Zaljev Ha Long


Novi je dan i vrijeme za sljedeće novo čudo – zaljev Ha Long. Zamislite vodeno područje veličine 1.500 kilometara kvadratnih na kojem se nalazi čak 1969 otoka uz 120 kilometara dug obalni pojas.

 

02_Ha-LongZaista impresivno, no kada se doda da je posebnost ovog zaljeva u brojnim liticama i vapnenačkim vrhovima koji izviru iz vode, priča postaje još bajkovitija. Naime, ovaj se, milijunima godina star, vijetnamski zaljev sastoji od vapnenačkog krša i velike gustoće otoka čije je litice oblikovalo more svojim nanosima pa svaki otok svojim izgledom donosi posebnu priču. Osim toga, cijela obala nosi predivan, svojstven izgled zbog djelovanja erozije koja je stvorila fascinantne usječene litice. Još je prije petsto godina veliki mislilac Nguyen Trai zaljev Ha Long opisao kao čudo od kamena na nebesima. I danas bismo mogli potvrditi njegovo viđenje ovog zaljeva jer je ono još uvijek ostalo netaknuto, ljudska se ruka nije miješala u njegovo stvaranje te i dalje predstavlja iznimne prirodne ljepote.

Na većim se otocima nalaze i jezera, a nerijetke su i spilje. Neke se od njih nalaze ispod površine mora, neke su prikazane kao krški otvori na površini, a neke pak kao pomorski usjeci nastali djelovanjem valova. Valja spomenuti i veliku biljnu i životinjsku raznolikost koja ovdje obitava, ali i brojne endemske vrste.

07_Ha-Long

Ovakve kreacije koje je priroda priuštila zaista su predivne i pružaju nevjerojatan pogled na otoke od kojih svaki ima drugačiji oblik te prikazuju istinsko čudo prirode koje je od kamenih otoka uspjelo stvoriti pravo umjetničko djelo. Neki su otoci imena dobili prema svom obliku pa se tako nazivaju Hòn Rông iliti Zmajev otok, Hòn Lã Vọng, otok koji podsjeća na starca koji sjedi i peca ribu… Za kraj je o ljepoti ovog zaljeva dovoljno reći da naš rječnik nije dovoljno bogat, da ne posjeduje pojam kojim bi se ovo čudo prirode najbolje opisalo.

Izvor: Moja Putovanja