Vrijeme je za godišnji: Kako se pametno spakirati i što ćete sigurno zaboraviti ponijeti


Spakirajte se pametno: Ovo su stvari koje ćete sigurno zaboraviti ponijeti na odmor

Pakirate li se i vi za odmor kao da se selite u drugu državu, pravo je vrijeme da naučite razabrati što vam zapravo treba, a što slobodno možete ostaviti kod kuće. Ako vam se više puta dogodilo da ste na godišnji otišli bez dokumenata, četkice za zube i pidžame, a po povratku doma pojma niste imali gdje su vam ključevi od stana – ovaj je popis za vas.

Sigurno ćete spakirati odjeću, donje rublje i japanke, no mi vam donosimo i popis stvari koje će vam zatrebati na odmoru, a vrlo su velike šanse da ćete ih zaboraviti. Slobodno krenite s ubacivanjem stvari u kofer jer ljeto samo što nije stiglo!

U koji kofer sve staviti?

Naravno, veličina kofera ovisit će o duljini vašeg odmora i planiranim aktivnostima. Ako ćete na moru provesti tri tjedna i svaku večer obilaziti barove i restorane, ne bi bilo loše da kupite najveći kofer na tržištu. No, ono što je možda važnije od same veličine kofera jest njegova kvaliteta. To je komad u koji se svakako isplati uložiti jer će vam dobar kofer biti vjeran partner na putovanjima velik broj godina. U toj kategoriji svakako se ističe Mandarina Duck, talijanski brend s više od 40 godina iskustva u proizvodnji kožnih i putničkih proizvoda. U ponudi imaju putne torbe i kofere, ruksake i laptope, crossover torbe, kozmetičke torbe…, a sudjelujući u SPAR i INTERSPAR programu vjernosti, do 25. kolovoza kupiti ih možete za do čak 80 posto nižu cijenu.

Ne zaboravite dokumente, masku i pravila

Bez obzira na to ostajete li u Hrvatskoj ili putujete u inozemstvo, dobro proučite savjete za ponašanje koje preporučuju nadležne zdravstvene institucije. Ponesite zaštitne maske i dezinficijense, da ih ne trebate tražiti po dućanima u slučaju da vam zatrebaju. Ovo je novi obavezni dio svake prtljage, no srećom, ne zauzima previše mjesta u koferu. Putujete li u inozemstvo, ne zaboravite putovnicu, avionske/autobusne karte, putno osiguranje, vozačku dozvolu, europsku zdravstvenu iskaznicu… Javite svojoj banci ukoliko putujete u udaljenije krajeve, kako vam ne bi blokirali karticu kad na njoj primijete „čudne“ aktivnosti na drugom kraju svijeta.

Tehnologija i knjige

Mobitel i punjač svakako idu s vama, a budući da ćete puno vremena provoditi izvan apartmana, dobro će vam doći i prijenosni punjač. Za odmaranje na plaži uz omiljenu glazbu, trebat će vam i slušalice. Popis knjiga koji ste si pripremili za ovo ljeto, možete pročitati na tabletu ili kupiti u destinaciji u koju putujete. Nemojte nositi previše knjiga jer će vam zauzeti mjesto u koferu i značajno otežati putovanje. No, putujete li u inozemstvo, dobro će vam doći džepni rječnik i turistički vodič. Možete skinuti aplikacije koje bi vam mogle pomoći s jezikom, konverzijom valute, snalaženjem u destinaciji, vođenju dnevnika putovanja… Ako volite profi fotke, svakako spakirajte i fotoaparat – super bi bilo kad bi k tome bio i podvodni.

Ono što uvijek zaboravljamo

Razmislite o sitnicama koje nam često promaknu tijekom pakiranja, poput ključeva od stana/auta, naočala i leća te tekućine za leće; sunčanih naočala, maske za spavanje i čepića za uši ako idete na duži let, maramica, kreme za ruke, pidžame, torbe i ručnika za plažu, melema za usne sa zaštitnim faktorom, šešira, hidratantne kreme, turpijice za nokte i pincete za obrve… Osim lijekova koje morate redovito uzimati, dobro bi bilo da ponesete nešto protiv bolova, temperature, grlobolje i probavnih tegoba.

Osnovne potrepštine

Naravno da ćete za ljetni odmor spakirati laganu odjeću, kupaći i kremu za sunčanje, no ne zaboravite ni njegu nakon sunčanja. Ljeto znači i komarce, pa spakirajte i repelent, antiseptičku kremu te mini prvu pomoć. Tu su još i četkica za zube, pasta za zube, konac za zube, dezodorans, parfem, tekućina za čišćenje lica, šampon i regenerator, četka za kosu, britvica, kišobran za ljetne pljuskove i fen za kosu. Ljeto znači i zdraviji, preplanuli ten, pa vam šminka neće ni trebati, no možete je ponijeti (za svaki slučaj). 

Treba li vam stvarno toliko odjeće?

Kod pakiranja odjeće vodite računa o duljini svog putovanja i planu aktivnosti. Ako ćete dane provoditi na plaži ili u razgledavanju, ponesite laganu odjeću koju možete na više načina kombinirati i sami oprati. Ako ćete pak svaku večer biti u restoranu, spakirajte dovoljno odjeće i za večernji izlazak. Ponesite i nešto dugih rukava, u slučaju da zahladi. Ne zaboravite par donjeg rublja za svaki dan, japanke, cipele za vodu, tenisice i cipele za večernje izlaske. Realno, po danu vam treba donje rublje i dvije odjevne kombinacije. Sve više od toga je previše.

A što s vašim stanom dok vas nema?

Zamolite susjeda da preuzima vašu poštu. Pretrpan kaslić signal je prolaznicima da nikoga nema kod kuće. Ne zaboravite naći nekoga tko će voditi računa o vašim biljkama ili kućnom ljubimcu, ako ga ne možete povesti sa sobom. Bacite iz frižidera sve što bi se moglo pokvariti dok vas nema i ugasite sve kućanske uređaje iz struje, uključujući klima uređaj. Zatvorite dovod vode za perilicu rublja/suđa. Provjerite jeste li zatvorili sve prozore i vrata, a vrijednosti spremili na sigurno mjesto. Ostavite ključ od stana i plan putovanja prijatelju, kako bi s vremena na vrijeme provjerio je li sve u redu i mogao vas kontaktirati u slučaju da se nešto dogodi.