Lisabon – grad šarma i ljubaznosti


Lisabon je glavni grad i po mnogima najljepši grad Portugala, ali i čitave istočne obale Atlantika. Grad slikovitog ozračja, šarmantnih ulica, arapskog utjecaja, uspinjača koje voze strminama od kojih zastaje dah – bez obzira na godišnja doba Lisabon je uvijek živahan, a tramvaji žute boje su jedna od znamenitosti koja uveseljava turiste…

The Restauradores squarePo svjetski poznatom magazinu “Monocle 25”, Lisabon se smatra gradom najugodnijim za život na svijetu. Izuzetno turistički atraktivan, ovaj je – najveći grad Portugala (560.000 stanovnika) – jedan od pet najposjećenijih gradova južne Europe, uz bok Madridu, Barceloni, Rimu i Ateni.

Iz brojnih restorana ovog grada odzvanjaju nostalgične pjesme pjevača Fada (portugalska nacionalna glazba koju karakteriziraju tužne melodije i tekstovi), a uz pasteis de bacalhau (tradicionalno jelo od bakalara) i čašu odličnog portugalskog vina uživat ćete u pjesmi pjevača svih generacija. Jer Fado nije samo pjesma, Fado je u Lisabonu i stil života.

Parque Eduardo VII

Ono po čemu je Lisabon prepoznatljiv svakako su azulejos – ukrasne pocakljene pločice kojima su prekrivene fasade čitavih zgrada i ulica. Među brojnim znamenitostima Lisabona valja istaknuti tvrđavu Castelo de São Jorge, koja se izdiže nad centrom grada na visini od 110 metara, a posebno je zanimljiva i stara maurska četvrt Alfama – najstarija četvrt u Lisabonu, na obronku brda između tvrđave São Jorge i rijeke Tejo. Zatim, tu je i legendarni tramvaj 28 koji pravi najljepši krug u gradu, kula od bijelog kamena –Toranj Belem – jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti…

Tram no 28

Zaštitni znak Lisabona je Elevador de Santa Justa – gradsko dizalo u obliku tornja, kojeg je projektirao Raoul Mesnier du Ponsard, a koja spaja Donji grad (Baixa) s Gornjim gradom poznatijim kao Bairro Alto – boemska četvrt prepuna restorana, kavana, galerija i trgovina. U Lisabonu sve djeluje smireno, prvenstveno radi njegovih srdačnih stanovnika koji u svakom trenutku stoje posjetiteljima na usluzi. Kada im se obratite, osjetite njihovu toplinu i dobrotu, što je jedna od glavnih značajki ovog turističkog grada.

Kako smo se mi proveli u Lisabonu možete pročitati u putopisu – PORTUGAL – zemlja mora, vina i nogometa (2/2 – Lisabon, Sintra, Cascais, Estoril, Cabo da Roca)

Torre de Belem

Izvor: Moja Putovanja