Keukenhof – vrtovi cvijeća (Nizozemska)


Nizozemci su vodeći proizvođači lukovičastog cvijeća u svijetu. Na godinu proizvedu 600 milijuna lukovica cvijeća, četiri milijarde biljaka rezanog cvijeća, cvjetnih lončanica i ostalog cvijeća, te pet milijardi ukrasnog bilja. Vodimo vas u Keukenhof – vrt cvijeća.

Putujete u Amsterdam ili neki drugi nizozemski grad, i to u razdoblju od sredine ožujka pa negdje do sredine svibnja, onda ne bi smijeli propustiti prekrasne vrtove cvijeća Keukenhof. Samo u tom razdoblju, nekih dva mjeseca, vrtovi su otvoreni za posjetitelje i tada možete uživati u prekrasnim bojama i mirisima koji će vas jednostavno omamiti, ali i odmoriti dušu i tijelo.

Keukenhof se nalazi nedaleko od grada Lisse gdje se nekada nalazilo lovište holandskog plemića, a od 1949. godine osnovani su vrtovi cvijeća kakve znamo danas.

Kažu da je ovo najveći cvjetni vrt na svijetu, a proteže se na čak 32 hektara i godišnje se ovdje zasadi preko 7 milijuna cvjetova od čega 800 vrsta tulipana, najpoznatijeg cvijeća u Nizozemskoj.

Svake godine Keukenhof prikazuje posebnu cvjetnu temu. Ove godine tema je zlatno doba Nizozemske, a vrhunac je mozaik koji prikazuje poznate plave pločice iz Delfta na ogromnih 250 m2 gdje je zasađeno više od 100 000 cvjetnih lukovica.

amsterdamamsterdam1

Izvan vrtova pak možete vidjeti privatna polja tulipana i zumbula, znate one koje vidite uvijek na fotkama Nizozemske, pa možete kao i mi rentati bicikle i uživati u prekrasnoj vožnji kroz šarenu paletu boja i mirisa.

Kako doći iz Amsterdama do vrtova Keukenhof:

  • vlakom s centralne stanice u Amsterdamu za grad Leiden (vožnja traje nekih pola sata i košta cca 8€), u gradu Leidenu odmah do centralne stanice uzimate bus br. 54. koji će vas za 25 min prebaciti do vrtova Keukenhof.
  • iz zračne luke Schiphol uzimate bus br. 58 koji će vas direktno prebaciti do vrtova Keukenhof.
  • možete kupiti i kombinirane ulaznice za park s prijevozom iz Amsterdama do vrtova. Cijene i kombinacije možete vidjeti OVDJE

Foto by Putoholičari