Šetnja s Kolumbinama kroz ADVENT


 “Šetnja sKolumbinama” je turistički razgled grada pješice no ujedno i predstava u pokretu izvedbenog,interaktivnog, edukativnog i kostimiranog karaktera. Projekt je temeljenhrvatskom povijesnom, kulturnom i umjetničkom baštinom iz područjaknjiževnosti, kazališta i filma, djelomično vezanim i uz znamenite lokacijekroz koji prolazi.

„Kolumbine su  lijepe, pametne i šarmantne i još ih krasi nadasve bujna mašta koja neprestano izvodi svašta“- da se poslužim tekstom iz naše predstave u pokretu/ture Kolumbine koje ja kao starija Kolumbina  od milja u predstavi zovem Kolumbinotice  su i moje sjajne kolegice Ana Takač glumica i dramski pedagog i Tea Šimić glumica i fotograf.  Kolegice imaju prštavi glumački talent, bujnu maštu i razigrani dječji duh što  uz njihovo profesionalno iskustvo i znanje čini našu malu družinu usuđujem se reći uistinu posebnom. Za samo izvođenje predstave su potrebna dva lika: 1 Kolumbina i 1 Kolumbinotica.

Ideja se stvarala prvo u mojoj mašti neko vrijeme. Ideja da objedinim svoju osnovnu turističku struku sa izvedbenim strukama tj. glumom i pjevanjem  sazrijevala je postupno i polako i onda se dogodio trenutak kada je ta priča jednostavno konačno sazrela i odlučila izaći van „na svjetlo dana“. Potom sam scenarij poslala nekolicini dobrih prijatelja režisera, glumaca i pjevača i kako sam od svih njih dobila riječi pohvale i podrške usudila sam se krenuti dalje u realizaciju projekta.Pri tome mi je pomogla svojom potporom i podrškom Turistička zajednica grada Zagreba na čemu im od srca zahvaljujem.

Naša predstava u pokretu/šetnja/tura počinje kod spomenika Zdenac života Ivana Meštrovića ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Tu se zadržavamo 10tak min u veseloj glumačkoj izvedbi u kojoj se dotičemo otvorenja HNK 1895. i dolaska cara i kralja Franje Josipa 1 na otvorenje, izvodimo Držića, Krležu, zabavljamo pri tome naše šetače interaktivnim momentima, glumačkim gegovima, pjesmom i smijehom. Potom krenemo dalje uz riječi: „Brzo, brzo, samočilo, nogom kroči, sve ti milo, lijevo gledaj, desno, prođi – do instance 2dođi“. Spomenik Tina Ujevića ispred kina Evropa je 2 instanca, Petra Preradovića na Cvjetnom 3 instanca, Oktogon 4,Trg Bana Jelačića 5, spomenikBarice na Dolcu 6, spomenik Petrice Kerempuha 7, Zagorke u Tkalčićevoj 8  pa prema Gornjem gradu da sad baš sve ne otkrijemo vašim čitateljima—šetamo, zabavljamo se, izvodimo monologe na hrvatskom standardnom jeziku i dijalektima, komične dijaloge na dijalektima i narječjima, koristimo i strane jezike (njemački, talijanski,engleski, turski) i tuđice  iz bogate hrvatske povijesti(germanizmi, turcizmi, talijanizmi), pjevamo čak i na jednom mrtvom jeziku(latinski) glumimo,pjevamo i plešemo- nudimo povijesne činjenice i legende ispremiješane fikcijom pisca scenarija šetnje u jedinstvenu cjelinu- sve temeljem Hrvatske povijesne, kulturne i umjetničke baštine iz područja književnosti, kazališta i filma. „Šetnja s Kolumbinama“ je praktički predstava u pokretu na  najvećoj pozornici u centru grada koji je sam pozornica u kojoj potpisujem scenarij i režiju i jedna sam od izvođačica  no improvizacije su dobrodošle u trenucima šetnje od instance do instance kada  Kolumbine iz svojih šarmantnih likova komuniciraju sa šetačima i prolaznicima, razveseljavaju ih i opuštaju šalama.

Teatar del’ arte je  nastao na apeninskom poluotoku sredinom 16stoljeća  ali se proširio potom i po Evropi te izvršio utjecaj u Francuskoj kao Comedie Italienne, u Engleskoj su elementi del’arta upotrebljeni u lutkarskoj predstavi  Punch&Judy show te u Njemačkoj  kao komični narodni likovi (muž i žena)  Hanswurst und Kolumbine.

Glavna karakteristika tog stila bili su – glumci koji su igrajući stripovski tipizirane likove (Kolumbina,Harlekin,Kapetan, Pulcinela) improvizirali dijaloge na sceni i na taj način nasmijavali publiku.  Neki od tih likova bili su uvijek pod maskom, a neki govorili naglašenim dijalektima (tako da se dalo prepoznati odakle su) a neki stranim jezicima.

Mi svakako u našem izgledu i našoj glumi crpimo iz ovih originalnih izvora, ne da bi ih preslikali već da bi ih prilagodili našem podneblju, našoj povijesti, kulturi i umjetnosti.

Maska koju nosimo je tipična venecijanska ženska maska imenom Kolumbina Bauta koja skriva samo pola lica. Popularizirale su je kroz povijest upravo glumice Comedie del’ arte koje su inzistirale na maskama koja neće skrivati njihova cijela lica. Mi smo svoje maske kupile u Rijeci, srcu naših hrvatskih karnevalaJ Kostime smo kupile od gđe Melite Kliček iz Čakovca koja je članica Cornerstone Ar tHvratska  produkcije i s kojom osobno surađujem na svom kostimu lika Madame Thenardier iz mjuzikla „Jadnici“ već godinama.

Premijera predstave/šetnje bila je 08.07.2018 godine a ono  što primjećujemo od početka je da se našim šetačima sviđa upravo taj element komedije, šale, interkacije na dopadljiv šarmantan način te kako se šetači iz minute u minutu sve više opuštaju, uživaju, prepuštaju mašti i svom dječjem duhu koji čuči  u svima nama bez obzira koliko nam je godina.Mi želimo  šetače od 7 do 77 godina starosti jer vjerujemo da za svakog malog i velikog šetača imamo dovoljno zanimljivoga i zabavnoga za vidjeti i doživjeti- za svakoga na svom nivou razumijevanja predstave. Naglasak je na zabavi, veselju, optimizmu, smijehu, buđenju uspavanog dječjeg duha u ljudima- onoga što nam svima itekako treba.Želja nam je da se nakon šetnje naši šetači osjećaju dobro, preporođeno,veselo, olakšano od stalnih briga i stresa kojeg nosi svakodnenvni život. Naša poruka je poruka optimizma, veselja, igre, spontanosti, kreativnosti, mašte.Iako predstava itekako ima i edukativnih elemenata. Predstava /tura je na hrvatskom jeziku stoga su dobrodošli svi mali i veliki šetači koji govore i/ili razumiju hrvatski jezik. Zagrepčani da osjete svoj grad na novi originalni način ali i da nauče možda neke nove činjenice ili legende te da promotre lokacije kroz koje možda svakodnevno  prolaze na nov, svjež način zapažajući ljepotu detalja koja je svugdje oko nas prisutna a sve ostale posjetitelje Zagreba da osjete čaroliju i ljepotu grada na originalan i autentičan način kojeg nudi naša predstava/tura.

Šetamo subotama kroz prosinac  s početkom u 19h upravo u isto vrijeme  kada je 1895 i svečano otvoreno HNK u Zagrebu no rado šetamo  i na upite privatnih grupa (proslava rođendana, obljetnica, team buildinga i sl.) i drugim terminima i danima kroz tjedan. Potrebno je samo poslati mail na : kolumba.tours@gmail.com za sve informacije i rezervacije te kupovinu ulaznica.

Svaka nova grupa šetača ima neki svoj ritam, dinamiku, interakciju što je jako zanimljivo za nas izvođačice. Praktički to je ista, a uvijek tako različita predstavaJ

Imam plan napisati scenarij sličan ovom  i za strance šetače na engleskom jeziku. No to je još uvijek za sada samo u mojoj glavi, kada sazrije htjeti će se preslikati na papir (elektronski  naravno ) a onda tko zna..ja ću samo slijediti tu čarobnu nit mašte probuđenog dječjeg duha iz moje nutrine.

Hvala od srca na vašoj pažnji. Veselimo se unaprijed novim šetačima i među vašim čitateljima!Vaše Kolumbine