Kako biti turist u svome gradu?


Uvijek pričamo o putovanjima u druge gradove, države, kontinente, no kada ste zadnji puta obišli svoj grad kao turist i uživali u ljepotama svog grada? Otkrili vama do sada nešto sasvim ne poznato?

Jeste li se ikada prošetali svojim gradom kao turist? Uzeli neki letak i zapravo shvatili kako svaki dan prolazite nekim ulicama, trgovima da niste uopće znali kakvu povijesnu tajnu skrivaju?

S obzirom na to da možda već imate iskustva u putovanju, možda ovaj puta svoj grad pogledate drugim očima i zavirite u ulice i kvartove koje nikada još do sada niste posjetili. Koliko ste puta prošli pored neke crkve, građevine, kipa, a da zapravo uopće ne znate što predstavlja, kada je izgrađen, koja je povijest iza toga ili kako se uopće zove?

Upustite se u razgovor

Koliko često se upustite u razgovor s nekim strancem dok ste u svome gradu? Dok je na putovanjima to poželjno i veselite se svakoj novoj osobi s kojom popričate i upoznate, na domaćem terenu obično prolazimo bez da se osvrćemo na ljude oko nas. Pa eto idealne prilike da kao turist upoznate lokalno stanovništvo, hoćete bakicu na placu ili osobu koja prodaje suvenire, koja će vam možda ispričati neki detalj koji još do sada niste znali. Jer naravno sa svakog putovanja se vraćamo sa suvenirima pa ćemo i s ovog.  Možete se upustiti u razgovor s nekim strancem koji posjećuje vaš grad, pa možete podijeliti mišljene kako vas se dojmio grad do sada, te vam možda ta osoba skrene pažnju na nešto što je njemu/njoj bilo zanimljivo pa i sami odlučite da kasnije obiđete to mjesto.

Putujte jeftino

Ovo neće biti problem jer najveća prednost ako se odlučite biti turist u svome gradu, je cijena putovanja do odredišta. Možda morate kupiti kartu javnog prijevoza ili platiti parking u gradu, uglavnom naći će se novaca za to. Plus ne trebate planirati godišnji, slobodan vikend ili dan u tjednu i eto idealna prilika da budete turist u vlastitom gradu.

Prespavajte noć u hotelu

Želite li pravo turistički iskustvo i spremni ste potrošiti više novaca, rezervirajte sobu u hotelu. Možda neki od mnogih za koje uvijek čujete kako je usluga izvanredna ili s čijeg se vrha zgrade pruža prekrasan pogled na grad. Ako volite druženja i vrevu ljudi, možete unajmiti neki od hostela i upoznati još ljudi koji prolaze kroz vaš grad.

Obiđite lokalna događanja

Bilo da se događanja odnose na hranu, muziku, povijest odvažite se i otiđite. Možda što vam se nikada nije činilo posebno primamljivim ali uvijek čujete kako turisti masovno posjećuju baš taj događaj, eto idealna prilika da vidite i vi zašto je toliko popularno. Nudi li vaš grad možda neku od turističkih tura, eto idealne prilike da se pridružite i ovaj puta ne gledate one turiste što prolaze pored vas nego budete u grupi što sluša vodiča i slika ono što vodič pokazuje.

Popnite se visoko, spustite se duboko

Ima li vaš grad prekrasan zalazak sunca koji se najbolje vidi s vrha neke zgrade ili brda, put pod noge i popnite se u visine kako bi uslikali prekrasan pogled koji se pruža na grad. Ili možda obiluje podzemnim spiljama ili tajanstvenim tunelima, onda kacigu na glavu i istražite tamne prostore ispod grada.

Ponesite fotić

Nemojte zaboraviti fotić ili mobitel da možete slikati svoje putovanje, jer uvijek kada idemo na put, to je jedna od prvih stvari koje spakiramo. Pa tako i ovaj puta želite sačuvati uspomene i slike s putovanja.

Suveniri, suveniri, suveniri…

Kao što smo već rekli prethodno suveniri su neizostavan dio putovanja. Kada ste posljednji puta kupili neki suvenir u svome gradu za sebe? Nešto što skupljate kuda god idete, a nemate iz vlastitog rada. Eto idealne prilike. Osim toga iz vica možete i nekome poslati razglednicu, prijateljici, mami, tati, bratu, izbor je velik.

M.M.