Kaos na najvećim aerodromima – Srušili se sustavi za prijavu putnika


Nitko se ne može registrirati online niti na šalterima, stvaraju se goleme gužve piše Jutarnji.hr

Na brojnim velikim zračnim lukama diljem svijeta zavladao je kaos nakon što su srušeni sustavi računalne prijave putnika, javlja Telegraph.

Putnici su prijavili probleme na aerodromima Gatwick i Heathrow u Londonu, Charles de Gaulle u Parizu, Changi u Singapuru, u Johannesburgu, Zurichu i Melbourneu, te na aerodromu Ronald Reagan u Washingtonu.

Problem s online prijavama pogodio je Amadaeus Altea programsko rješenje, koje koriste brojne zrakoplovne tvrtke, i na šalterima na zračnim lukama i za online prijavu putnika.

– Ovo je problem sa zračnim tvrtkama, ne sa aerodromom, izjavio je glasonogovornik Zračne luke Gatwick.

– To nije Gatwickov software, pali su sustavi nekolicine zračnih kompanija. Koriste Altein software, koji je u upotrebi kod nekoliko firmi, i samo je on pogođen, kazao je glasnogovornik i pojasnio kako te tvrtke ne mogu prijaviti putnike.

Jedna od pogođenih tvrtki je, čini se, Qatar Airways, kako javlja jedan od frustriranih putnika s aerodroma u Melbourneu. Ostale tvrtke na čije se sustave žale putnici su British Airways, Southwestern i Qantas. Kako ne radi ni sustav za online prijavu putnika na stranicama Lufthanse, moguće je da je problem pogodio i Zračnu luku Franjo Tuđman. Zrakoplov Lufthanse na letu LH1713 već kasni u polasku pola sata, a nitko iz Zračne luke Franjo Tuđman ne odgovara na pozive iz naše redakcije.

Na pariškom aerodromu Charles de Gaulle sustav je bio izvan pogona više od sat i pol vremena.

U međuvremenu, riješen je problem na aerodromu Gatwick, no nije poznato jesu li problemi riješeni i na drugim zračnim lukama.