Uskoro kreće božićna euforija: Hoće li Zagreb četvrtu godinu za redom biti najbolji u Europi?


Advent u Zagrebu započet će u subotu 1. prosinca te će trajati, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 6. siječnja 2019. godine. Prije svečanog otvaranja Adventa bit će i “zagrijavanje” 28. studenog. 

Kao nova lokacija predstavlja se Advent u Maksimiru s fokusom na zabavu za cijelu obitelj, u suradnji sa ZOO vrtom Zagreb, a tu je i Advent Stara Tkalča koja će prikazati tradicionalne obrte i, kako navodi Turistička zajednica grada Zagreba, oživjeti duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola. Još jedna od novosti je i Filmski Advent u sklopu kojeg će se u kinu Europa prikazivati božićni filmovi za sve uzraste, a Prolaz sestra Baković bit će prigodno uređen kao set sa snimanja božićnog filma. 

Turistička zajednica poseban naglasak ove godine stavlja na kulturna događanja, točnije, čak osam različitih prigodnih glazbenih festivala. Tako će se održati i Adventfest u Katedrali, Advent Classic Fest, Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, Koncerti u crkvi sv. Katarine, Koncertni program Zagrebačkih solista za Advent u Zagrebu, Advent u župi sv. Blaža, S božićnih balkona Zagrebu i Božić  s klincima. Bogat repertoar u prosincu nude i zagrebački HNK, Hrvatski glazbeni zavod i KD Vatroslav Lisinski. Bit će i prigodnih izložbi.

Video prilog:

Advent u Zagrebu najvažnije je događanje u našem glavnom gradu, a prošle godine zabilježen je porast od 17% u dolascima i 18% u noćenjima. Naime, prema podacima TZGZ, u prosincu 2017. godine, zabilježeno je 111.429 dolazaka i 201.734 noćenja, dok je 2016. godine u prosincu ostvareno 94.573 dolazaka i 169.095 noćenja.

“Učili smo od Beča, a bolji smo od njega. Nije sramota učiti”, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na predstavljanju Adventa.

“Razmišljamo što ćemo iduće godine. Dižemo ljestvicu kao dame što rade kad biraju. Znate zašto smo najbolji? Zagrepčani su to zaslužili, otvorena zagrebačka vrata i veliko srce, druželjubivost Zagrepčana. Svi smo mali mravi, ali ljudi su ti koji realiziraju”, kazao je Bandić.

I ove godine imat ćemo bajkoviti Zagreb, definitivno. Bit će kulture, humanitarnih akcija, sve što turisti mogu zamisliti. Zagreb je točka na “i” i za turističku sezonu”, najavio je Gari Cappelli pa nadodao:

“Imat ćemo 120 tisuća gostiju. Brojke pokazuju da je Hrvatska itekako primamljiva zemlja, ne samo za sunce i more. Ovaj je program mjerilo za sve što Hrvatska može i hoće. Ovo je sve skupa predivna bajka, od hotela u kojem sjedimo do grada koji osvaja nagrade. Ne sumnjam da ćemo biti šampioni.