Upoznajmo Hrvatsku – Šibenski „Kineski zid“


Ljekovita svojstva mora poznata su još iz antike, kao i činjenica da morska voda  sadrži cijeli niz minerala pogodnih za ljudsko tijelo.  Uz to priznate su i blagodati  morskog zraka bogatog negativnim ionima  koji osnažuju imunitet i pozitivno utječu na ljudsku psihu.

Ako vas put nanese na šibensku rivijeru posjetite „skrivenu“ plažu u Grebaštici koju lokalci odmila nazivaju Kineski zid zbog obrambenog zida koji se proteže jednom stranom poluotoka Oštrica.

Obrambeni zid – Bedem, lokalno poznat kao Kineski zid, višestoljetni je dio morskih fortifikacijskih obrambenih sustava grada Šibenika i njegove okolice. Šibenik ima bogat fortifikacijski sustav koji uz Bedem uključuje četiri tvrđave. Tri tvrđave i to svetog Mihovila, Barone i svetog Ivana dio su kopnene mreže i pod patronatom su sustava Tvrđava kulture Šibenik, dok je UNESCO-v sveti Nikola smješten u kanalu svetog Ante pod upravom Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije

Bedem – obrambeni (kineski) zid smješten je na poluotoku Oštrica, u Grebaštici, turističkom mjestu duž Jadranske magistrale, na putu za Split, udaljenom od Šibenika petnaestak kilometara. „Divlja plaža” turistički je sve atraktivnija destinacija, nevezano za mjeru socijalnog distanciranja uslijed pandemije koronavirusa.  Dok su ranije na kupanje kod grebaškog Bedema stizali samo lokalni znalci, danas je plaža posjećena kako od lokalaca tako i od stranaca željnih uživancije u surovoj prirodi i tirkizno plavom moru. Mirna uvala sve više je  domaćin i nautičara i jedriličara. Bedem/zid se proteže s jedne na drugu stranu poluotoka Oštrica, visine je između 6 i 9 metara, širine između 0,6 i 0,8 metara. Podignut je krajem 15. – tog stoljeća u cilju obrane grada od Turaka. U 16.-tom stoljeću pojačavaju se napadi Turaka koji u svojim pohodima osvajaju obližnji Skradin (1522.g.), čime je Šibenik ugrožen, pa Mlečani sredinom 16. stoljeća grade u kanalu Tvrđavu svetog Nikole (op.a. danas je tvrđava pod zaštitom UNESCO-a). Time Bedem i Tvrđava postaju dio morske fortifikacijske mreže grada Šibenika i okolice. Sredinom 17. stoljeća jenjavaju napadi Turaka, a zid i dalje služi za obranu ponajprije od Gusara.

U sklopu projekta „Naša baština, naša inspiracija“ Kluba prijatelja šibenskih tvrđava koji je dio sustava Tvrđave kulture Šibenik, uz pomoć godišnjih članarina početkom 2020. godine u suradnji sa konzervatorima započela su arheološka istraživanja i izrada dokumentacije za grebaški Bedem. Već su početna istraživanja pokazala da je sačuvani ostatak isturenog zida na litici uz more ostatak nekadašnje strukture koja je zaklanjala neku vrstu pristaništa za brodove.

Zanimljivo je spomenuti da su lovci krajem II. svjetskog rata na strani zida poluotoka Oštrica naselili muflone gdje je danas i njihovo službeno uzgajalište. Mufloni poznatiji kao divlje ovce izvorno potječu sa Sardinije i Korzike, prepoznatljivi su po rogovima koji im rastu cijeli život i ne odbacuju ih budući da spadaju u porodicu šupljorožaca.

TIPS&TRICKS

Do plaže Bedem ili Kineski zid vodi makadamski put, na ulazu u naselje Grebaštica – skretanje za uvalu Galešnica.
Sa magistrale na putu između Grebaštice i Žaborića puca nezaboravni pogled na morsku pučinu.
Na „divljoj plaži“ nema ugostiteljsko-zabavnog sadržaja, samo neprocjenjivo vrijedan zvuk cvrčaka i miris borova i mora.
Ne zaboravite da odgovornim ponašanjem i skupljanjem vlastitog otpada čuvamo okoliš za sebe i za sljedeće generacije!

Ivona Bačelić Grgić

P.S. Čitamo se  u zbirci putopisa Samo za taj osjećaj – putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona i na blogu Just for this feeling.