Idemo u Drvenik s klincem/ima


Martina ovaj put s klincima putuje Hrvatskom pa idemo s njima na otočić Drvenik i to Drvenik Mali.

Hey ekipica! Kaj nije ovo najsavršenija stvar na svijetu (ok vjerojatno nije ali je ipak i više nego odlično biti baš sad baš tu). Ljeto je u Lijepoj nam našoj i mi samo što se ne ukrcamo na trajekt za Drvenik Mali.

Ukrcati se na trajekt i nije baš tako jednostavno kako bi to trebalo biti ili barem kako to zvuči. Naime luka ukrcaja je u malom mjestašcu Segetu Donjem ali naravno da se tu ne kupuje karta za isti, jer onak zakaj ne. Zakaj ne na temperaturi od +100 otić kroz totalni kaos od gužve na cesti, malo do Trogira da bi kupio kartu, al to isto ako ti se posreći da pronađeš jer nigdje nema ni jedne jedine oznake ili znaka ili putokaza gdje bi se ista trebala kupiti pa se onda lagano kroz istu tu gužvu vratiti u Seget da bi se ukrcali. Welcome to Croatia!

Ok neko bi ovo mogao protumačiti kao poprilično frustrirajuće i neorganizirano ili možda to ipak možete pogledati kroz ružičaste naočale i shvatiti to kao savršenu priliku da posjetite Trogir kojeg i više nego obožavamo. Za info o voznom redu plovidbe i cijenama bacite pogled na slijedeći link.

Uglavnom Seget Donji je jedno stvarno simpatično mjestašce u kojem smo uživali dok smo čekali ukrcaj.

Nakon što smo isplovili prvo stajalište nam je bilo Veli Drvenik i već tu nam je postalo jasno koliko će ovo biti dobar tjedan. Ne sjećam se kada sam zadnji put vidjela toliko prekrasnu prirodu, toliko tirkizno plavo i čisto more, jedva čekam da se iskrcamo na Drveniku Malom i krenemo u istraživanje. A tebe Veli Drvenik definitivno stavljamo na našu bucket listu.

I evo naaas, evo naaas! Hello Drvenik mali!

Za početak nekoliko osnovnih informacija o otoku. Drvenik Mali je otok koji se nalazi oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Trogira te zapadno od otoka Drvenika Velog. Površina otoka je oko 3,43 km². Otok je nastanjen i to uglavnom na središnjem i istočnom dijelu te broji 50 do 60 stanovnika, koji nastanjuju nekoliko zaselaka. Glavno je naselje Borak raštrkanog tipa, a na otoku postoji još nekoliko zaselaka, kao što su priobalni Vela Rina, Mala Rina, Petomavar i Dolići te od obale udaljeni Velika Kuknara i Mala Kuknara (Prigomila).

Na otoku se slabo prometuje automobilima jer zapravo ni nema baš previše asfaltiranih cesta, tek od nedavno postoji samo asfaltirana cesta od nekoliko stotina metara na potezu Borak – uvala Vela Rina. Sve ostalo čine takozvani šumski putevi iliti kozje staze, a baš to je ono što čini posebnost ovog mjesta i doprinosi mogućnosti jednog potpuno opuštenog odmora. Prometno je povezan trajektnom linijom s Trogirom i Donjim Segetom. Luka Borak je glavna otočka luka i središnje mjesto svih društvenih i gospodarskih aktivnosti. Uvjeti za razvoj turizma su zasada još nedovoljno iskorišteni (nema vodovoda niti kanalizacije). Ali baš iz tog razloga je otok okružen predivnim plažama i čistim morem. Može se tvrditi da još za sada nije devastiran tzv. modernom gradnjom.

Otok obiluje nasadima maslina i rogača vrhunske kvalitete. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je na daleko poznato i prodaje se diljem Hrvatske. Drvenik Mali je pogodan za odmor daleko od civilizacije jer obiluje netaknutim prirodnim ljepotama i ljekovitim mediteranskim biljem.

Za više info lajkajte našu Facebook strancu ili nas zapratite na instagramu .

Martina Vučić Grđan