Kraljevstvo na stijeni – Sigiriya (Šri Lanka)


Prilikom lutanja Šri Lankom imali smo prilike posjetiti jednu od od većih i poznatijih atrakcija Šri Lanke – Sigiriyu – “Kraljevstvo na stijeni”

Sigiriya

Sigirija znači lavlja stijena, a nalazi se u središtu distrikta Matale i ovdje se nalaze ruševine nekadašnje utvrđene palače kralja Kashyapa (v. 473.-495.). Okružena je ostacima raskošne mreže vrtova, rezervoara i drugih građevina, zbog čega je 1982. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Nekada je bila kraljevstvo, a kasnije budistički samostan. Danas je od kraljevstva i samostana ostalo jako malo kamenih ostataka građevina, ali zato jedan veliki kameni blok na čijem vrhu su zapravo bili smješteni kralj i kraljica.

U drugim područjima Šri Lanke smo susretali majmune pa čak i srne kako šeću cestom, a ovdje je sasvim obično da sretneš guštere dva puta veće nego u Hrvatskoj ili čak iguane kako se bezbrižno muvaju oko vas  Baš je fascinantno je kako se životinje bezbrižno šeću među ljudima.

Sigiriya

Prije samog kamenog bloka nalaze se ostaci vrta sa nekoliko bazena koji se pune podzemnom vodom i koji su i danas u funkciji. Kako vrt završava tako polako počinje uspon. Stepenice su kamene, stare, neke su oronule i prilično je teško hodat, a ima ih definitivno previše. Na pola puta nalazi se tzv. Mirror Wall, ime je dobio jer je zid bio toliko uglancan da je kralj mogao vidjeti svoj odraz u njemu. Na zidu se danas nalaze svakojake poruke posjetitelja što dokazuje da se puno godina prije redovito dolazilo ovamo, danas je naravno pisanje po zidu zabranjeno. Odmah do zida nalazi se galerija s erotskim freskama, tu se odjednom stvorila gužva, hm pitamo se zašto ipak, ljudi se dive prethistorijskom “Playboyu”. Prilikom uspona na stijenama možete vidjeti mnogobrojne pčelinjake u kojima se nalaze pčele ubojice, a i znakove upozorenja da se ovdje nalaze, naime prije je bilo nekoliko napada na ljude koji su završili sa smrtnim posljedicama.

Sigiriya

Lion’s rock u obliku lava je nekada bio glavni ulaz u kraljevsku palaču, a danas su ostale samo goleme šape. Na vrhu nije ostalo ništa od palače, ali će vam zato pogled oduzeti dah. Sav onaj strah od visine ako ga imate i preznojavanje će vam se definitivno isplatiti.

Utvrda je bila sagrađena na bloku magme jednog erodiranog vulkana koji strši oko 200 metara usred ravnice, i pruža izvanredan pogled na okolinu. Na stijeni su bile sagrađene palače od kojih danas postoje još samo temelji, jer su bile građene od drveta. Izgrađeno je više cisterni u kojima se skupljala kišnica. Cisterne su osiguravale dovoljno pitke vode za slučaj duže opsade.

Fotke by Putoholičari

SigiriyaSigiriya

Sigiriya

SigiriyaSigiriya

Lavlja šapaSigiriya

SigiriyaSigiriya

SigiriyaSigiriya

Putopis i fotke sa našeg putovanja na Šri Lanku možete vidjeti ovdje:

ŠRI LANKA – dragulj Indijskog oceana (2/3 – Colombo, Kandy, Nuwara Eliya)

ŠRI LANKA – dragulj Indijskog oceana (3/3 – Dambulla, Sigiriya, Pollonaruwa, Trincomalee, Negombo)