Zračna luka GRAZ – Thalerhof


Zračna luka Graz poznata nekima još pod imenom Thalerhof. Izgradnja zračne luke počela je 1913. godine a prvi avion poletio je 1914. godine. Danas kroz zračnu luku Graz prođe između 900 000 i 1 000 000 putnika.

OSNOVNI PODACI

Zračna luka Graz nalazi se u općinama Feldkirchen i Kalsdorf, 9km južno od centra grada Graza.

Adresa: Flughafen Graz Betrieb GmbH Feldkirchen, Steiermark, A-8073 Austria

Web adresa: www.flughafen-graz.at

Oznaka: GRZ

Pista: dužine 3 000m i 2 740m (asfaltirana), 640m i 760m (travnata)

 

Zrakoplovni prijevoznici: Air Berlin, Austrian Airlines (Lauda Air, Tyrolean Airways), InterSky, Lufthansa, Niki, Ryanair, SATA Air Açores, Sky Airlines, SunExpress, Tunis Air, Welcome Air

STATISTIKA

Tablica prikazuje broj polijetanja i slijetanja, te broj putnika i tereta koji su prošli zračnom lukom Graz:

KAKO DO ZRAČNE LUKE

Autobus

Autobusi voze sa glavne stanice u Grazu (Jakominiplatz) do zračne luke i obrnuto. Autobusna stanica je odmah do putničkog terminala. Cijena karte je 1.90 €, u jednom smjeru.

Vlak

Nedaleko od zračne luke nalazi se željeznički koldvor Feldkirchen, do kojeg se može doći i pješke. Vlakovi voze do glavnog kolodvora u Grazu i obrnuto, a cijena karte je 1.90€, u jednom smjeru.

Automobil

Do zračne luke se može doći preko autoceste A2 (Klagenfurt-Beč) i A9 (Linz/Salzburg-Slovenija) kao i sa B67 sa sjevera. Iz Zagreba do zračne luke Graz je otprilike oko 180 km i vremenski treba oko 2 sata vožnje. Trošak goriva bi otprilike bio oko 20€ (ovisno o potrošnji vašeg automobila) plus cestarina:

  • austrijska vinjeta: 10 dnevna = 7,60€, dvomjesečna = 21,80€;
  • slovenska vinjeta: tjedna = 15 €, mjesečna = 30 €; slovenska vinjeta se može izbjeći tako da se putuje starom cestom ali to naravno produžuje vrijeme putovanja

Parkirališta:

U zračnoj luci ima preko 2 200 mjesta za parking, a svoje parking mjesto možete rezervirati preko SkyParking. Cijene ovise o vrsti parkirališta i trajanju parkiranja, prikazane su u tablici ispod.

SADRŽAJI

U samoj zračnoj luci možete naći raznoliki izbor sadržaja:

  • restorani i barovi
  • trgovine
  • banka
  • turističke agencije
  • konferencijska dvorana
  • VIP salone,
  • ”Galerie am Flughafen” = galerija, 6 izložba godišnje, mijenjaju se svaki drugi mjesec

Besplatan internet je također dostupan, slogan zračne luke je ”Internet for free”. Unutar zračne luke možete pronaći Internet terminale ili se spojiti na besplatan WiFi.

 

Jeste li već letjeli preko zračne luke Graz? Kakvi su dojmovi?