Sejšeli: prirodni raj ili luksuzni pakao?


Tropski raj na Zemlji ili ipak nije sve tako bajno? Destinacija za bogate ili si i prosječan čovjek to može priuštiti? Izležavanje na plaži ili istraživanje otoka? Pokušat ću vam prenijeti svoje doživljaje sa Sejšela i pomoći vam da dobijete realniju sliku i pokoju ideju ako planirate posjetiti ovo rajsko otočje.

Fun fact: Na ovom tropskom otočju nema opasnih životinja, potresa, vulkana ni uragana!

Također ograničen je broj turista jer se želi očuvati priroda i izbjeći masovni turizam!

Svi su predstavljali Sejšele kao raj – idila, savršene plaže i beskrajno plavetnilo, koraljni grebeni, tirkizne boje, ukratko #nofilterneeded. Pružila mi se prilika da još za studentskih dana, odem s agencijom za mlade.

Za bogataše ili mogu i ja?

Ne vjerujte odmah da su Sejšeli skupa i luksuzna destinacija jer se to odnosi na razvikane, luksuzne turističke resorte (u njima većinom borave Francuzi, Rusi, Nijemci, Skandinavci…) te usluge i trgovine unutar tih resorta. Ako tražite luksuz ovdje ćete ga naći, a i dobrano platiti. No, ako tražite pristupačne cijene i odlično mjesto za odmor, svakako možete uživati bez da potrošite bogatstvo. Sve lokalno je apsolutno pristupačno i jeftino, a najbolje znamenitosti Sejšela su potpuno besplatne – palme, plaže, bijeli pijesak, brda i spektakularni vidici! 

Zanimljivo je da su sve plaže na Sejšelima javne, tako da možete ušetati na uređene plaže razvikanih lanaca hotela poput Hilton, Four Seasons, Kempinski itd i uživati.

Dosada ili avantura?

Obično ljudi misle da su Sejšeli samo za izležavanje na plaži, međutim ako se malo potrudiš, možeš naći apsolutno sve. Od prašuma, nacionalnih parkova, raznih vrtova, prekrasnih vrhova i vidikovaca, hiking i trekking staza, možeš joggirati uz plaže po prekrasnom svijetlom pijesku itd. Također uvijek možeš istraživati lokalne tržnice, sela, gradove i resorte, upoznavati lokalno stanovništvo i lokalne delicije.

Prvi dojmovi

Čim smo sletjeli, dočekali su nas natpisi Welcome to Seychelles, vrućina i ljubazno osoblje. Aerodrom je drugačiji od svih koje sam posjetila, poprilično malen i neobičan jer je pola aerodroma zapravo vani, pod nadstrešnicom, a i pečat u putovnici je originalan (oblik sejšelskog endemskog kokosa).

EXIF_HDL_ID_1

Sejšeli su zaista raj, na prvu. Plaža na koju smo stigli prvi dan bila je prekrasna na prvi pogled, ali moraš proći kilometre da bi more bilo do pojasa (doslovno). Plićak, a tek kad je oseka… Pogled na plažu je fenomenalan – ležeće palme, pijesak, granitno kamenje, školjke; za brčkanje u moru i foto-session savršeno, za plivače i ljubitelje vodenih akrobacija noćna mora.

Prvi povijesni zapis o Sejšelima potječe iz 1505., a otočja su koristili i arapski trgovci, ali i pirati. Francuzi su ih okupirali 1756. i nazvali po svom ministru Jean Moreau de Séchelles. Nakon predaje Mauricijusa, Britanija preuzima kontrolu nad otocima 1814., a svoju samostalnost Sejšeli dobivaju 1976.

Zaboravi na višesatna izležavanja na savršenim pješčanim plažama

Sunce je jako, pakleno, ekvatorsko! Brzo te sprži da ni ne osjetiš, a more je izrazito toplo (30-ak Celzijevaca)! Tako da nema nekog ludog osvježenja na velikim vrućinama. Niti slučajno nemojte zaspati na plaži, posljedice će biti gadne! Mi smo se mazali visokim faktorima i svejedno smo pregorjeli. Najveću muku imali smo s jogurtom, na cijelom otoku nismo mogli naći običan jogurt, već samo neke voćne, pa smo se onda mazali njima da ublažimo opekline. Hvatajte hladovinu gdje god je moguće!

Sejšeli – 115 otoka, koje posjetiti?

Sejšeli se sastoje od 115 otoka u Indijskom oceanu, od kojih su 33 naseljena. Otoci koji čine srce arhipelaga (Mahé, Praslin, La Digue) su zapravo mikrokontinenti. Nisu ni koraljnog ni vulkanskog porijekla već se sastoje od granita. Ostali otoci su većinom koraljnog porijekla.

Mahé

Mahé je glavni i najveći otok i tu se nalazi glavni grad Victoria (na njemu živi 90% stanovništva Sejšela) te najviši vrh Sejšela, Morne Seychellois visine 905 m. Victoria je kulturni, politički i ekonomski centar Sejšela te najmanji glavni grad na svijetu i vrijedi ga posjetiti, pogotovo tržnice gdje ćete dobiti uvid u život lokalnog stanovništva i šarenilo.

Turisti najčešće brzo odlaze s najvećeg otoka i više vremena provode na skupljim i razvikanijim otocima – Praslin i La Digue. Mi smo bili smješteni na Mahé-u, u self-catering apartmanu s pogledom na more u Anse Boileau. Ekipa je bila odlična, tako da smo zajedno kuhali, pekli palačinke, a i domaćini su nas počastili tradicionalnom večerom.

EXIF_HDL_ID_1

Praslin

Praslin je drugi najveći otok sejšelskog arhipelaga. Prvo smo ugledali prekrasne plaže. Granitno kamenje, bijeli pijesak, plavo more – raj na zemlji! Na otoku postoji 20-ak kilometara cesta i luksuzni resorti za one malo dubljeg džepa. Mi smo istražili par uvala i par plaža koje su nas zbilja oduševile (a i flora i fauna su oduševljavajuće) te produžili na La Digue.

La Digue i „najljepša“ plaža na svijetu

Maleni otok, na njemu uopće nema automobila i može se cijeli proći biciklom za par sati. To smo i učinili. Atraktivna vožnja volovima koja se preporuča turistima je pakleno skupa! Više se ne sjećam točne cifre, ali znam da sam odmahnula rukom jer nije bilo vrijedno te svote. Kad ste na Sejšelima postane vam normalno da svako malo ugledate neko romantično vjenčanje na plaži…

“Najljepša i najfotografiranija“ plaža na svijetu Anse Source d’Argent (gdje su snimane mnoge reklame i spotovi) najbolji je vic ikad, barem u vrijeme oseke, totalno razočaranje, s obzirom da smo vidjeli i mnogo, mnogo bolje. U vrijeme oseke sve je puno nasukanih algi, tamno, neatraktivno… Ne baš instagramično. Mora da plima sa sobom donese svu čaroliju jer ovako i nije neko veselje.

Najfotografiranija plaža

Kako se kretati po otoku?

Možete rentati auto (OPREZ – vozi se lijevom stranom), koristiti javni prijevoz ili kao mi, pošto smo bili grupa unajmiti kombi i baciti se u istraživanje otoka Mahé koji je bez razloga marginaliziran. Naš vozač, simpatični lokalac, odveo nas je na mjesta do kojih smo željeli i preporučio nam neka nova skrivena; plaže za plivanje, ronjenje među ribicama i koraljnim grebenima, vidikovce, sva zanimljiva turistička i ne turistička, divlja mjesta. Gotovo svakodnevno koristili smo i javni prijevoz – autobus, cijena vožnje bila je oko 50 centi.

Što vidjeti?

Zadržite se na Mahéu, osim 70ak plaža i mnoštvo luksuznih resorta gdje ne trebate odsjedati, ali možete koristiti njihove lijepo uređene plaže (jer su na Sejšelima sve plaže javne), svakako posjetite i glavni grad Victoria. U Victoriji posjetite Clock Tower (Little Ben), minijaturu londonskog Big Bena – budući da su Sejšeli nekada bili engleska kolonija, zanimljiv koloristički hinduistički hram, gradsku tržnicu Sir Selwyn Clarke, katedralu Sv. Pavla, spomenik Glas narod s gigantskom zastavom Sejšela te spomenike koji simboliziraju kreolsku kulturu (mješavina europske, afričke i azijske kulture) i ekonomiju (poljoprivreda, turizam, malo poduzetništvo i ribarstvo)…

Mi smo recimo uživali u najpoznatijoj destileriji ruma Takamaka (rum od kokosa, nešto najbolje ikad, ako obožavate kokos kao ja), degustirali razne vrste i naučili ponešto o procesu proizvodnje ruma. Svakako ponesite kao suvenir za doma da vas podsjeća na „rajske dane“.

Posjetili smo Domaine de Val des Prés – Craft Village – autohtono, zanatsko selo gdje se bolje upoznaje lokalna tradicija i gdje izrađuju razne rukotvorine, a ja sam nekako najviše detektirala na koje sve načine iskorištavaju kokos i bila sam apsolutno oduševljena; od raznih ukosnica, privjesaka, posudica i naravno kokosovo ulje…

Spice garden gdje ćete vidjeti čuvenu endemsku palmu Coco de mer čiji kokosi imaju oblik ljudskih spolnih organa te zabranjenu biljku – koku.

Mission Lodge vidikovac u nacionalnom parku Morne s prekrasnim pogledom na otok Mahe pored kojeg se nalaze ostaci nekadašnje misionarske škole za djecu oslobođenih robova.

Eden Island je umjetni ‘rajski otok’ koji je financiran od strane investitora iz Dubaia. Tu uživaju bogataši, a pronaći ćete i supermarket Spar, ali s malo jačim cijenama i jahte svih veličina.

Plaže, plaže, plaže

Otok Mahé ima 70-ak plaža i svaka je posebna na svoj način. Na plažama ima jako malo ili uopće nema ljudi, tako da je idealno za naslikavanje! Neke od najboljih plaža su Takamaka, Petite Anse, Port Launay, Beau Vallon…

Dakle, ako ste totalni low budget, uzmite javni prijevoz – lokalni bus i istražujte otok! Prošećite i naći ćete zaista prekrasne, rajske kutke. Ako ipak imate novca, vreme a i volje, svakako preporučam najpoznatije otoke Praslin i La Digue. Budite spremni izdvojiti novac za transfer (kad sam ja bila tamo, samo jedna agencija je radila izlete pa su imali monopol i dizali cijene, tako da je za te bisere bilo potrebno izdvojiti oko 150 eura – povratna trajektna karta Mahé – Praslin – La Digue – Mahé). Otoci su zaista prekrasni, to stoji.

Zanimljivost u lokalnim trgovinama: vrata su otvorena, sunce piči taman na pult na kojem su „svježa“ jaja, ali su zato pive u frižideru. Znaju se prioriteti. 😉

Cjelokupan dojam

Ima baš svega, loših plaža, morskih trava i algi, puno napuštenih, bezopasnih psa i morskih rakova, ali ipak neopisiva ljepota, svijetli pijesak i tirkizno more, palme te masivne granitne stijene i lutanje po prašumama, to je ono što se pamti (i što fotografije ni ne mogu predočiti).

Sejšeli nisu svuda raj, ali zaista vrijedi vidjeti ono naj! 🥰

Fun fact: Na Sejšelima su sve plaže javne! Tako da lagano možete ušetati i kupati se na uređenoj plaži hotela Kempinski, Four Seasons, Hilton itd. Također, pojedine plaže se zatvaraju za javnost kad se gnijezde gigantske kornjače 🤩

Pored prekrasnih plaža, pijeska, sunca, mora i romantičnih zalazaka sunca, posjetioci mogu uživati u ronjenju, jedrenju, pecanju, šetnjama, trčanju, hikingu i istraživanju predivnih predjela te naravno u lokalnoj gastronomiji. Najviše me se dojmilo što su plaže ko s razglednice, a nema gužvi i zbilja možeš uživati u prirodi i miru i tišini.

Nadam se da ti je ovaj putopis barem malo pomogao u osvještavanju da Sejšeli nisu samo destinacija za bogataše i da imaš mnogo više mogućnosti od izležavanja na plaži. Za više savjeta kako putovati više i jeftinije, zaprati me na Instagramu: https://www.instagram.com/patricia_wanderlust_pl/

Patricia