Bali – i raj i pakao na Zemlji


Otok Bali je najzapadniji otok koji pripada Sundajskom otočju, a nalazi se u blizini ekvatora, na prijelazu iz Indijskog u Tihi ocean. Zbog egzotične prirode, neki ga nazivaju rajem na zemlji.

 

629049.TIFU posljednje vrijeme je meta turista koji se zadržavaju u luksuznim hotelima na oceanskim obalama, ali malo tko zna da je Bali zapravo tipičan vulkanski otok. Danas ta mnoga divovska vulkanska brda nemaju tipičan oblik stošca i ne bacaju lavu, ali česti potresi pokazuju da tektonske sile u dubini još uvijek ne miruju…

Bali, otok bogova i demona, raj i pakao na zemlji, svojom slikovitošću podsjeća na najraskošnije dugine boje te je toliko slikovit da će vam se u prvi trenutak možda učiniti nestvarnim. Bogate plantaže riže i kave spuštaju se s obronaka živopisnih planina, fascinantnih vulkana i visina koje dotiču oblake. Raskošne tropske šume uokviruju pješčane plaže kojima je teško odoljeti. Tradicionalna sela, monumentalni hramovi, jedinstveni primjerci arhitekture, raj za shopping, carstvo jedinstvenog noćnog života – raj koji čeka i na vas!

Najveći i glavni grad grad na Baliju je Denpasar. Denpasar je nanovo izgrađen 1906. godine nakon puputanskog masakra, kada su kraljevske obitelji počinile samoubojstvo, radije nego da se pokore invaziji Nizozemske vojske. Sada je grad od 400.000 stanovnika te mnogo ljudi kada posjećuju Bali pogriješe što ne posjete Denpasar koji nudi mnogo toga.

11_Bali-Lake-Bratan-Temple

Bali je destinacija za sve, budući da je jedinstvena mješavina modernih turističkih naselja koja su se izvrsno nadopunila s prirodom i dugim pješčanim plažama. Tu je i bogato povijesno-vjersko naslijeđe, a stanovnici Balija su naročito ponosni što su uspjeli sačuvati vjersku tradiciju, koja se očituje u svakodnevnom životu i u arhitekturi – veličanstvenim hramovima i palačama.

Život stanovnika Balija je opterećen religijskim obvezama i zabranama, a svaki posao je reguliran strogim pravilima. Svaka kuća u dvorištu ima svetište često bolje građeno od kuće za stanovanje. Na otoku je nekoliko zajedničkih velikih svetišta u kojima je desetak hramova različitih veličina i oblika. Naime, ima nebrojeno mnogo bogova kojima valja udovoljiti.

06_Polja-rize

Surferi će doći na svoje na zapadnoj obali otoka, gdje se nalaze neke od najboljih plaža na svijetu, a namijenjene su upravo surferima, dok je istočna strana otoka raj za obitelji, s plažama od finog pijeska i mirnim morem. Krenete li u shopping na uličnim tržnicama Kuta, Sanur ili Nusa Dua, naići ćete na brojne suvenire, ali i na predmete od kože oko čije cijene se uvijek možete cjenkati…

Otok Bali je bogat rižom i kokosovom palmom, kukuruzom, pamukom, duhanom, kavom, različitim voćem i stokom. Izvozi rižu, kavu i stoku. Stanovnici su više orijentirani na zemljoradnju nego na more i ribarstvo. Najveća industrija na Baliju je, dakako, turizam, a na otočkom raju nema nikada zime. Duge pješčane plaže i kokosove palme su obalna scenografija tog egzotičnog otoka, a koralji i biseri krase zanimljivo podmorje. Visoki valovi privlače ljubitelje surfanja. Ovaj tropski otok je toliko slikovit da će vam se u prvi tren činiti nestvarnim…

03d

Izvor: Moja Putovanja