5 mitova o avanturističkim putovanjima


Kada vam netko spome avanturističko putovanje – što vam prvo padne napamet? Bacanje s planine, plivanje s morskim psima, trčanje s lavovima, penjanje na Mt. Everest ili osvajanje Sjevernog pola? Trebali li avanturističko putovanje biti opasno da bi bilo avanturističko ili se avanturom mogu smatrati i neke malo manje ekshibicije?

  1. Avanturističko putovanje mora biti opasno

To je pretpostavka i mišljenje većine ljudi, jer ako nije opasno onda nije avantura. A zapravo situacija je mnogo drugačija. Što ćete vi doživjeti kao avanturu to ovisi o vama samima. Možda će to za neke biti plivanje s morskim psima, ali za mnoge će biti nešto jednostavnije, kao što je odlazak na skijanje ili posjet nekom super bazenu koje ima lud, najluđi tobogan. Ono što je bitno za avanturu je da nama bude uzbudljivo probali to prvi puta ili već nebrojen broj puta. Također možda će vama avanturističko putovanje biti ono na koje idete po prvi puta sami, bez društva, jer ćete ovisiti jedino o sebi i kako ste se vi pripremili za to putovanje.

2. Avanturističko putovanje je skupo

Pod pretpostavkom da idete osvojiti Sjeverni pol ili se popeti na Mt. Everest da, trebat će vam više novaca. Ali kako smo već naveli, postoje različite stvari koje možete probati ako ste željni avanture. Tako recimo možete otići do susjednog grada gdje možete isprobati bungee jump o kojem svi toliko pričaju. Dakle ne trebate ići daleko i ne trebate potrošiti puno novaca, avantura koje ste toliko željni je blizu samo se treba uputiti.

3. Avanturističko putovanje je rizično

Plivanje s morskim psima dolazi s rizikom, ali zipline ili spuštanje po sajli iznad nekog jezera ili rijeke dolazi s malo više sigurnosti. Manje rizično, a ipak će zadovoljiti vaš avanturistički duh. Naravno kada se upuštate u neke takve aktivnosti, ponekad nije loše provjeriti kakva se osiguranja nude, jer sve aktivnosti dolaze s mogućnošću nezgode, neke više neke manje.

4. Za avanturističko putovanje moraš biti u dobroj formi

Avantura se često poistovjećuje kao da morate proći triatlon, gdje će se testirati vaša izdržljivost. Ali naravno to nije tako. Za nekoga će avantura biti odlazak u grad koji ima najvišu zgradu na svijetu i dizalom otići do vidikovca. Zašto će za tu osobu biti baš to avantura, jer se možda boji visine, ali će ipak prihvatiti izazov i barem na sekundu pogledati prema patuljcima koji hodaju na ulici. I za to naravno ne treba nikakva fizička priprema, samo hrabrost.

5. Na avanturističko putovanje mogu ići samo mladi

Hm da, obično kada gledate reklame za neke ponude koje nude uzbudljive aktivnosti, na njima vidite mlada lica. No činjenica je da ne trebate biti 20 da se možete upustiti u neku ludost. Kako se osjećate tako ćete i gledati što će za vas biti ta ludost i netko će možda u 40-ima biti više sklon avanturama nego neki 20-godišnjak ispred računala. Nikad nije kasno da se krene.

M.M.