7 razloga zašto doći u Čakovec na Porcijunkulovo


Najveća kulturno-turistička manifestacija u Međimurju, Porcijunkulovo, održava se u Čakovcu od petka, 27. srpnja do četvrtka, 2. kolovoza. Ove godine Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice uvrstilo ga je u TOP događanja Hrvatske, a mi smo odlučili izdvoji 7 top razloga zašto doći u Čakovec na Porcijunkulovo.

 

  1. Kulturno-povijesne znamenitosti Čakovca

Čakovec je grad u sjevernoj Hrvatskoj i sjedište Međimurske županije, regije koja se nalazi između rijeka Mure i Drave i poznata je po svojim vinogradima, agrikulturi i lovištima. U središtu Čakovca smještena je tvrđava Stari grad, nekad i danas simbol grada. Tvrđava je prvotno izgrađena u srednjem vijeku za obitelj Ernušt, a nakon toga pregrađivana za obitelj Zrinski, koji su ostavili i najznačajniji pečat za povijest i baštinu Čakovca. Upravo u perivoju Zrinskih održat će se brojni događaji u sklopu Porcijunkulovog.

  1. Tradicijski obrti

Tijekom svih dana održavanja manifestacije, na ulicama i trgovima Čakovca doznajte kako su nekada živjeli naši stari te koje su alate i tehnike koristili u proizvodnim procesima i postizanju željenih ciljeva, a usput ulovite i vremena za pogledati nastupe kulturno – umjetničkih društava Međimurja, kojih neće nedostajati na pozornicama diljem grada.

  1. Art haustor

Ove godine, jedan od noviteta Porcijunkulovog je i Art haustor, u kojem će ukupno 23 lokalnih umjetnika predstaviti svoje radove, a bit će to i prilika za razmjenu iskustava, druženje te da doznate sve o radovima koji su pred vama. Istražite čime sve se bave lokalni umjetnici, a možda sa sobom kući ponesete i koje umjetničko djelo koje će krasiti vaš dnevni boravak.

 . 

  1. Radionice i igraonice

Porcijunkulovo svakog dana nudi program za cijelu obitelj – bila to šetnja po štandovima i razgledavanje ponude izlagača, glazbeni program ili radionice i igraonice za najmlađe, na Porcijunkulovom uvijek možete pronaći nešto za sebe i najdraže. Uputite se s cijelom obitelji u Međimurje i zaljubite se u međimurski kraj.

  1. Vrhunski glazbeni program

Tijekom svih dana održavanja manifestacije, posjetitelje gotovo na svakom koraku očekuje živa glazba. Nina Badrić, Crvena Jabuka, 4 tenora, Massimo, Zvonko Bogdan te Tony Cetinski samo su neka od imena koja će vas zabavljati svakog dana u Čakovcu, a osim njih čekaju vas i nastupi manje poznatih, ali jednako dobrih lokalnih glazbenih sastava i njihovi gosti, a dok završi službeni program festivala, glazba će se nastaviti u brojnim ugostiteljskim objektima koji su spremili poseban program samo za ovu priliku. Jesmo li već spomenuli da je svaki od koncerata besplatan za sve posjetitelje? Uostalom, ulaz na sve programe u organizaciji TZ Grada Čakovca je besplatan za sve posjetitelje!

  1. Vrhunska gastronomija

Brojni izlagači, OPG-ovi te restorani i ostali ugostitelji pobrinuli su se da nitko ne bude gladan i žedan, a osim svih modernih čuda što nam ih pruža gastronomija, moći ćete kušati i brojne tradicijske recepte i domaću kuhinju, po kojoj je međimurski kraj poznat. Ne postoji bolje vrijeme i mjesto za probati originalnu Međimursku gibanicu.

 

  1. Međimurska vina

Namjerno smo međimurska vina ostavili za kraj kako bismo zadržali vašu pozornost. Gotovo da ne postoji brdo u Međimurju bez kvalitetne vinarije. Dokaz tome su i brojne nagrade koje osvajaju lokalni vinari, a zašto se već godinama nalaze u hrvatskom i svjetskom vrhu, doznajte iz prve ruke, a usput i kušajte neke od sorti koje se nude. Ako niste isprobali međimursko vino, kao da ni niste bili u Međimurju. Stoga, ne propustite priliku za postati enolog na jedan dan.

Sve što smo nabrojali samo je dio onoga što vas čeka od 27. srpnja do 2. kolovoza u Čakovcu, mjestu gdje stoluju Zrinski, a vlada Porcijunkulovo. Vidimo se u Čakovcu, negdje ispod kišobrana, jednog od zaštitnih simbola svima nam dragog Porcijunkulova.