TOP 26 zanimljivosti o SAN MARINU by Putešestvije by Ivona


  1. San Marino treća je najmanja država u Europi nakon Vatikana i Monaca i peta najmanja na svijetu i to nakon prije dvije spomenute te nakon države Nauru (op.a. otok u Tihom oceanu smješten u blizini ekvatora, glavni grad je Yaren) i  Tuvalu (op.a. čini ga devet otoka u Tihom oceanu najveći otok je Vaitupu, a glavni grad je Fongafale).

 

  1. Službeni naziv države je Serenissima Repubblica di San Marino.

 

  1. Šest država u Europi (Irska, Vatikan, Monaco, Danska, Portugal) među njima i San Marino graniči samo s jednom državom.

 

  1. San Marino je cijelim svojim teritorijem okružen s Italijom, graniči sa dvije talijanske regije Emiliom Romagnom i regijom Marche.

 

  1. San Marino se proteže na oko 61,2 km2 u smjeru sjeveroistok – jugozapad u duljini oko 14,5 km.

 

  1. U San Marinu živi oko 33 000 stanovnika.

 

  1. Država je podijeljena na devet castella.

 

  1. Glavni grad države je istoimeni San Marino, dok je najveći grad Dogana.

 

  1. San Marino je najstarija republika u Europi – datira iz 4.stoljeća.

 

  1. Državu San Marino prema legendi osnovao je klesar Marin s Raba u 4. stoljeću. Danas su otok Rab i San Marino gradovi pobratimi odnosno gradovi prijatelji. Dan republike slavi se 3.9., a to je ujedno i blagdan svetog Marina. Proslava dana Republike i svetog Marina jedna je od glavnih proslava u državi koju nakon crkvenih ceremonija prati cijeli niz događanja koji uključuju tradicionalni turnir u streličarstvu, koncert vojnog orkestra, narodnu tombolu/bingu, a kraj proslave obilježava veliki vatromet.

 

  1. Danas je po ustavnom uređenju San Marino parlamentarna republika. Kolektivno predsjedništvo države obavljaju dva kapetana regenta (op.a. tal. Capitani reggenti) koji se biraju iz redova članova parlamenta na vremenski period od šest mjeseci. Izvršna vlast je u rukama državnog kongresa (op.a. tal. Congresso di stato). Zakondavna vlast je u rukama Velikog i općeg vijeća (op.a. tal. Consiglo grande e generale), dok je sudbena vlast pripada Vijeću dvanaestorice (op.a. tal. Consiglio dei dodici).

 

  1. Zaštitnik države je Sveti Marin (slavi se 3.9.), a suzaštitnica države sveta Agata (slavi se 5.2.)

 

  1. Nacionalno sastav države je homogen – 85% stanovništva su Sanmarinci, od manjina najzastupljeni su susjedni im Talijani sa 13,5%.

 

  1. Po vjerskom sastavu su također homogena država odnosno oko 97% stanovništva su rimokatolici.

 

  1. Dvije boje krase zastavu San Marina – bijela i svijetlo plava – zanimljivo tim bojama su u državi obilježeni i pješački prijelazi.

 

  1. Iako država ima svoju vojsku za eventualnu obranu je zadužena susjedna talijanska vojska.

 

  1. Službena valuta plaćanja u državi je euro, iako San Marino nije članica Europske unije i nije članica eurozone.

 

  1. San Marino je članica Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe.

 

  1. Kažu da Sanmarinci plaćaju jedan od najmanjih poreza na svijetu.

 

  1. San Marino je domaćin i najmanjeg zatvora na svijetu koji se sastoji od šest čelija na dva kata, a kažu da se hrana zatvorenicima doprema iz restorana – susjedi Talijani sanmarinski zatvor odmilja zovu Sejšelima.

 

  1. Značaj prihod država ostvaruje i od prodaje poštanski marki – San Marino raj je za filateliste.

 

  1. Povijesno središte San Marina i Monte Titana upisani su na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine.

 

  1. Monte Titano je najviša je točka države (739 m) i na njegovom padinama prostire se glavni grad države – kojim dominaraju 3 kule (op.a. tal. Tre torri), prvi Rocca ili Guaita, drugi Cesta ili Fratta i treći Montale.

 

  1. U Imoli gradu udaljenom 100 km sjeverozapodno od San Marina od 1981. godine vozi se Formula 1 odnosno Velika nagrada SAN MARINA.

 

  1. Iako nema službenih kontrola prilikom ulaska u državu, ako poželite trofejni službeni pečat u putovnici isti možete dobiti u zamjenu za 5 eura u turističkom uredu u glavnom gradu države.

 

  1. Od ožujka do rujna od 9,30 h do 17,30h ne propustite svakih pola sata ritualnu smjenu straže koja se odvija na Piazzi della Liberta` ispred Palazzo Pubblico.

 

Zanimljivosti izdvojila i napisala Ivona Bačelić Grgić.

P.S.  Ukoliko želite pročitati moje ukoričene putopise – knjigu Samo za taj osjećaj – možete naručiti – na mail: ibacelic@gmail.com, a osim na stranici i na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona, čitamo se i na blogu Just for this feeling.