. Prepun je prirodnih fenomena i ljepota zbog čega smo se i odlučili posjetiti ovaj otok. Većina njih je pod zaštitom UNESCO-a i zbog toga je cijeli otok proglašen jednim od novih sedam čuda prirode. Ova destinacija je isto stvorena za roadtripanje. Više o njemu smo pisali –> OVDJE

Atacama Roadtrip

Lokacija: Čile

Duljina: Ovisno koje ćete sve lokacije posjetiti

Smjestili smo se San Pedro de Atacama iz kojeg smo radili sve izlete autom kojeg smo rentali odmah u zračnoj luci. San Pedro de Atacama je na 2 400 mnv, dok je većina atrakcija na preko 4 000. Zbog toga je u ovom predjelu najveći problem visinska bolest.

Čim smo došli upozoreni smo na to. Preporuka je lagano privikavanje, znači ne odmah prvi dan ići na 4000, već dati tijelu da se malo privikne na ove visine. Dan prije polaska na visine preporuča se izbjegavanje mesa, teških obroka i alkohola. A tokom dana piti jako puno vode. I štediti energiju. Ukoliko dođe do visinske bolesti, potrebno se spustiti na niže visine i kroz dan-dva sve prolazi. Osjetili smo vrtoglavice, glavobolje, ali ništa strašno. Kako je dolazilo, tako je i prolazilo. Na 4100 m smo posjetili dvije prekrasne lagune. Laguna Miscanti i Miniques su nekada bile jedno jezero ali ih je lava iz vulkana Miniques razdvojila. Gejzire El Tatio su obavezni, a vožnja kroz prirodu do njih je nevjerojatna.

Vale de la Luna ili Mjesečeva dolina nalazi se 10km od San Pedro de Atacama. U dolinu možete ući autom, na nekoliko mjesta označeni su parkinzi gdje počinju trailovi. 

Estonija roadtrip

Lokacija: Estonija

Duljina: 300 km

Većina ljudi kad posjećuje Estoniju zadržava se samo u prekrasnom Tallinu, eventualno napravi izlet trajektom do Finske u Helsinki. Super fora je rentati auto što smo mi i učinili. Auto smo rentali u zračnoj luci, a cijena najma po danu je bila nešto malo manje od 20 eura s osnovnim osiguranjem. Cijena je bila možda mrvicu i veća jer smo putovali za praznik rada tako da sigurno može i za manje. Napravili smo rutu od Tallina do NP Lahemaa, pa do Rummu Karjäär, slapa Jägala i grada Paldiski. Više fotki s ovog puta –> OVDJE

 

Putevima Mezopotamije

Lokacija: Turska

Duljina: 1000 km

Ako tražite neko putovanje ili destinaciju koju još nije pregazio masovni turizam ovo je totalna preporuka. Toliko priča, bogate povijesti, vrhunske hrane, odličnih gradova, super ljudi i baš je čudno kako ovaj dio nije malo više popularniji. Ruta je bila –> Gazaintep –> Halfeti–> Nemrut–> Göbekli Tepe –> Harran –> Sanliurfa–> Dara–> Mardin–> Midyat–> Diyarbakir. Ovo će vam biti i jedna od jeftinijh destinacija. Detaljan izvještaj sa ovog puta možete vidjeti –> OVDJE

Mardin

Slovenija Roadtrip

Lokacija: Slovenija

Duljina: otprilike 700 km

Na spomen Slovenije i nekog izleta u susjednu nam zemlju, svima prvo pada na pamet Bled, Bohinj, Logarska dolina. Ali Slovenija nudi puno više. No, taj dio je stvarno prekrasan, ali već smo ga prošli – bacite oko na naš roadtrip po tom djelu Slovenije – LINK

Krenuli smo kroz Ljubljanu, kratko se zaustavili kod Bleda i Bohinja pošto nam je bio usput i onda direktno za Kranjsku goru. I za Kranjsku goru imamo samo jednu riječ – oduševljenje!

Nakon Kranjske Gore prošli smo svih 50 serpentina Vršića i lagano se spustili do doline Soče, kako oni kažu to je raj za aktivan odmor u prirodi. Detaljan izvještaj s tog puta možete vidjeti —> OVDJE

Kranjska gora – Vršić

Bovec – slap Virje

 

Uskršnji otok roadtrip

Lokacija: Čile

Nalazi se u Tihom oceanu i pripada Čileu sa statusom posebnog teritorija i udaljenošću od 3600km. Na otoku je preko 7 i pol tisuća stanovnika, pola njih se deklarira kao Rapa Nui narod, a priča se španjolski i rapanuiski (malo ljudi priča engleski jezik). Jedno je od najizolarnijih naseljenih mjesta na svijetu. 

Najbolji način za istraživanje Uskršnjeg otoka je auto, quad, skuter ili bicikl. Mi smo uzeli auto i dva dana skuter. Prilikom rentanja nitko nas nije tražio međunarodnu vozačku dozvolu, bila je dovoljna obična. Ceste su asfaltirane u gradu i glavna cesta oko otoka, sve ostalo su zemljani putevi. Ono što je svima zajedničko su ogromne rupe. Znači, bilo da je asfalt ili zemlja, rupe su tolike da moraš biti stalno na oprezu. Na cesti vas omesti mogu još i životinje, krave, konji ili psi. Većina privatnih smještaja u ponudi već ima svoj auto koji će vam ponuditi, ali u glavnoj ulici u gradu naći ćete hrpu agencija koja vam renta sva vrsta vozila. Najjeftinija cijena rentanja automobila je bila oko 50 eura dnevno. Više o cijeloj priči i istraživanju Uskršnjeg otoka smo pisali –> OVDJE

Kazne:

Od svih roadtripova sve skupa smo dobili dvije kazne 🙂

Bocvana – zbog prebrze vožnje  – 40€Maroko – kazna za parkiranje – 3€

Rentanje auta:

U najviše slučajeva koristimo tražilicu Skyscanner.net i u pravilu nam ovdje izbacuje najpovoljnije rezultate. Koristili smo još i billiger-mietwagen.de i rentalcars.com

Osiguranja:

Osiguranje vozila – za rentacar mi koristimo vanjsko osiguranje na icarhireinsurance.com. Prošle godine smo ga testirali u Australiji (ne namjerno 🙂 Šteta na autu je bila 1400€. Više o tome možete pročitati –> OVDJE

Putovanja cestom mogu biti vrlo opasna, stoga kada idete na roadtrip obavezno uzmite osiguranje. Mi koristimo Wiener godišnje putno osiguranje   Jednom na godinu bude akcija za godišnje putno osiguranje koje plačate cca 260 kuna