VIDEO: Skrivene ljepote Omana: Putovanje autom kroz pustinjske oaze i tajanstvene gradove


Kako smo htjeli malo pobjeći od naše zime Oman nam se učinio kao odlična destinacija za road trip. Nismo pogriješili.
Tekst i video: Ante Bute Buterinno
 
Uzeli smo “multi city” povratne karte iz Zagreba za Dubai i Muscat- Zagreb. Par dana smo vidjeli Dubai i Abu Dhabi. Sletjeli smo u Muscat i odma rentali auto. Bitno je da ima 4×4 ako planirate ici južnije i u pustinje i planine. Vozili smo uz obalu, a krajnji cilj nam je bio Al Khaluf ( sugar dunes). Čisto da napomenem da je s nama išao mali ( dvije godine) tako da je Oman kids friendly skroz, jedino se treba opskrbit s hranom kad ste van gradova.
 
Svratili smo u Bimmah Sinkhole pa dalje produžili za Wadi Shab. Predivna mjesta za kupanje. Dalje nastavili u obalni gradić Sur. Sve se moze vidjeti u videu pa neću puno opisivati ( a i pisanje mi nije jača strana ). Produžujemo dalje u brda i drugi poznati Wadi Bani Khalid. Nakon kupanja se spuštamo južno u Al Ashkaru i primjećujemo da kako idemo južnije da ima sve manje i manje turista.
Nakon toga vozimo kroz pustinju i jedan dio uz obalnu cestu južno do Al Khalufa i posjećujemo Sugar Dunes. Pripremite se na dugu vožnju kroz pust krajolik i tu i tamo koje malo selo. Nama je baš to bilo savršeno. U Al khalufu smo bili jedini stranci i još smo na dinama sreli jedne Nijemce koji su putovali velikim SUV om i kampirali. Savršeno mjesto gdje se pustinja stapa s oceanom.
Iz Al khalufa nas je čekala duga vožnja za Bidyah ( početnu točku za Wahiba Sands) po mnogima najzanimljiviju pustinju u tim krajevima. Prespavali smo u kampu ( izabrali smo Bedouin Rustic Camp, za svaku preporuku).
Dalje nastavili za Nizwu i posjetili čuveni sajam koza. Nakon Nizve u planine Jebel Akhdar ( uz Jebel Shams najviši vrh Omana). Samo da napomenem da su ceste u Omanu odlične i ponekad treba paziti na pješčane nanose i uvijek napuniti na vrijeme gorivo.
Naš road trip završavamo u glavnom gradu Muscatu. Nije loše zadržati auto do kraja putovanja jer je Muscat velik i rasprostranjen na sve strane pa je ga je lakše obići s autom. Bili smo u Omanu 11 dana i prešli preko 1800 km. Definitvno se vraćamo ali ovoga puta u krajnji južno dio oko Salalaha.
VIDEO: