Zašto baš Tajland, Kambodža i Vijetnam?


Tajland je više nego čarobna zemlja, a to je jedan od glavnih razloga zašto je postala toliko popularna destinacija, kako među svjetskim putnicima, tako i među našim Dubrovčanima koji sve češće biraju ovo odredište.

Prvi put kad susretnete Tajlanđane bit će vam  jasno zašto je baš ovo zemlja tisuću osmjeha. Po osmjehe, nova iskustva i nezaboravne avanture uputio se i fotograf i grafički dizajner Antonio Bokšić, i njegova dva prijatelja Ante Vidović i Nikola Milić. Putovanje ih nije odvelo samo na Tajland, pa su tako posjetili i Kambodžu i Vijetnam.

Kako ste organizirali putovanje?
Prvo smo kupili povratne avionske karte i to šest mjeseci ranije. Napravili smo tablicu na google disk-u gdje smo organizirali sve lokacije koje ćemo posjetiti. Nismo išli preko agencija, sve smo sami istraživali i bukirali, par prijatelja/poznanika podijelili su s nama svoja iskustva i osnovne savjete; na što paziti i “kako se ponašati”. Kad smo definirali lokacije, tražili smo smještaj i način kojim ćemo putovati iz mjesta u mjesto, bila je to kombinacija broda, autobusa i aviona.
Organizacija nije lagana, tu su mjeseci planiranja, istraživanja, usporedbi… ali osjećaj kad gledaš fotografije na internetu i svjestan si da tamo ideš za par mjeseci je neusporediv.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Posjetili ste Vijetnam, Kambodžu i Tajland… Koja te je destinacija najviše dojmila i zašto? Postoji li nešto što ti se nije svidjelo?
U Vijetnamu smo bili u samo jednom gradu – Ho Chi Minhu, taj grad na prvu “nije bio normalan”, promet je totalno ludilo, milijuni auta i motora na putu, semafori su postavljeni čisto da zadovolje formu, ali realno, ne služe ničemu. Zebra je također beskorisna. Čini ti se da je nemoguće preći cestu iako je na semaforu zeleno, nitko ne staje i ne možeš vjerovati što vidiš! Kad smo naišli na grupu turista koji su tu već neko vrijeme, naše prvo pitanje je naravno bilo – KAKO SE OVDJE PRELAZI CESTA!? Smijali su se jer im je očito ovaj problem bio poznat. Rekli su da ih pratimo i da nikako ne trčimo preko puta. Cijela poanta je, dakle, da hodaš istim tempom jer te, nekim čudom, cijeli promet zaobilazi! Nitko te neće udariti, svi paze da te zaobiđu… osjećaj je nevjerojatan!

U Kambodži smo posjetili dva grada Phnom Penh i Siem Reap. Prvi doticaj s Phnom Penhom je bila vožnja Tuk Tuk vozilom do hotela! Riječ je o kultnom prijevoznom sredstvu, u kojem điravaš gradom dok piješ kokos – znači, vrh!  Svi su nam savjetovali da se ovdje pazimo po noći i čuvamo svoje stvari, jer se u to doba dana ponekad događaju krađe. Dosta pažljivo smo šetali po ulicama, na kraju nam se ništa nije dogodilo, čak nismo primijetili nikakve sumnjive poglede i namjere lokalaca – sigurno se nisu htjeli petljati s kršnim Dalmatincima, haha…
Najmanje me se dojmila bizarna turistička tura The Killing Fields. Riječ je o turi koja vas vodi na lokacije na kojima su pogubljene tisuće Kambodžana pod režimom Khmer Rouge. Uopće ne znam zašto smo se odlučili za to – valjda zato što su nam je svi predlagali, ali to je, po mom mišljenju bio – totalni promašaj. Tura je jeziva i depresivna. Nakon Phnom Penha uputili smo se u Siem Reap, a upravo sam to jedva čekao  – pogađate li zašto? Pa tamo je legendarni Angkor Wat, simbol Kambodže i najveći religijski spomenik na svijetu. Kad se ide u Kambodžu ide se u Angkor Wat, sve ostalo nije toliko bitno…  I vjerujte mi, oduševljenju neće biti kraja, jednostavno je veličanstveno!

Nažalost, tamo smo bili samo jedan dan i nismo sve stigli obići – kompleks  je gigantski, tako da je najpametnije kupiti karte koje vrijede tri dana, i odvojiti dovoljno vremena.

Na Tajlandu smo bili najduže. Posjetili smo Phuket, Phi Phi, Krabi, Bangkok. To je mjesto za partijanje i zabavu, vožnju skuterima po otoku i istraživanje, kupanje, ispijanje koktela na plaži… ukratko – samo zabava.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Tajland je potpuno drukčiji svijet od našeg…. Kakvi su tvoji dojmovi? Što te šokiralo, a što oduševilo?
Jest, potpuno je drukčiji. Šokirao me Ping Pong show. Oduševio me lagani, opušteni život koji stanovnici ovih zemalja vode; blagoslovljeni su prekrasnom prirodom i u njoj uživaju.

Top tri stvari za vidjeti?
Angor Wat, Wat Arun, Phi Phi.

Top tri stvari za jelo?
Pad Thai, kamenice s roštilja i bilo koje egzotično voće koje uspijeva tamo.

Najljepša / najluđa uspomena s putovanja?
Tetovaža tajlandskom tehnikom tetoviranja bambusom koja mi je trajni podsjetnik na ovu avanturu!

Što si naučio na ovom putovanju?
Definitivno više cijenim sve ono što imam doma.

Savjet budućim putnicima?
Prije nego krenete na put, svakako pođite u ljekarnu kupiti probiotike, kremu za sunčanje (faktor milijun :), aspirin, analgetik, medicinski ugljen i sve što mislite da će vam trebati. Svaka promjena klime šok je za organizam i postoji mogućnost da ćete se razboljeti. Kupujte suvenire u Bangkoku jer su tamo najjeftiniji, cjenkajte se sa svima jer se cijene mogu spustiti duplo i više, jedite street-food jer je bolji od restorana, pijte kokos a ne vodu, za šetanje po plažama kupite obuću za more, jer su stijene oštre, plaćajte u domaćim valutama… Pazite na novac, pokušat će vas zakinuti gdje stignu i prva cijena definitivno nikad nije zadnja. I naravno, budite otvorenog uma i prihvatite različitosti!

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Napisao:  Antonio Bokšić – godubrovnik.com