Putovanje u Tajland i Kambodžu


Vjekoslav se nedavno vratio iz Tajlanda i poslao nam malo drugačiji putopis. Kroz njegovo viđenje i njegova iskustva pripremio je putopis sa svojeg putovanja 

Davno sam maštao o ovom putovanju, posebice zbog niza informacija od prijatelja i kolega koji su već bili na Taylandu. Najprije je trebalo odlučiti – jug (otok Phuket), sjever, Pattaya ili glavni grad Bangkok. Izbor je pao na Pattayu – grad na oko 150 km južno od Bangkoka, radi mogućnosti brojnih izleta, a isto tako radi male zračne luke U-Tapao koju nažalost nismo uspjeli niti vidjeti.

Za putovanje od 3 tjedna (od 20. siječnja – 10. veljače), avio karte smo kupili još u kolovozu 2016. god.  po cijeni od 3.300 po osobi. Avioprijevoznik na liniji Zagreb – Doha – Bangkok i obratno bio je Qatar airways. Malo je reći da smo bili prezadovoljni uslugom. Tijekom leta dobijete obrok, besplatno piće više puta, jastuk, dekicu… Imate svoj ekran sa slušalicama, možete gledati filmove, slušati muziku ili spavati. Prvi dio leta Zagreb – Doha od oko 5 sati, zatim „čekanje“ u zračnoj luci u Dohi od 8 sati, te nastavak leta Doha – Bankgkok u trajanju oko 6 sati.

TRANSFER ZRAČNA LUKA SUVARNABHUMI – LAGUNA BEACH RESORT 1, PATTAYA

Ranije smo preko interneta naručili taksi (jer dolazimo prvi put) od Zračne luke u Bangkoku do našeg kondominijuma u Patayi. Iz agencije gdje smo naručili prijevoz, čekali su nas s tablicom s našim imenima. Vožnja privatnim automobilom od oko 2 sata. Cijena 600 bahta po osobi (120 HRK).

Taksi smo naručili preko ove agencije u Pattayi WEB: http://guideinasia.ru ; E-mail: guideinasia@mail.ru (Možete pisati engleski ili ruski)

                    

SMJEŠTAJ U PATTAYI

Taksi nas je doveo do našeg kondominijuma – apartmana kojeg nam je prijatelj ranije rezervirao. Smjestili smo se i naš odmor od 3 tjedna je mogao započeti. Istina, prvo se trebalo malo odmoriti od putovanja, te vremenske razlike od 6 sati.

Evo adrese kondominija: LAGUNA BEACH RESORT 1, Jomtien, 384/105 Moo 12, Jomtien Sai 2 Road, Nong Prue, Banglamung, Chonburi 20150; Email: acc.lagunabeachresort1@gmail.com

Apartman od 37 m2 sa balkonom, spavaćom sobom, velikim dnevnim boravkom i kupaonom i prelijepim velikim vanjskim čistim bazenom sa valovima i jaccuzijem, te malim GYM-om smo plaćali oko 21 euro/dan. Smatram da je jako važno napomenuti da se apartman plaća unaprijed. Ostavlja se polog od 5.000 bahta (oko 1.000 HRK). Apartman čistite sami, ali plaćate dodatnih 1.000 bahta za finalno čišćenje nakon vašeg odlaska). Isto tako posebno plaćate utrošak struje i vode. Najbolje Vam je slikati stanje brojila vode i struje. Inače cijena 1 kWh struje je 4,50 BHT, a vode 40,00 BHT za 1 m3. Mi smo za utrošenu struju i vodu platili oko 650 BHT.

MIJENJANJE NOVACA

Da bismo platili apartman bilo je potrebno zamijeniti eure. Preporučili su nam >žute< mjenjačnice, jer je najbolji tečaj. Nalaze se skoro na svakom koraku.

Tečaj 1 euro = 37,50 bahta; 1 HRK = 5,10 bahta

TRANSPORT PO GRADU

Nakon plaćanja apartmana počeli smo istraživati grad. Uzeli smo plan grada i počeli ga izučavati. Bilo nam je jako je važno upoznati se sa mogućnostima prijevoza.

Mnogi uzimaju motocikl. Za motocikl obavezno je imati međunarodnu dozvolu i biti spreman na iznenađenja radi prometa koji se odvija po lijevoj strani. Motocikl se može iznajmiti po cijeni od 180 – 250 BHT/dan ovisno od dužine rentanja. Ostavlja se kopija pasoša, te polog od 1.000 BHT. Mi smo se vozili tzv. gradskim prijevozom tuk-tukom. To je obično pick-up vozilo model ISUZU ili MAZDA, koje ima lagani krov, INOX ogradu i zadnju rešetku na kojoj se može stajati. Prima 10 osoba koje sjede i 3 osobe koje stoje. Uglavnom voze po određenim maršrutama. Cijena je 10 BHT (oko 2 HRK) za jednu vožnju, bez obzira na daljinu. Takav tuk-tuk se može uzeti i kao taksi do određene točke po dogovoru sa vozačem. Samo tada je cijena veća i do nekoliko desetina puta. Način prijevoza je sljedeći: Mahnete rukom, tuk-tuk se zaustavi, uđete, vozite se, pozvonite kada želite izaći, izađete i kroz prozor platite vozaču.

Sljedeće što smo počeli istraživati to su restorani. Taylandski restorani nama se nisu svidjeli. Za naš ukus hrana je previše začinjena, pa možete imati manjih problema sa probavom ili stolicom. Osnova hrane u taylandskim restoranima je piletina, svinjetina, riba, morski plodovi, riža i zaista mnogo oblika trava i povrća. Salata im je uvijek nezačinjena, a ne daju vam ulje i ocat. Isto tako nikada vam ne serviraju kruh. Isto tako razno egzotično voće je zaista dostupno. Mi smo našli restoran >КРОКОДИЛ< gdje smo bili zadovoljni uslugom, te odnosom kvalitete i cijene. Primjer: teleća šnicla oko 150 gr sa manjim prilogom oko 250 BHT (50 HRK), te malo točeno pivo 45 BHT (9 HRK). Kruh smo nosili sa sobom, jer ako ga naručite posebno, naplatit će vam ga kao polovicu obroka. Dosta smo hrane kupovali na >Jomtien Night Market<, nosili u apartman, te doma pravili večeru. Cijene zaista nisu visoke, jedini je problem sa začinima.

IZLETI IZ PATTAYE

Konačno su na red došli i izleti. Agencija ima skoro kao u priči. Mi smo se orijentirali na ruske agencije. Princip je da ako kupite 3 izleta, jedan manji (jeftiniji) vam poklanjaju. Mi smo uglavnom koristili usluge agencije: >Клуб путешественников< экскурсии паттайя http://www.travel-club-asia.ru/kontakty ; bestthairest@yandex.ru

PRVI IZLET – Bangkok

Jednodnevni izlet u prijestolnicu Taylanda – BANGKOK. Jednodnevni izlet sa ručkom. Obilazak kraljevske palače, vožnja po rijeci sa hranjenjem riba, ručak (nevjerojatni švedski stol sa nevjerojatnim izborom svega i svačega) na 77 katu >Baiyoke sky Hotela<. Cijena izleta je bila 1.900 BHT po osobi (380 HRK).

DRUGI IZLET – KAMBODŽA

Naše dugo planirano putovanje u KAMBODŽU. Prijevoz novim taylandskim mini busom do granice Kambodže, prelaz granice pješice, starim kambodžanskim mini busom do našeg odredišta SIAM REPA sa čuvenim hramovima Angkor Wat. Ukupno trajanje putovanja od Pattaya do Siam Repa oko 6 sati. Obavezna kambodžanska viza na granici. U programu Agencije je bio obilazak hramova, noćenje i obroci u Hotelu u Siam Repu. Prvi dan smo mi sami za svoj račun uzeli tuk-tuk (motocikl sa prikolicom za 2 osobe) i za 5 USD napravili obilazak grada u trajanju od jednog sata. Pred veče smo u ulici Pub Street u Siam Repu pili pivo za 0,25 USD (happy hour). Drugi dan smo obišli sve velike hramove, uključujući i poznati Angkor Wat gdje je Angelina Jolie snimila svog Tomb Raidera. Nakon obilaska hramova povratak u Pattayu sa prelaskom kambodžanske granice. Nevjerojatni utisci sa ovog putovanja. Cijena izleta je bila 4.000 BHT po osobi (800 HRK). U cijenu je uključen iznos od 1.200 BHT za kambodžansku vizu.

TREĆI IZLET

Poklon Agencije je bila posjeta >Koloseumu< u Pattayi i predstava >Show transvestita<. Vrijedi pogledati. Cijena od 500 BHT po osobi (100 HRK). Ulaznice nam je poklonila Agencija.

ČETVRTI IZLET – dvodnevno putovanje na rijeku KWAI

Rani polazak iz Pattaye. Posjeta tržnici na vodi, vožnja u dugim brodicama, posjeta hramovima, ručak, jahanje na slonovima, kupanje sa slonovima u rijeci, dolazak i smještaj u Hotelu bukvalno na rijeci Kwai. Oblačenje prsluka za spašavanje, plov na splavi uz rijeku Kwai, zatim skakanje u rijeku i plivanje nazad nošeni riječnom strujom. Nezaboravan doživljaj. Noćenje, doručak, kupanje u termalnim bazenima, posjeta i kupanje u Nacionalnom parku >Erawan<. Ručak i povratak u Pattayu. Cijena izleta je bila 2.200 BHT po osobi (440 HRK).

                    

PETI IZLET – otok KOH LAN

Saznali smo za red plovidbe brodova iz luke koja je udaljena od našeg apartmana oko 5-6 km. Tuk-tukom do luke, ukrcaj na brod koji polazi kada se popuni putnicima. Cijena karte 30 BHT po osobi (6 HRK). Dolazak na otok nakon 50-tak minuta plovidbe. Ukrcaj na tuk-tuk i dolazak na plažu SAMAE BEACH. Cijena vožnje 40 BHT po osobi. Najam ležaljke sa suncobranom 50 ili 100 BHT. Sitni pijesak, sunce i kristalno čisto more. Čisto uživanje. Inače otok ima 6 uređenih plaža. Na plaži možete naručiti jelo, piće, sladoled, masažu… Povratak – tuk-tuk 40 BHT, brod 30 BHT, tuk-tuk od luke do apartmana 10 BHT. Nosili smo svoje sendviče, pivo i vodu. Ukupni trošak za nas dvoje: 20 + 60 + 80 + 50 + 80 + 60 + 20 = 370 BHT ili 74 HRK.

ŠESTI IZLET – Princezin otok

Izlet koji smo kupili u Agenciji >SEVEN COUNTRIES< je bio odlazak na tzv. PRINCEZIN OTOK. U agenciji su nam toliko toga napričali za ovaj izlet, a u stvari ništa bolje niti više od našeg izleta na KOH LAN. Ujutro nas je vozač sa automobilom TOYOTA VIOS pokupio ispred našeg apartmana i nakon 2 sata vožnje došli smo do otoka. Tamo smo se ukrcali na pretpotopski brod, iskrcali na otok, sjeli u pretpotopski otvoreni bus i došli do plaže. Bili smo upozoreni da u odjeći za kupanje možemo samo od ležaljke do mora. Uglavnom ručak ne spremaju vojnici (kako su nam rekli u Agenciji), nego je vozač nosio sa sobom (prezačinjena juha Tom Jam, piletina, nezačinjena salata, voće…). Nakon ručka snorkeling gdje ustvari nemate što vidjeti na morskom dnu, vožnja čamcem sa staklenim dnom (opet nemate što vidjeti). Jedino je bilo uživanje u kupanju u toplom i čistom moru sa sitnim pijeskom. Povratak pred veče u apartman. Cijena izleta je bila 1.300 BHT po osobi (260 HRK). Izlet ne vrijedi te cijene!

UTISCI SA OBILASKA GRADA

More na plaži JOMTIEN BEACH je dosta prljavo, tako da se nismo ni kupali. Kupali smo se u našem prelijepom bazenu u komdominiju. Dosta smo šetali, obilazili trgovine, a najupečatljivija je bila noćna šetnja >Waking streetom< ili >ulicom grijeha<. Utisak je kao da se nalazite u filmu, a ne u stvarnom životu. Obavezno posjetiti – ne propustiti takav doživljaj.

RESTORANI

Pored već spomenutog restorana >Krokodil< bili smo u dva talijanska restorana. Jeli smo pizzu, ali oba puta nas je na kraju čekalo neprijatno iznenađenje – cijene u jelovniku nisu pretjerane, ali vam na račun dodaju još 15 %, što vas zaista naljuti, jer na to vas ne upozore. Jedini savjet – NE IDITE U TALIJANSKE RESTORANE.

VODA I DRUGA PIĆA

Vodu za piće smo kupovali. Cijena boce od 0,5 lit oko 7 BHT. Cijena boce od 1,5 lit oko 14 BHT. Pili smo pivo CHANG po cijeni od 40 BHT za limenku 0,33 lit ili 50 BHT za limenku od 0,5 lit. Uglavnom su trgovine tipa >7-Eleven< ili >Family Mart<.

TRANSFER PATTAYA – ZRAČNA LUKA SUVARNABHUMI

Preko prijatelja smo saznali da svaki sat prometuje autobus Pattaya – Zračna luka Suvarnabhumi. Kartu je moguće kupiti najranije 3 dana prije putovanja i ona košta 120 BHT po osobi sa uključenim prtljagom. Autobusi su gotovo novi i klima radi savršeno. Trajanje putovanja oko 2 sata i 30 minuta.

SIM KARTICA ZA MOBITEL

Po savjetu prijatelja kupili smo u trgovini >7-Eleven< SIM karticu (nisam zapamtio cijenu), te za razgovore još platili 60 BHT. Topli savjet korisnicima mobitela. Još dok ste u Hrvatskoj, izvadite iz mobitela svoju SIM karticu! Ako to ne učinite svašta Vam se može desiti sa Vašim mjesečnim računom za mobitel. Mi smo se uglavnom služili Internetom – mail, Viber, Skype… Gotovo svugdje se možete priključiti na Internet, a posebice u svom apartmanu.

KAKO S NOVCIMA ZA VRIJEME BORAVKA

To nas je pitanje mučilo prije putovanja. Mi smo uglavnom novce držali u apartmanu, osim kada smo išli na dvodnevne izlete. Tada smo novce podijelili između sebe i nosili sa sobom.

ORIJENTACIJA UZ POMOĆ MOBITELA

Dobro bi bilo da budući putnici svladaju program GOOGLE KARTE. Bit će Vam zaista od velike pomoći.

PAR RIJEČI O VIZAMA

Hrvatskim građanima je potrebna VIZA za ulazak na Tayland i boravak od 2 mjeseca. Vizu dobijete u Zagrebu. Ako je obična – TOURIST VIZA, onda košta 35 eura (meni je bila besplatna, jer je Veleposlanstvo Kraljevine Tayland imalo neku poklon akciju). Ako želite MULTI VIZU (izlazak iz zemlje i ponovni ulazak u zemlju tijekom boravka), onda ona košta oko 60 eura. Ja sam radi izlaska iz Taylanda i posjete Kambodži morao u IMMIGRATION POLICE u Pattayi izvaditi tzv. RE-ENTRY VIZU. Unatoč stotinama ljudi koji su čekali, sve je bilo gotovo za 1 sat i koštalo je 1.000 BHT (oko 26 eura). Obavezno sa sobom ponesite barem jednu ili više novijih fotografija veličene za putovnicu.

NEKOLIKO SAVJETA ZA ONE KOJI NISU IZ ZAGREBA

Mi smo dan ranije iz Dubrovnika busom doputovali u Zagreb, odsjeli u Hotelu DREAM u Velikoj Gorici. Cijena noćenja sa doručkom za 2 osobe je bila 376 HRK. Oni osiguravaju besplatni transfer iz Zračne luke do Hotela, te obratno od Hotela do Zračne luke PLESO. Večerali smo u Hotelu po primjerenim cijenama. Ljubaznošću hotelskog osoblja – gđice Snježane, besplatno su nam čuvali zimske jakne dok smo mi boravili na Taylandu. U povratku smo uzeli dnevni odmor u objektu >SOBE AIRPORT ZAGREB<, Aerodromska 39 po cijeni od 200 HRK. Jako ljubazni domaćini – toplo preporučujemo boravak kod njih.

Kontakt: Vlasnik Ivan Ivanković, Aerodromska ul. 39, 10410, Velika Gorica, Croatia;

Telefon: +385958983748, +38598352313

Email: roomsairportzagreb@gmail.com

UKUPNI TROŠKOVI PUTOVANJA ZA 2 OSOBE

Uključujući 2 povratne avio karte Zagreb – Doha – Bangkok, 2 bus karte Dubrovnik – Zagreb, 2 avio karte Zagreb – Dubrovnik, smještaj u Hrvatskoj tijekom putovanja, apartman u Pattayi za 20 dana boravka, troškovi izleta na Taylandu i Kambodži, te osobni troškovi za transport, dodatne vize, hranu i piće tijekom boravka na Taylandu: UKUPNO oko 20.500 HRK.

ZAKLJUČAK

Moji prijatelji su meni pomogli svojim informacijama, a meni će biti drago, ako nekome drugom ovaj putopis bude od pomoći!