10 najboljih roadtripova u Irskoj


Irska ima nevjerojatnu, sirovu ljepotu kamo god pogledate, u kombinaciji s užurbanom društvenom kulturom jednostavno je stvorena za istraživanje autom

Foto by Ciarán Ó Muirgheasa

Ovo je TOP 10 najboljih putovanja autom koje možete napraviti kroz Irsku

1. The Ring of Kerry

Najbolje putovanje za doživljaj stare Irske

Počinje i završava u Killarneyu (putovanje u smjeru kazaljke na satu); 179 km

Visoke planine, blistava jezera i očaravajuće šume. Ring of Kerry jedno je od onih nezaboravnih cestovnih putovanja koja vam ostavljaju čeljust na podu od početka do kraja. S toliko mnogo znamenitosti koje treba vidjeti duž ove rute, može biti teško sve to smjestiti u jedno putovanje, ali ljepota ovog putovanja je u tome što ćete, čak i ako rijetko napuštate automobil, doživjeti neka od najljepših mjesta u Irskoj.

Skretanje: Na ovom putovanju niste daleko od najviše planine Irske, Carrauntoohil. Vrijedno je odvojiti dan za pokušaj pješačenja kroz Đavolje ljestve.

2. The “Four Peaks” Challenge Road Trip

Najizazovnije irsko putovanje

Carrauntoohill-Mweelrea-Slieve Donard-Lugnaquilla; 865 km 

Obično je putovanje cestom samo putovanje, ali ovo je malo drugačije. Izazov s četiri vrha je gdje planinari pokušavaju dovršiti četiri najviša vrha u svakoj pokrajini Irske. Ovo se može tempirati ili raditi ležernim tempom, ali neki ljudi nastoje to dovršiti u 24 sata.

Sa svakog od ovih vrhova pružit će vam se neki od najepskih pogleda na Irsku, ali izazov definitivno nije za one slabijeg srca. 

Savjet za planiranje: Nađite nekoga da vas vozi! Noge će vam biti dovoljno istrošene i bez 12 sati vožnje između.

3. The Ring of Beara

Najbolje putovanje za netaknuti krajolik

Počinje i završava u Glengariffu (putovanje u smjeru kazaljke na satu); 148 km

Još jedno kružno putovanje s juga Irske dospjelo je na ovaj popis, a doslovno je na korak od Kerryjevog prstena – samo jedan poluotok iznad.

S brojnim planinskim prijevojima, divnim selima ispunjenim lokalnom hranom koju možete probati i brojnim planinarenjima i šetnjama na putu, sigurno ćete pronaći nešto što je savršeno za vas.

Zaobilaznica: postoji žičara kojom se možete odvesti do otoka Dursey duž Ring of Beara. Ovo je jedan od jedinstvenijih načina za prelazak nemirnih voda ispod i svakako ga vrijedi provjeriti.

4. The Copper Coast

Najbolje putovanje na istoku

Tramore-Dungarvan; 40 km 

Ovo je jedno od onih cestovnih putovanja koja vam omogućuju da jednostavno sjedite i opustite se dok uživate u zadivljujućem obalnom krajoliku Copper Coasta.

Uz toliko obalnih šetnji nikada nećete zapeti u potrazi za nečim što možete učiniti na ovoj kratkoj, ali akcijom punoj ruti. Copper Coast je također djelomično UNESCO-ov globalni geopark zbog svoje jedinstvene kombinacije okoliša upakiranih na tako malo područje.

Zaobilaznica: Krenite na izlet do obližnjih planina Comeragh. Ovdje možete krenuti na jedno od najzahvalnijih planinarenja u Irskoj, Coumshingaun Loop.

5. Mayo coastal road trip

Ballina-Killary; 543 km

Mayo se često zanemaruje kao odredište u Irskoj, ali ima jednu od najljepših obala u zemlji. To je dom najviše planine u Connachtu, tajnih mjesta za kupanje i dramatičnih šetnji po liticama.

Svakako se često zaustavljajte dok se spuštate niz obalu. Postoji mnoštvo besplatnih aktivnosti, hostela i kampova koji vam omogućuju da se uhvatite u koštac s ovim putovanjem, a da ne potrošite brdo para.

Foto by Eirik Raudi

6. The Wild Atlantic Way 

Vrhunsko irsko putovanje

Poluotok Inishowen-Kinsale; 2600 km 

Vrhunac irskih putovanja. Prođite kroz planine, močvare i surove krške krajolike dok i uživajte u prekrasnoj prirodi.

Postoje oznake Wild Atlantic Way na svakoj točki interesa na ovom nevjerojatnom cestovnom putovanju koje će vam pomoći da pronađete svoj put, a možete slijediti simbole pričvršćene na gotovo svakom prometnom znaku na ruti kako se ne biste izgubili.

Savjet za planiranje: preporučujemo da odvojite najmanje dva tjedna za ovo putovanje ako želite vidjeti što je više moguće.

7. The Old Military Road

Najbolje za planinske krajolike

Rathfarnham-Aughavannagh; 60 km 

Putujte kroz kralježnicu Wicklow planina dok slijedite ovu vijugavu cestu obavijenu mračnom poviješću. Cesta je izgrađena između kolovoza 1800. i listopada 1809. kako bi se britanskoj vojsci omogućio pristup planinama nakon pobune u Irskoj 1798. godine.

Danas je cesta dom nekima od najizazovnijih i najljepših planinarskih staza u Irskoj. Ali ako planinarenje nije vaša stvar, obilje izvrsnih restorana, domova i centara za aktivnosti razbacano je duž rute. Ljepota ovog putovanja je u tome što možete trajati koliko god želite. Ima toliko toga za vidjeti i raditi na tako maloj udaljenosti da vam nikad neće biti dosadno.

Savjet za planiranje: Ako vam je potrebno nekoliko dana da dovršite ovo putovanje, svakako se spakirajte za sve vremenske prilike. Planine Wicklow poznate su po iznenadnim promjenama vremenskih uvjeta.

8. Slea Head Drive

Najbolje putovanje za doživljaj istinske “irskosti”

Počinje i završava u Dingleu (putovanje u smjeru kazaljke na satu); 46 km

Pubovi i bijele pješčane plaže. Što više možete poželjeti od putovanja dugog 46 km?

Slea Head Drive nalazi se na Dingleu, jednom od najspektakularnijih irskih poluotoka. Ima sve, od šetnji obalom do bijega na otoke i jednog od najboljih noćnih života u zemlji. Sve je to nalijepljeno na slikovitu pozadinu zelenih brežuljaka, pješčanih plaža i divljeg Atlantskog oceana.

Zaobilaznica: Dok ste već na putu, trebali biste dodati jedan od najviših planinskih prijevoja u Irskoj – “Conor Pass” – na svoj popis. Smješten malo izvan grada Dinglea, izvrstan je dodatak putovanju Slea Head Driveom.

9. The Burren Loop

Prekrasan krški krajolik

Počinje i završava u Ballyvaughanu; 150 km 

Oblik rute vam omogućuje da ostanete u istom smještaju ako želite završiti putovanje kroz dva dana. Sam Burren je prepoznat kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a zbog svog jedinstvenog kraškog krajolika koji se proteže na približno 250 kvadratnih kilometara.

Vožnja će vas voditi kroz uske ceste koje sijeku ovaj neplodni krajolik do strmih pogleda na liticu.

Savjet za planiranje: Morate uključiti dio, ako ne i sve, šetnje po liticama Cliffs of Moher. Možda čak i uskočiti na brod iz Doolina da ih vidiš i odozdo.

10. Sky Road Loop

Najbolje kratko putovanje

Počinje i završava u Clifdenu; 16 km 

Ovo putovanje može biti kratko, ali sigurno vas neće razočarati. Sky Road Loop nudi neke od najboljih panoramskih pogleda na obalu Connemare. Također ćete naići na dvorce, ljupka sela s ukusnom hranom i pogledima na surove planine u daljini na ovom putovanju – puno toga za tako kratku vožnju!

Zaobilaznica: Nedaleko Sky Roada nalazi se plaža koja će vas oduševiti. S kristalno čistim morem i prekrasnim zlatnim pijeskom, plaža Eyrephort je savršeno mjesto za opuštanje na vašem putovanju.

Izvor: Lonley Planet