Svijetla grada ili prirodne ljepote?


Važno je znati što volite prije nego počnete planirati put. Ako putovanje ne pristaje vašoj osobnosti, vrlo vjerojatno nećete uživati. Želite li se odmoriti u prirodi ili volite užurbani ritam grada, uvelike može utjecati gdje je vaše sljedeće putovanje.

 

Birate li mjesto putovanja prema mjestu stanovanje? Živite u malom selu i svakodnevno imate priliku odmoriti dušu i tijelo u prirodi. Uživate u šumama i jezerima oko sebe, zbog toga kada putujete uvijek vas primamljuju veliki gradovi, vreva ljudi, užurbani koraci, ludnica u prometu. Ili ste jedan od mnogih koji žive u gradu i poželite svoj odmor provesti daleko od ljudi i gužve.

Ako imate priliku za kratki vikend odmor u većini slučajeva agencije, hoteli, online akcije nude nezaboravna 2 dana u nekom velikom gradu. Posebno po Europi gdje udaljenost nije velika i za 2 dana možete obići mnoge gradske znamenitosti. Obično je takvo putovanje ispunjeno doslovno trčanjem. Ustajanje rano ujutro, i obilazak znamenitosti, jer želimo što više stisnuti u što manje vremena. Nakon cjelodnevnog hodanja, dolazak u hotel, spavanje, drugi dan opet rano ustajanje i sve ispočetka. Vratite se u nedjelju navečer s putovanja, umorni, slomljeni, doduše sretni jer ste negdje otišli. Ali od ovakvog odmora treba nam odmor, a ne ponedjeljak i novi radni dan.

Za razliku od grada, vikend putovanje u prirodu, uvelike se razlikuje, jutro također može započeti ranim ustajanjem, ali bez nekog trčanja. Možemo uživati u jutarnjoj kavi gledajući izlazak sunca i slušajući zvukove buđenja prirode. Umjesto mnoštva ljudi, možemo slikati kako se zrake sunca odsijavaju u obližnjem jezeru. Dan možemo provesti šetajući obližnjom šumom slikajući biljni i životinjski svijet. Nakon ručka u prirodi, možemo se prošetati do grada, istražiti malo povijest i vidjeti lokalne dućane, sve to bez puno gužve jer osim lokalnog stanovništva tu se nalazi samo nekoliko turista. Navečer opet možemo uživati u zalasku sunca. S ovog vikenda vratit ćemo se osvježeni, odmoreni i puni energije za novi radni dan.

Kada se pripremamo za odmor u gradu, obično na internetu proučimo gdje ćemo ići, koje muzeje posjetiti, restorane, galerije. I prije nego odemo, već imamo puno informacija o tome, pa kada dođemo većina nam je poznata i zapravo to što novo otkrivano, nije nama novo, samo po prvi ili koji već puta vidimo osobno. Čak u većini slučajeva već znate u koliko sati točno morate biti na određenom mjestu kako bi uslikali najbolju sliku grada. I kako bi imali istu sliku kao i svi drugi turisti koji posjete taj grad.

Za odmor u prirodi, ne možemo vidjeti kakav je točno put koji vodi kroz šumu na internetu, gdje će ćemo skrenuti možda stranputicom i otkriti neki novi puteljak, koji će nas oduševiti. Slike koje ćemo ponijeti s tog putovanja uvelike će ovisiti o vremenskim uvjetima, možda ćemo slikati kapljice kiše ili jutarnje zrake sunca. Priroda je nepredvidiva i mijenja se iz dana u dan. Hoćemo li vidjeti neku divlju životinju i uslikati prekrasnu sliku, opet ne možemo predvidjeti, jednostavno moramo samo probati.

Što vas oduševljava i čemu se veselite kad putujete, gradskoj ludnici ili ljepotama prirode?

M.M.