Lago di Braeis – smaragdno zeleni biser Dolomita


Lago di Braeis  (Pragser Wildsee) je smaragdno zeleni biser Dolomita, a poznato je kao jedno od najljepših i najfotografiranijih jezera u Italiji.

Jezera u Dolomitima skrivaju brojne legende koje tijekom  stoljeća prenose Ladini –retoromani, europski starosjedioci koji žive Austriji, Švicarskoj i u Italiji u  Južnom Tirolu. Tako je  niz legendi vezan i za  Lago di Braeis. Jedna od legendi vezana je za mitski narod Fannes koje je svoje kraljevstvo u Dolomitima izgradio uz pomoć svizaca koji su poznati kao čuvari podzemlja, a u podzemlju jezera legenda kaže narod i dalje žive. Jezero je bilo i poprište različitih događanja i za vrijeme drugog svjetskog rata, a nakon poraza nacisti su u bijegu navodno na dnu jezera sakrili deset tona zlata, koje nitko nije nikad pronašao.

Lago di Braeis  smješteno je u Južnom Tirolu, u parku prirode Fanes – Senes – Braeis, na nadmorskoj visini od 1.496 m, a nalazi se podno planine Croda del Becco (Seekofel) koja se proteže u visinu od 2.810 m n/v.  Proteže se na 31 hektar, dugo je 1,2 kilometara, široko  između 300 i 400 metara, prosječno duboko 17 metara s najvišom dubinom oko 36 m.

Prosječna temperatura jezera ljeti je oko 14 stupnjeva celzijeva, zimi se zaledi pa se koristi  između ostalog i kao staza za curling (zimski olimpijski ekipni sport na ledu).

Oko jezera se nalazi šetnica duga oko 3,5 kilometra tehnički pogodna za šetnju za sve uzraste, a najveći izazov  u toj šetnji kontrolirati se u fotografiranju te ljepote. Jezero je meka i za  planinare, rekreativce i izletnike.

Na samoj obali jezera smješten je istoimeni hotel iz 1899. godine, koji u svom sastavu ima i privatnu kapelicu posvećenu Djevici Mariji, a izgrađena je početkom dvadesetog stoljeća (posvećena je 1904. godine).

Lago di Braeis je prirodan set televizijske serija Un passo dal cielo,  koja se emitira na Rai 1 od 2011. godine  i dosada je doživjela šest sezona. Riječ je o jednoj od najuspješnijih televizijskih serija u povijesti talijanske televizije.

Zbog iznimne popularnosti, od 2021. godine u srcu ljetne sezone, uvedena je posebna regulacija posjeta jezeru, koja ograničava broj turista kako bi se isto zaštitilo od prekobrojnih posjetitelja.

Na jezeru možete iznajmiti čamac, ali i dogovoriti i privatno fotografiranje u ranim jutarnjim satima, popiti kavicu, kupiti suvenir ili jednostavno samo uživati u ovoj prirodnoj ljepoti.

Ivona Bačelić Grgić

P.S. Tekst je izvorno objavljen u Glasilu Zajednice Talijana u Zagrebu „Susreti“, godina 2023./broj 27

P.S.1.

Čitamo se  u zbirci putopisa Samo za taj osjećaj – putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona i na blogu Just for this feeling.