Advent u Zagrebu 2016


Beč, Graz, Salzburg, Budimpešta, najposjećeniji su u vrijeme adventa zbog raznolike božićne ponude, mnogobrojnih žaruljica, kuhanog vina itd. Ali! Ne moramo prelaziti granicu Lijepe naše da bi uživali u božićnoj čaroliji, evo što nam ove godine nudi naš glavni grad – idemo u Zagreb na advent.

26.11.2016. – 08.01.2017.

Nagrada za najbolji Advent u Europi 2016 – Zagreb

Zagreb za vrijeme Adventa, zašto ne! Svake godine božićna ponuda u Zagrebu sve je veća i bolja. Da vidimo što se ove godine nudi.

  • Advent na glavnom Trgu – Ne morate čekati da se cajger na satu pomakne, u svako doba dana pronaći ćete nešto po svom ukusu, čak i ako ste najveći šmeker. Veliki adventski vijenac oko Manduševca svake godine oduševljava brojne posjetitelje koji prisustvuju paljenju svijeća, a vi ste samo u prolazu? Blagdanski duh će vas sigurno navesti da barem na trenutak zastanete i uživate u čaroliji. Glazbene poslastice, fina papica i nezaobilazno kuhano vino, pomoći će vam da se toliko uživite da ćete zasigurno zaboraviti kamo ste prvotno krenuli.
  • Božićni sajam – Drvene kućice prepune ručno izrađenih suvenira i prigodnih božićnih poklona i ukrasa, isprepliću se s onima iz kojih se širi miris kuhanih kobasica, pečenih kestena, kolača i kuhanog vina. Svoje nove vlasnike nestrpljivo čekaju pleteni šalovi, kape i rukavice koje će ih grijati za hladnih dana. Najljepši ugođaj Božićnog sajma doživjet ćete kad padne mrak i sve rukotvorine obasja sjaj božićnih žaruljica. Dozvolite si razgovor s veselim trgovcima kojima poneka šalica kuhanog vina pomogne da i vas udobrovolje ugodnom pričom i duhovitošću
  • Strauss u Oktogonu – Mističnost prolaska ispod divne staklene kupole, doživljaj je koji uvijek budi emocije, no u blagdanske dane kultni zagrebački prolaz odvest će vas u sasvim drugo vrijeme. Ansambl Strauss probudit će duh starog Zagreba, oživjeti stare običaje i pokrenuti istinsku bajku. Salonska glazba, valceri, polke te tradicionalne božićne pjesme, odjekivat će romantičnim, pomalo tajanstvenim pasažem. Možete li zamisliti? Ne trebate, ne sklapajte oči, proživite to u stvarnosti.
  • Advent u tunelu –  Zagreb je dobio još jednu adventsku atrakciju – Božićnu bajku u tunelu ispričanu zaista drugačije. 3D instalacije na stropu, birana glazba u veličanstvenoj akustici prostora i video projekcije stvaraju zaista vrhunsku atmosferu.

  • S božićnih balkona Zagrebu – Ne, niste u filmu! Vi ste u Zagrebu i vrijeme je Adventa. S ponajljepših zagrebačkih balkona dopiru melodije u izvedbi šesteročlanog Ad gloriam brass limeno-puhačkog sastava, unoseći blagdansku radost na šarene gradske ulice. Uz zvukove dragih pjesama, svaki trenutak u blagdansko vrijeme postaje priča, ista ona koja nas vraća u dane bezbrižnog djetinjstva – sadržajna, topla i bajkovita.

  • Dvorišta – Adventsko izdanje – Od ovog prosinca Gornjim gradom Zagrebom širi se prisna blagdanska atmosfera – U gornjogradska Dvorišta unosimo čaroliju Adventa! Nakon opetovanih zahtjeva i mnogobrojnih upita, Dvorišta – to “najzabavnije događanje u gradu” (Jutarnji list) – od sada dočekuje svoje posjetitelje i u posve novom Adventskom izdanju!

  • Advent u ZagrebuFuliranje-Jeste li se ikada poželjeli pronaći među grupom istomišljenika s kojima ćete pričati, pjevati, plesati i dijeliti osjećaj pripadnosti?Ako u vrijeme Adventa prošećete do Tomićeve i Kurelčeve, vaš će san postati stvarnost. Ma samo fulirajte, možete vi to! Kod Uspinjače, kultura i zabava idu ruku pod ruku, a mnoštvo inovatora ovdje vas dočekuje s pomno biranim sadržajima za uši, oči, ali i nepce. Da, osjećat ćete se kao da ste na putu oko svijeta. U to će vas raspoloženje uvesti trgovine i ugostitelji svjetskih metropola. Stoga, budite spremni da vas ambijent osvoji i atmosfera ponese toliko da ćete o tome pričati do sljedećeg Adventa!

    Fuliranje, jedno od prvih i najoriginalnijih adventskih događanja ove zime slavi svoj peti rođendan. Do sada ga je posjetilo preko 1.000.000 posjetitelja koji su uživali u više od 500 koncerata i nastupa glazbenika, DJ-a, performera, izložbi. Fuliranje je prvi projekt koji je na ulici predstavio vrhunske hrvatske restoratere, vinare i mnoge druge kreativne izlagače. Fuliranje se prošle godine prvi puta odvijalo na dvije lokacije: Tomićeva i Kurelčeva ulica, te se tradicija nastavlja i ove zime.

  • Žive božićne jaslice – Djevojke i mladići, štićenici zajednice Cenacolo koji su nekoć hodali rubom života, rođenje Isusa doživljavaju kao vlastito ponovno rođenje. Stoga ne čudi što u predstavu unose posebnu snagu te prenose utjehu i mir svim promatračima. Jaslice, štalica, građani Betlehema, domaće životinje, mudraci s Istoka i pastiri, odvest će vas u vrijeme Isusova rođenja i pružiti Adventu posebno ozračje

  • Ledeni park na Tomislavcu –  Uživate li u čarobnom osjećaju? Upravo to vas očekuje na Tomislavcu, čarobna zimska idila na ledu. Uz zvukove dobre glazbe, klizanje na otvorenom možete obogatiti mirisima i okusima raznih gastronomskih delicija, kao i brojnim kulturnim sadržajima za djecu i odrasle. Još uvijek niste otvorili oči i obuli klizaljke? Ne brinite, stručnjaci iz škole klizanja će vas probuditi! Vaša bajka je stvarnost. Nalazi se između Umjetničkog paviljona i spomenika prvom hrvatskom kralju, Tomislavu.
  • Artomat – Tako svi zainteresirani posjetitelji mogu naučiti ponešto zanimljivo iz područja umjetnosti te steći uvid u razmišljanja umjetnika, što nije uvijek lako shvatljivo. Upravo je Artomat mjesto na kojem se nekonvencionalna umjetnost u vrijeme Adventa savršeno uklapa u duh Božića i božićnu čaroliju. Idealno je to mjesto za pronalazak poklona za najmilije, a ostali zaljubljenici u umjetnost doći će uživati u istraživanju nesvakidašnjih umjetnina.
  • Advent na Europskom trgu – U samom centru grada, pješačka zona Europskog trga za vrijeme Adventa postaje omiljeno okupljalište mladih. Koncerti, atrakcije, izložbe i bogata ponuda europskih gradova čini ovo mjesto nezaobilaznom zagrebačkom točkom za sve željne dobre zabave. Osjećate se mlado, preferirate pravi ‘urbani štih’? Ovo je pravo mjesto za vas!
  • Advent na Zrinjevcu -Bijeg od svakodnevice u perivoj s alejom od 220 platana jednako je čaroban u svako godišnje doba. No, samo u vrijeme Adventa velike krošnje zasvijetle posebnim sjajem, a stari glazbeni paviljon postane odredištem ljubitelja božićnih klasika i valcera. Kad pomislite na Božić, sjetite li se djetinjstva i obiteljskih okupljanja oko božićnog drvca, božićne glazbe i mirisa bakinih specijaliteta? Ako tu sreću koju osjećate u sebi, želite istinski ponovno proživjeti, Advent na Zrinjevcu pravo je mjesto za vas. Osim unikatnih ukrasa i suvenira odabranih umjetnika, uživati možete i u zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima. Da, da, to su upravo one krpice sa zeljem kakve su zagrebačke bake pripremale. Neće izostati ni štrukle, bez brige. Božićna bajka može početi!
  • Adventski kalendar – Niz manifestacija koje, baš poput adventskog kalendara, jedna za drugom otkrivaju i revitaliziraju zapuštena i još neotkrivena dvorišta i prolaze Donjeg grada. Neizvjesnost i iznenađenje koji se pri tome postižu projektu daju posebnu draž, a dvorišta i prolazi postaju mjesto širenja blagdanskog duha i šarmatnih događanja. Sadržaji su primjereni duhu adventa tako da posjetitelji uživaju u dnevnim i večernjim događanjima; prigodnim izložbama, čitaonicama, radionicama, predavanjima, predstavama, svjetlosnim instalacijama i koncertima. Obrtnički prolaz, datumi: 28. i 29. 11. // Dvorište Ilice 69, datumi: 5. i 6.12. // Dvorište Petrinjske 73, datumi: 12. i 13.12. // Blok Žerjavićeva 3 – Mihanovićeva 30/2, datumi: 19. i 20.12.2015. 

Više detalja i informacija možete vidjeti—> OVDJE

I zato, ajmo na Advent u Zagreb. Vidimo se! 😉

Advent u Zagrebu