Turski turizam i što bi mogli naučiti od njih


Ići na more ili ne? Tjedan dana odmora na hrvatskoj obali nekima je luksuz jer za te novce možete uživati čak nekoliko tjedana u Turskoj. Zašto je to tako? Pokušat ćemo objasnit kako funkcionira turizam u Turskoj, kako se Turci bore za turiste i zašto je Turska toliko jeftinija od Hrvatske.

Zbog recesije u Europi turističko tržište je veoma uzdrmano i u jako je lošoj situaciji pa je borba za turiste vrlo važna. Tako Turska za uplačeni jedan tjedan odmora, drugi tjedan daje besplatno. U prošlogodišnjoj sezoni Turska je nudila 14 dana odmora u hotelu sa 5 zvjezdica sa all inclusive uslugom, nekoliko uključenih izleta i povratnim letom iz Njemačke i Velike Britanije za 500 eura. Kao još jedan primjer ove cjenovne razlike između Turske i Hrvatske bilo je i naše putovanje u Tursku. Sve gore nabrojano, samo let iz Austrije i tjedan dana odmora platili smo 310 eura. Takav aranžman u Hrvatskoj bi platili barem 3 puta više.


Zašto to tako funkcionira u Turskoj?

  • U Turskoj je PDV smanjen sa 18 % na 8 % za turizam,
  • država subvencionira čarter letove,
  • turoperatori subvenciniraju hotelijere 
  • takva cijena se postiže za fiksni zakup letova i kreveta te se sigurno isplati.

Dok u Hrvatskoj sezona traje 3 – 4 mjeseca u Turskoj je sezona aktivna kroz cijelu godinu. Opet se pitamo kako se to isplati? U Turskoj, država zimi, umjesto hotelijera, plača hotelskim radnicima poreze i doprinose, imaju povlaštenu cijenu goriva, vode i struje, a kad netko želi izgraditi turistički objekat oslobođen je mnogih lokalnih poreza u prvim godinama rada.

Tako je povrat investicije u Turskoj 5 godina, u Europi 15 godina, a u Hrvatskoj čak 30 godina.

I dok slijedeći put čujete da je netko bio na ljetovanju/zimovanju u Turskoj, to nije zato jer je Turska ljepša/bolja država,  niti imaju ljepše more, niti je to jer su oni puni love pa si to mogu priuštiti dok ste vi osuđeni na jadransku obalu, baš suprotno oni su odabrali Tursku jer im je jeftinije nego Hrvatska obala koja nam je udaljena samo nekoliko kilometara.

I dok se Hrvatska sezona polako približava kraju, turci će i dalje skupljat novce od turista. Pa se zapitajmo, tko je tu lud?