Advent u Varaždinu


Predstavljen je program Advent u Varaždinu, koji će se odvijati od 27. studenoga 2015. do 17. siječnja 2016. godine, a uz klizalište s ledenom stazom na Kapucinskom trgu Varaždince i njihove posjetitelje očekuje mnoštvo kulturnih i zabavnih događanja u cijeloj povijesnoj jezgri…. piše Varaždinski.hr

Ohrabreni prošlogodišnjom organizacijom Adventa, koji je opravdao sva očekivanja i razveselio velik broj Varaždinaca svih uzrasta i gostiju, ove godine ponovno radimo iskorak te obogaćujemo program – kazao je gradonačelnik Habuš prilikom predstavljanja programa.

Klizalište od 600 metara kvadratnih biti će nadograđeno stazom za klizanje dužine sto metara, a u tom će se periodu na Kapucinskom trgu svakog vikenda odvijati raznovrsni glazbeni programi.

– Posebno treba istaknuti koncerte koje će Grad organizirati povodom Dana Grada Varaždina – na Kapucinskom trgu 5. prosinca svirati će Prljavo kazalište, a 2015. godina će se ispratiti uz koncert Opće opasnosti te poseban vatromet. Osim na tom trgu, program se širi pa će se odvijati na prostoru cijele povijesne jezgre. Velika je šansa da Advent postane dobar turistički proizvod – istaknuo je Habuš.

– Izvršni organizator Adventa je Turistička zajednica grada, koja je raspisala natječaj za suorganizatora kako bi osigurala dodatna sredstva i omogućila tehničku realizaciju programa. Na natječaj je pristigla jedna ponuda i to Gradske tržnice Varaždin s kojom je potpisan ugovor o poslovnoj suradnji – istaknula je Branka Tropp te dodala kako će se u periodu održavanja odvijati ukupno 52 kulturno-zabavna te četiri sportska programa.

Tako će na Korzu uz jelku biti postavljen vlakić Djeda Mraza te prigodne trodimnezionalne instalacije.

Od 27. studenoga do 31. prosinca će se vikendom na Korzu održavatizabavni programi za sve uzraste, a moći će se uživati u blagdanskoj ugostiteljskoj ponudi.

Međunarodna novogodišnja utrka startati će 38. puta s Korza, a u Pavlinskoj ulici biti će adventski vijenac te će se odvijati programi povodom paljenja svijeća.

Na Franjevačkom trgu postaviti će se drvene kućice za prigodnu prodaju.

– Turistička zajednica grada i Grad će provesti nagradni natječaj za uređenje prostora ispred lokala u povijesnoj jezgri. Na natječaj će se moći prijaviti vlasnici i zakupci poslovnih prostora, a tri najljepša bora biti će nagrađena novčanim nagradama. Time želimo dodatno potaknuti sve da se uključe u program – rekla je Tropp.

Uz zabavni, bogat je i kulturni program

Ravnateljica varaždinskog HNK, Jasna Jakovljević, podsjetila je i na bogat kulturni program tih dana.

– Vrlo dobro smo se pripremili za taj period. Tako će se na našim daskama izvesti premijere predstava Škrtac i Malo blago. Ugostit ćemo Teatar Exit i Histrione, organizirati predstave za djecu i odrasle, ali i koncerti – Adventski i Silvestarski gala koncerti, Barokni Božić u Varaždinu te još mnogo toga.

Proširenje ledene površine i Kuće Djeda Mraza, dolazak Svetog Nikole i Djeda Mraza mališanima, brojni koncerti, kulturna i zabavna zbivanja te prigodna ugostiteljska ponuda zasigurno će privući mnoge posjetitelje.

Napomenimo i to kako će Ledena čarolija na klizalištu započeti 27. studenoga, a trajat će do 17. siječnja.

Radno vrijeme biti će svakog dana u terminima 10 – 11.30, 12 – 13.30, 14 – 15.30, 16 – 17.30, 18 – 19.30, 20 – 21.30, a subotom se od 22 do 23.30 sati organizira Disko Sklisko.

Ulaz je 15 kuna, za djecu do 1.20 metara visine 5 kuna, a cijena Diska Skliska iznosi 20.

Najam klizaljki je 15 kuna, a obiteljska ulaznica (koja uključuje dvoje djece, dvije odrasle osobe te dva sata parkiranja) iznosi 50 kuna.

Izvršni organizator Adventa u Varaždinu je Turistička zajednica grada Varaždina, koja će iz svoga budžeta za organizaciju potrošiti 20 tisuća kuna. Iz gradskog proračuna izdvojit će se 200 tisuća kuna te izvesti ukrašavanje grada svjetlosnim ukrasima.

Planirani ukupni trošak Adventa je na prošlogodišnjoj razini i iznosi oko 900 tisuća kuna, a najveći dio troškova odnosi se na postavu klizališta i organizacije klizanja.

Uz programe koje su organizirali TZ grada i Gradska tržnica Advent će biti obogaćen događanjima Koncertnog ureda Varaždin, Kerameikona, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Gradskog muzeja Varaždin, Muzeja anđela, Kina Galerija i HNK. Organizaciju su pomogli Društvo naša djeca Varaždin te Srednja strukovna škola.