Putovanje u Portugal – Porto, Lisabon i Sintra


Neki gradovi nam se uvuku pod kožu i prije nego što imamo priliku da ih posjetimo. Tako je meni sa Lisabonom.by Lejla Brčaninović

Vjerovatno je krivac za to jedan prijatelj koji je dugo živio u Lisabonu i njegovo oduševljenje mi se duboko urezalo u pamćenje kao i opis da su ljudi u Portugalu veoma slični nama, topli, otvoreni, društveni i vole hranu i vino, te da je tamo život divan uz miris oceana i toplo vrijeme. I mnogo godina nakon što smo satima pričali o Lisabonu krenuli smo na put u Portugal. Prva destinacija bila je Porto.

porto1

Putovanje u Porto 

Porto je grad u kojem je vrijeme stalo, a jedinstvenost gradu daju šarene pločice koje se smiješe sa starih građevina i daju gradu posebnu vedrinu i šarmantnost. “Riberia” je dio grada koji je zaštićen od UNESCO-a. Beskrajno sam se zaljubila u te šarene pločice koje su me tokom cijelog putovanja kroz Portugal oduševljavale. Uz obalu rijeke je niz restorana i kafića koji su u svako doba dana puni turista iz svih krajeva svijeta. Ali ako pređete most očekuje vas još zanimljivija strana grada i to iz dva razloga.

porto2

porto3

Imat ćete predivan pogled na stari dio grada, a u tom dijelu se kriju mnogobrojne vinarije i vinski podrumi u kojima možete degustirati vino Porto. Mi smo došli prilično kasno za degustaciju oko 18 h kada većina vinarija već zatvara, ali smo uspjeli pronaći jednu u kojoj je bila i uživo muzika i to njihova tradicionalna muzika fado. Kad slušate fado osjećate svaku emociju i bol i žalost i sreću iako ne razumijete ni jednu riječ. Zbog toga me fado i mnogo podsjeća na sevdah i izaziva slične emocije “plače ti se a nekako ti lijepo”. Uglavnom idealna je muzika za degustaciju Porta. Porto je inače dosta slađi od drugih crvenih vina, ali i dosta jači. Od svih koje smo probali vrsta Ruby nam je najbolja, pa smo se tom vinu još nekoliko puta vraćali tokom boravka u Portugalu.

porto4

Šta posjetiti i gdje jesti u Portu 

Pored dijela grada Riberia, te dijela sa vinarijama, preporučujem da svratite i do željezničke stanice čija je unutrašnjost pravo umjetničko djelo.

porto5

Posebno sam se radovala knjižari Lello Bookshop (Rua das Carmelitas 144) koja djeluje kao iz bajke. I zaista je lijepa, ali je prevelik broj turista imao taj dan istu ideju i u toj gužvi se i ne može uživati. Ulica Rua de Santa Catarina je mjesto za shopping, a četvrt sa mnogo barova, klubova i restorana je oko ulice Galeria de Paris.Mi smo tu bili i smješteni i super je za opušteni izlazak i večeru.

porto6

Restoran koji preporučujem i koji se isto nalazi u tom dijelu grada, je Casa Santo Atonio (Rua s.bento da vitória, nº80). Mi smo slučajno pronašli to mjesto i ugrabili slobodan stol ne znajući šta nas točno očekuje, ali vama preporučujem da planski idete jer je stvarno odlično. Tamo nema menija nego vam služe slijed za slijedom u vidu različitih ali vrlo ukusnih tapasa. Konobar će iznositi sve dok vi ne kažete da vam je dosta. Tapasi su po nekoliko eura tako da se isplati biti radoznao i probati nekoliko slijedova. Već tu smo počeli da se oduševljavamo bakalaru koji pripremaju na različite načine.

porto7

Nakon što smo istražili centar grada, otišli smo i do plaže u Portu da vidimo njihove plaže. Nakon dva dana u Portu vlakom smo išli do Lisabona. Put traje otprilike 3 sata i karta je oko 20 eura u jednom smjeru.

Putovanje u Lisabon

lisabon1 

U Lisabonu nas je dočekalo ljeto. Stan nam je bio ponovo u centru tako da smo do većine djelova grada išli pješke. Ali grad je veoma dobro povezan tako da autobusom, tramvajem ili metroom stignete brzo na odredište. U Lisabonu se pije isto veoma dobro vino, kasno se večera, koristi se svaka prilika da se popije hladno pivo na suncu uživajući u pogledu i vikendom se mnogo izlazi. Brzo smo se prilagodili i osjećali kao kod kuće.

lisabon2

Šta treba posjetiti u Lisabonu

Lisabon je izgrađen na sedam brda i gdje god da krenete trebat će vam dosta kondicije.

Dijelovi grada Chiado i Baixa su u samom centru sa mnogo trgovina. Posjetite Trg Praca do Comercio na kojem se nalaze i vrata grada, a tu je u blizini muzej dizajna u kojem je bila odlična izložba o promjeni dizajna kroz vrijeme. Obilazak izložbe se ne plaća.

lisabon3

Stari dio grada je Alfama. Sklonite mape i pustite da vas ulice vode i doživjet ćete nekadašnji Lisabon. Djeca igraju nogomet na ulicama, veš se suši na balkonima šarenih zgrada, a kad pomislite da ste se potpuno izgubili, ponovo vas očara neka mala ulica daleko od turističkih gužvi. U Alfami se nalazi i dvorac grada “Sao Jorge” s kojeg se pruža predivni pogled na grad. Obilazak dvorca košta 15 eura za dvoje.

lisabon4

Dio grada za koji isto odvojite jedan dan je Belem. Iz centra vozi tramvaj broj 15 ili autobus  728. Ali prije nego što krenete u istraživanje Belema obavezno posjetite LX Factory. To je stara tvornica koja je preuređene u alternativne radnjice, neobične restorane i suvenirnice koje zaista treba vidjeti. Nedjeljom se ovdje održava i vintage market. LX Factory je otprilike na pola puta prema Belemu i voze ista prevozna sredstva. Izađite na stanici “Alcantara Mar”.

lisabon5

U Belemu ima mnogo toga da se vidi. Glavne znamenitosti su Mosteiro dos Jeronimos u sklopu kojeg je crkva u kojoj počiva Vasco de Gama, Torre de Belem, te Padrão dos Descobrimentos odnosno spomenik posvećen istraživačima.

lisabon6

U Belemu probajte i najbolji portugalski slatkiš  u poznatoj slastičarnici “Pasteis de Belem” koju ćete sigurno primjetiti jer je uvijek red nekoliko metara.

Bairro Alto je dio grada koji narčito u večernjim satima postane živ. Tamo se nalazi mnogo restorana i barova i idealno je za večeru i izlazak. Ako i nakon toga želite još malo zabave potražite “Pink street” (Rua Nova do Carvalho) u kojoj se nalze barovi i klubovi. Naziv je dobila zaista po tome jer je ta ulica ofarbana pink bojom, a poslje ponoći postaje veoma živo.

lisabon7

Mi smo jedno popodne proveli u “Oceanariju” promatrajući ribe, morske pse, kornjače i druge morske životinje. Ako volite takve stvari onda preporučujem da odete, jer je stvarno velik i sigurno ćete uživati.

Gdje jesti u Lisabonu

Lisabon je pun malih restorančića koji su neobično uređeni i puni. Nije jednostavno pronaći one najbolje. Mi smo imali sreće da je samo 7 dana prije nas Lisabon posjetila prijateljica koja nam je onda dala “svježe” preporuke koja mjesta ne smijemo propustiti. Hvala Slavi ;). Tako i mi dijelimo s vama one restorančiće koji su nam bili najbolji.

Mi smo izbjegavali restorane na turističkim lokacijama i uvijek smo tragali za tradicionalnim specijalitetima, tako da smo danima jeli bakalar koji je inače tradicionalno jelo u Portugalu i to iako ga uvoze. Kažu da postoji 365 različitih načina pripreme bakalara, ali odličan je i losos, tuna ili hobotnica. Tjesteninu skoro da nismo nigdje vidjeli u ponudi, a rižu samo sa morskim plodovima.

Mnogi restorani prave pauzu oko 14h i ne rade do večere, a preporuka je da rezervirate mjesto jer se dobri restorani brzo napune. Mnogi ne rade ponedjeljkom.

lisabon8

Mjesto koje definitivno želimo preporučiti je Fumeiro de Santa Catarina (ulica Travessa do Alcaide 4c). restoran je nedavno otvoren ali je hrana odlična i vrlo povoljna. U ponudu je nekih 20-tak tapasa. Za dvoje je dovoljno 4 različitih da naručite. Tu smo jeli odličnu pečenu hobotnicu, naravno bakalar, sendvič sa sirom, kruškom i rukolom, te neki začinjeni krumpir. Sve to plus slatkiš na kraju i boca vina bilo je oko 40 eura. Sam restoran je vrlo simpatično namješten, a vlasnici su vrlo ljubazni.

lisabon9

Estrela da Bica ( ulica Travessa do Cabral 33) je još jedan povoljan, a odličan restoran u kojem preporučujemo da rezervirate mjesto jer je baš omiljen i kod lokalaca pa nije lako naći mjesto. Tu je hobotnica ponovo bila odlična, ali i losos. Cijene su isto vrlo pristupačne, a prednost ovih restorana sa tapasima je što možete naučiti više različitih jela i probati mnogo toga.

lisabon10

Ako poželite prave velike porcije onda je restoran Patio do Bairro opcija. Lijep ambijent, vrlo ljubazni konobari, prihvatljive cijene i ukusna hrana. Restoran sa vrlo ukusnom tradicionalnom hranom je Sinal (Rua das Gaveas 89). Cijene hrane su skorz pristojne ali je piće mnogo skuplje nego na drugim mjestima.

Inače vam u svim restoranima donesu čim sjednete masline i kruh i to i naplate u zavisnosti od restorana od 2 do 5 eura. To možete i odbiti ako ne želite. U restoranu Sinal je to npr. preko 5 eura.

Još jedan vrlo opušten restoran sa dobrom hranom je “The Decadente”.

A ako budete raspoloženi za sushi onda obavezno idite u “Buddha Sushi” u kojem za 10 eura jedete koliko možete i to ne samo sushi nego i sve njihove specijalitete sa menija.

Fado u Lisabonu

Mi smo fado slušali u Portu, a u Lisabonu na kraju nismo uspjeli dobiti mjesto u restoranu za koji su nam rekli da ima odlične fado izvođače. Ali možda vi budete imali više sreće pa zabilježite restoran Tasca de Chico (Rua Diario de Noticias 39) u kojem ponedjeljkom i srijedom imaju fado izvođače. Druga opcija je restran u Alfami Mesa de Frades (Rua dos Remedios 139 A) u kojem izvođači nastupaju od srijede do subote.

U suštini na svakom koraku ćete pronaći restorane sa fado izvođačima ali kažu da su vrlo skupi i nisu kvalitetni pa je tako bolje ići po preporuci.

Najbolji pogledi u Lisabonu 

Lisabon ima mnoga mjesta koja su stvorena za relaksiranje i uživanje u pogledu i trenutku. Evo moje tri omiljene lokacije, pa se nadam da ćete i vi biti oduševljeni.

lisabon11

Park je naziv odličnog bara na krovu parking zgrade u Lisabonu. Pošto nigdje nema oznake da se takav bar nalazi na garaži, na to mjesto dolaze uglavnom lokalci poslje posla na piće uživajući u laganoj house muzici i gledajući zalazak sunca. Parking se nalazi pored crkve Santa Catarina, a adresa je Calçada do Combro 58. Popnite se stepenicama do 7. kata i uživajte u atmosferi i pogledu. Bar ne radi nedeljom i ponedjeljkom.

lisabon12

Nakon istraživanja uskih i strmih uličica Alfame, preporučujem da potražite restoran Portas do Sol koji ima predivnu ogromnu terasu. Ugrabite jednu od udobnih ležajki u prvom redu i uživajte.

lisabon13

Bar u kojem je pivo 1 euro i gdje se okupljaju lokalci svih generacija opuštajući se pred kraj dana nalazi se u ulici Rua de Santa Catarina. Mi smo se tu često vraćali i odmarali od istraživanja grada.

Lisabon je poseban grad u kojem toliko toga ima da se vidi.  I nakon nekoliko dana istraživanja imam osjećaj da smo tek uspjeli samo mali djelić da vidimo i zbog toga se tamo sigurno čim prije vraćam.

Sintra je bajkoviti grad

sintra1

Ako ste već u Lisabonu odvojite jedan dan za Sintru. Nestvarno lijep i bajkovit grad sa veličanstvenim dvorcima. Povratna karta za vlak iz Lisabona sa stanice Rossio je samo 5 eura za Sintru, a vožnja traje oko 35 minuta. Vlak imate otprilike svakih 15-tak minuta. Preporučujem da se prije dolaska u Sintru odlučite koje dvorce želite posjetiti jer nisu baš blizu i bolje da imate plan unaprijed. Preporučujem Palacio da Pena, koji je mislim i najpoznatiji. Kad izađete iz vlaka sa desne strane željezničke stanice stoje autobusi koji voze do različitih dvoraca. Povratna karta do Palacio da Pena košta 5 eura ali je to ipak najpovoljniji način da dođete do dvorca. Pješke se nemojte ni usuđivati jer je zaista daleko. Autobus vas doveze do ulaza ogromnog imanja. Ulaznica je 14 eura po osobi, ali zaista vrijedi.

sintra2

Drugi dvorac koji smo posjetili je Quinta da Regeleira. Ako i vi planirate isto onda se vratite autobusom ponovo do centra i pješke prošetajte do ovog dvorca. Od centra je 5 minuta. Koliko je Pena čaroban i zbog svojih boja prepoznatljiv, toliko je ova građevina mistična. Pored ogromne kuće i izložbe u njoj prošetajte i kroz ogromni vrt koji je pun tajnovitih skulptura. Mi smo se neko vrijeme gubili u potrazi za dubokim bunarom koji se kako kažu koristio za mnoge obrede.

sintra3

I centar malog grada Sintra je vrlo lijep tako da ovu posjetu definitivno preporučujem.

Napisala: Lejla Brčaninović