Uživanje u Rimskim termama – Hedonistička destinacija u Sloveniji


Malo više od sat vremena vožnje automobilom iz Zagreba i evo vas u Rimskim termama, destinaciji za čisti hedonizam.

Rimske terme smjestile su se u mjestu Rimske toplice u Sloveniji, i kao što sam naziv kaže, stari Rimljani su bili ti koji su otkrili izvore ljekovite vode i ovdje izgradili prve bazene.

Prepustili smo se se uživanju kao što su uživali stari Rimljani. Bazeni su osmišljeni po uzoru na rimska kupališta, ispunjeni ljekovitom termalnom vodom, a prostiru se na 450 m2. Na raspolaganju su vam unutarnji i vanjski panoramski bazen te četiri unutarnja i tri vanjska masažna bazena s vodenim sjedalima i vodenim ležajevima.

Terme su dugo bile dostupne samo pripadnicima viših slojeva i visokim vojnim časnicima, a tek su nakon 1991. dostupne svakome tko želi isprobati njihove ljekovite učinke. Tijekom 2. svjetskog rata njemačka vojska je preuzela Rimske terme i pretvorila ih u vojnu bolnicu. Nakon 2. svjetskog rata terme preuzima JNA i sve do 1991. godine ovdje dolaze uživati samo zatvoreni krug oficira.

Istraživanja su dokazala da je akrotermalna voda u Rimskim termama po sadržaju kemijskih elemenata koji blagotvorno utječu na ljudsko tijelo jedna od najbogatijih u Sloveniji. Na dobro stanje čovjeka poticajno djeluje i okruženje u kojem se lječilište nalazi, kristalno čist zrak i bajkovit krajolik netaknutih šuma.

Izvrstan položaj u prekrasnoj dolini Savinje s netaknutim šumama blagotvorno djeluje i na kronična oboljenja dišnih organa. Izvori u Rimskim termama nalaze se oko 1000 metara ispod površine zemlje. Voda iz Amalijina izvora ima 38,4 °C, a voda iz Rimskog izvora 36,3 °C.

Kupelji vodenih nimfa u Rimskim Termama

U Rimskim termama je ponovno oživio i hram u kojem kraljuju nimfe, nazvan Povijesni prostor vodenih nimfa. Povijesni prostor vodenih nimfa daje povijesni pečat i mističnu čar, a povezan je uz povijest najstarijih termi u Sloveniji.

Osim ljekovite termalne vode, mističnost dopunjuje unikatni ambijent u kojem kraljuje vječno mlada vodena nimfa kojoj su posvećeni oltari. Prilikom gradnje termalnog kupališta 1769-1845 godine otkrili su više mramornih oltara, zavjetnih (votivnih) spomenika, od kojih su četiri posvećena nimfama i boginji zdravlja Valetudi. Darovali su ih gosti koji su si u toplicama obnovili zdravlje.

Megabon inače ima ponude za Rimske terme, pogledajte je–> OVDJE, a možete iskušati sreću i osvojiti vikend u Rimskim termama jer trenutno traje nagradna igra do 26.2., samo ispunite obrazac na linku – OVDJE.

Fotogalerija by Putoholičari:

Video: