Tre cime di Lavaredo – simbol Dolomita jednih od najljepših planina na svijetu


Tre cime di Lavaredo, simbol su Dolomita, planinskog masiva u Istočnim Alpama.  Smještene su u sjeveroistočnoj Italiji. Građene su od  kamena dolomita, za čije ime je zaslužan francuski geolog Déodata Grateta de Dolomieua koji  ga je prvi opisao.

On je posjetio ovaj kraj krajem 18. stoljeća, kamen koji je zatekao u planini, oduševio ga je i odlučio ga je poslati na analizu. Analizom je otkrivena do tada nepoznata karbonatna stijena nalik vapnencu koja u svom sastavu ima kalcij i magnezij.  Upravo taj tip karbonatnih stijena, lako su lomljive i zadržavaju vodu, je uzrok karakterističnih  šiljastih oblika i bijelo sive boje. Dolomiti su zbog boje kamena poznati i kao „blijede planine”.  U Dolomitima 18 vrhova prelazi 3000 metara nadmorske visine, a najviši vrh je Marmolada (3.342 m) s ledenjakom (3,5 km²). Od 2009. godine Dolomiti su uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine.

Uz to što su simbol Dolomita, Tre cime di Lavaredo, ubrajaju se u najpopularnije destinacije Italije i top su atrakcija Alpi. Naziv su dobile 1750. godine  kad je u ovaj kraj došao austrijski geodet i kartograf Peter Anich da po nalogu Marije Tereze izradi atlas Tirola. Vidjevši ova tri kolosalna vrha nazvao ih je Drei zinnen spitze. Tre Cime di Lavaredo ili Drei Zinnen je do 1919. predstavljalo granicu između Italije i Austro-Ugarske, a prvi svjetski rat, odnosno razdoblje između 1915. i 1917.,  je obilježilo i ostavilo traga u ovom području.  Duž cijelih Dolomita je i danas  moguće vidjeti muzeje posvećene prvom svjetskom ratu, ali i bunkere, vie ferrate, tunele i ratne punktove koji sežu iz tog krvavog rata.

Samo ime Tre cime znači “tri vrha”, a kako su lišeni vegetacije dodatno djeluju grubo, nepristupačno no impresivno. Dio su istoimenog parka prirode. Vrhovi se zovu: Cima Piccola (2.857 m), Cima Ovest (2.973 m) i Cima Grande (2.999 m). Uspon do najvišeg vrha prvi je ostvario 1896. godine Paul Grohmann. Vrhovi i danas privlače veliki broj profesionalnih penjača koji istražuju njegove izazovne penjaće puteve.  Za razliku od tri vrha koji su namijenjeni alpinistima, staze koje okružuju Tre cime di Lavaredo dostupne su danas svima, o čemu svjedoči i česta gužva na istima. Sa staza se  osim na Tre cime pružaju nezaboravni vidici na obližnje druge vrhove.  Važno je napomenuti da posjet planini zahtjeva adekvatnu kondiciju i  opremu napose obuću.  Najbolja polazišna točka za posjet Tre cime je Lago di Misurina smješten na 1.756 metara n/v, odakle kreće lokalni bus do planinarskog doma Rifugio Auronzo koji se nalazi na 2.320 metara n/v. Od Auronza  kreće staza prema tri vrha,  koja je mahom tehnički ne zahtjevna,  pa najveći izazov ostaje hodanje pod otvorenim nebom i ne pretjerivanje s fotografiranjem nezaboravno lijepog kraja.

Fotogalerija:

Ivona Bačelić Grgić

P.S.

Tekst je izvorno objavljen u časopisu Susreti (Incontri), Glasilu Zajednice Talijana u Zagrebu, godina 2023./ broj 28.

P.S.1.

Čitamo se  u zbirci putopisa Samo za taj osjećaj – putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona i na blogu Just for this feeling