TIMELAPSE VIDEO: KOMET NEOWISE


Otok Brač – Opraštam se od sjajnog kometa Neowise kompilacijom mojih najboljih snimaka iz lova na komet ovog mjeseca. Iza ovog videa stoji 17 noćnih ekspedicija po otoku Braču tijekom kojih je snimljeno oko 700 fotografija za ovaj timelapse video.

Foto i Video: Božan Štmabuk

Svojim sjajem obogatio je jedno dvadesetak mojih fotografija koje ću naknadno objaviti pa te pozivam da me pratiš. Iako se sad udaljava od nas i gubi sjaj, imam više nego nego dovoljno snimaka. Toliko, da ću napisati posebno poglavlje samo za njega u svojoj nadolazećoj monografiji.

Neke od mojih najboljih snimaka ukomponirao sam u svoj drugi timelapse video (prvi pogledaj ovdje). Ovog puta sam planski snimao za timelapse, pa je malo više pažnje posvećeno kadriranju. Volio bih da je duži, no morao sam blanasirati između fotografiranja za knjigu i snimaka za video.

Prva lokacija je Mirje, ovaj lokalitet je smješten visoko na Malom brigu iznad Postira, u kultiviranom agrarnom krajoliku, koji svojim suhozidnim gomilama čuva ugođaj žive antike. Na Mirju su pronađeni ostaci rimske ville rusticae, ranokršćanske bazilike i srednjovjekovnog samostana.

Zatim vidimo svjetionik Rt Sv. Nikola koji je izgrađen 1882. godine na ulazu u Pučišća, na sjevernoj strani otoka Brača. U sklopu svjetionika nalazi se crkvica Sv. Nikole i pristan.

Sljedeća je tipična dalmatinska bunja (kažun, hiška), poljsko sklonište od suhozida, malo prije Donjeg Humca. Ovo mi je jedno od dražih lokaliteta jer je lako dostupno i relativno daleko od svjetlosnog onečišćenja Supetra i Splita.

Nakon kratkog kadra iz Mrija vidimo komet Neowise i njegov gotovo savršeni odsjaj u lokvi Smokvica.

I na kraju najbolje što sam uspio snimiti tijekom ovog lova na komet. S rta Zaglav snimao sam Neowise u punom sjaju iznad otočića Mrduja u Splitskim vratima. Njegov plavičasti ionski rep je bio vidljiv čak i golim okom, nešto što ću pamtit do kraja života.