A koja je vaša bucket lista?


Ne možemo čekati savršen trenutak da započnemo putovanje, potrebno je stvoriti pravi trenutak i krenuti.

Često u životu kada pričamo s prijateljima govorimo kako bilo bi nešto lijepo posjetiti ili ovo zvuči zanimljivo za vidjeti, jednog dana u životu želim isprobati kako je to letjeti u helikopteru… Sve su to samo želje koje nabrajamo, no ponekad želimo da ta želja postane cilj, da se pretvori u stvarnost i počnemo pisati svoju putoholičarsku listu. Popis država, gradova, oceana koje želimo vidjeti u svom životu. Ponekad lista za putovanja ima više nabrojanih mjesta koje treba posjetiti nego što ćemo ikada imati priliku za obilazak. Osim naravno ako se damo u avanturu života, ostavimo sve i putujemo sljedećih nekoliko godina, što je uvijek moguće.

Nije neobično da se neke stvari u životu promjene pa nam se želje promjene i vrijeme je za novu listu avantura. Osim toga teško je imati samo imati jednu listu ako imamo različite želje što želimo vidjeti. Možda će biti jedna lista što želimo vidjeti u Hrvatskoj, jedna za inozemstvo, ako smo možda ljubitelji životinja napraviti ćemo listu koje životinje želimo vidjeti u divljini, možda kao ljubitelji planinarenja želimo napraviti listu planinarskih izleta. Opcije su neograničene. Ponekad će nam se naše želje učiniti nemogućima i pomisliti ćemo ah baš je glupo to staviti na listu, ali kako se kaže u životu nikad ne reci nikad. Potrebno je krenuti možda s manjim ali lakše ostvarljivim ciljevima, jer nema ljepšeg osjećaja nego otputovati na jedno od mjesta koje smo planirali i prekrižiti tu stavku, te se približiti ostvarenju cijelokupnog cilja, jer doći će i taj dan kad prekrižimo i zadnju stavku koju smo naveli.

Svatko od nas će na različit način kreirati svoju listu i način koji će biti najviše motivirajući da ostvarimo ciljeve. Možda će netko koristiti papir i olovku i zapisivati svoje ciljeve u bilježnicu, ili možda na mobitel jer danas nam je uvijek u ruci. Možda će netko odabrati neku od aplikacija tipa Pinterest ili pisati kredom na zid. Mogućnosti su neograničene i svatko ima svoj način kako njemu najviše odgovara. Najbitnije je te želje prenjeti u ciljeve i napisati barem prvu stavku od mnogih i krenuti ostvarenju prvog cilja.

Također možemo kategorizirati u kojem roku želimo da ostvarimo neke od naših ciljeva, pa ćemo prema tome recimo na listu “Ove godine želim posjetiti…” staviti Plitvička jezera, jer lakše je okupiti ekipu do Plitvica nego dalje, potrebno je nešto dobre volje, ekipa i idemo. Dok ćemo možda na drugu listu “Sljedeće godine želim posjetiti…” staviti susjednu nam Italiju ili Meksiko preko oceana, jer do iduće godine želimo skupiti više novaca ili čekamo na godišnji ili koji već razlog postoji.

Što se nalazi na tvojoj bucket listi? Podijeli s nama da vidimo koliko si kreativan u rađenju lista.