Slika raja na planeti Zemlji – Maldivi


Ako vaša ideja o odmoru u raju uključuje šetnje po mirnoj plaži u mjesečini, kupanje u tirkiznim lagunama u društvu šarenih riba, gledanje palma kad ležite u ležaljkama, onda vam ne preostaje drugo nego da – posjetite Maldive!

Maldivi, službeno Republika Maldivi su otočna država u Indijskom oceanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka. Sastoje se od oko 1.200 otoka grupiranih u 26 atola (atol – nizak polukružan ili prstenast koraljni greben koji zatvara lagunu), među kojima je oko 200 naseljenih, a njih 80 se koristi samo za turizam.14_Maldivi

Raspršeni preko ekvatora u sredini Indijskog oceana, Maldivi su tropski raj. Dugo vremena su bili jedna od najbolje čuvanih tajni na svijetu. Otoci s palmama, s prelijepim bijelim pješčanim plažama, tirkiznim lagunama i svojim nezaobilaznim koraljnim grebenima neprestano fasciniraju svoje posjetitelje.

Glavni grad Maldiva je Male, otok veličine dva puta jedan kilometar, koji službeno ima 65 tisuća stanovnika, što ga čini jednim od najnapučenijih mjesta na svijetu, no zbog velike gužve koja vlada izgleda kao da u njemu živi puno više ljudi. Ulice, tržnice i džamije su uske, ali grad je vrlo čist i uredan. Turistički i nije toliko zanimljiv pa ga posjeti manje od 10 posto turista koji dolaze na Maldive.

Posjetite Nacionalni muzej koji se nalazi se u jedinoj preostaloj zgradi palače bivšeg Sultana. Zgrada je kolonijalstičkog stila na tri kata. Izvana nije pretjerano fascinantna, ali sadrži zadivljujuću kolekciju. Predstavljeno je puno starih članaka od bivših sultana, pa sve do prvih tiskanih uzoraka u zemlji, puška koju je u borbi protiv Portugalaca koristio Mohamed Thakurufaanu (16. st.), obredna odjeća, razne figure koje datiraju još iz 11. stoljeća, te razni drugi predmeti. Raznolikost priloženih predmeta pruža pogled na jedinstvenu i bogatu kulturu ove otočke zemlje. Nakon posjeta Nacionalnom muzeju, Maldive više nećete smatrati samo kao turističku destinaciju.

Male

Male

Posjetite i džamiju Hukuru Miskiiy koja je sagrađena u 17. stoljeću te je služila populaciji kao glavna džamija skoro 4. stoljeća, sve do izgradnje novog Islamskog centra koji je preuzeo funkciju 1984. godine. Sagradio ju je Sultan Ibrahim Iskandhar 1656. godine. Džamija je remek djelo tradicionalnog načina gradnje s vjerovatno najboljim koraljnim detaljima na svijetu. Zidovi džamije spojeni su s veličanstvenim filigranski oblikovanim koraljnim blokovima. Teška drvena vrata vode u unutarnje prostorije, gdje vise drvene lampe i ploče s ugraviranim arapskim zapisima. Okolicu džamije čini groblje s mnogo koraljnih nadgrobnih ploča. Minaret ili Munnaaru ispred džamije sagradio je isti Sultan (1675. godine) i služio je za pozivanje vjernika na molitvu.

10_Islamski-centar

Islamski centar

I turistička infrastruktura Maldiva je vrlo dobro riješena. Na otoku na kojem se nalazi zračna luka također je smještena i luka za hidroavione i brodove koji odmah prevoze putnike do njihovih krajnjih odredišta. Hidroaviona je mnogo, a zbog udaljenosti hotela i do dvije stotine kilometara od zračne luke ta vrsta prijevoza je najugodnija. Zbog dosta malih otoka prihvatni pontoni za hidroavione su stotinjak metara udaljeni od obale u mirnim vodama atola. Let je vrlo zanimljiv jer se iz zraka mogu vidjeti brojni otoci prekriveni tropskim raslinjem, od kojih je svaki jedan hotel, a atoli izgledaju poput očiju u moru. S najvišom točkom otočja od 2,3 metra Maldivi su i najravnija zemlja svijeta, što se dobro može uočiti iz aviona.

Maldivi

Maldivi

Kupanje, ronjenje s dihalicom i podvodno ronjenje s bocama glavne su aktivnosti turista na Maldivima. Temperatura mora je rijetko ispod 28 stupnjeva pa je vrlo ugodno boraviti u njemu, a koraljni grebeni se obično nalaze već na nekoliko metara od otoka i prilično su plitki, od pola metra do dva, tako da rone svi – i djeca i odrasli. Ronioci mogu uživati u milijunima šarenih riba, zbog čega će dobiti dojam kao da rone kroz akvarij pun neobičnih oblika i kombinacija boja. Nešto dublje mogu sresti velike raže, neke vrste morskih pasa i kornjače. Za sezone monsuna i najezde planktona mogu se vidjeti i vrlo rijetke vrste poput kitopsine i nekih vrsta kitova. Koliko god bili lijepi i bajkoviti iznad površine mora, Maldivi su još ljepši i šareniji pod morem. Kristalno čista voda i vidljivost do pedesetak metara svrstava ih medu najbolje ronilačke lokacije svijeta, zbog čega se mnogi turisti vraćaju na to otočje. Za one koji ne znaju roniti s bocama postoje kratki tečajevi u svakom hotelu.

Podvodni svijet Maldiva

Podvodni svijet Maldiva

Ova otočna skupina omiljena je destinacija roniocima na boce koji se uvijek iznova vraćaju Maldivima zbog nevjerojatnih grebena, bogatstva morskog života te rijetke podvodne ljepote. Raskoš boja te bogatstvo i raznolikost podvodnog života odavno zadivljuje ronioce, a ondje se nalaze i neka od najboljih mjesta za ronjenje na svijetu. Vidljivost je najveća što možete očekivati, ponekad i veća od 50 metara.

Maldivi su kao stvoreni i za bračna putovanja – na otočiću koji je jako malen vam skoro ne preostane ništa drugo nego romantika u dvoje. Više aktivni će naravno moći uživati u odličnom ronjenju, ronjenju na dah, surfanju, ribolovu. Ako tražite nešto posebno tu je i plivanje s delfinima ili vožnja s podmornicom. Na Maldivima su plaže perfektne, tople morske lagune, odlični romantični hoteli, slamom pokriveni bungalovi ili kućice na vodi.

Maldivi

Maldivi

Izvor: Moja Putovanja