S Antonijom u Kinu – vrijeme darivanja (2/4)


Nastavljamo putovanje s Antonijom po Kini. U prvom djelu smo saznali kako šopingiraju Kinezi, a u ovom ćemo saznati kako se daruju, te ponešo o horoskopu odnosno zašto se kineske godine označavaju životinjama. Krenimo.

Blagdani su na svim stranama svijeta postali i vrijeme darivanja… Nemoguće je otići kod nekoga u goste, a da nisi nešto donio. Kada smo i zašto postali takvo potrašačko društvo teško je reći, ali da se sve manje družimo jer nemamo novca za darove – točno je. Ne ide se u goste praznih ruku. Ima u našem narodu još nekoliko zanimljivih starih izreka o odlasku u goste koje uključuju i dijelove tijela, ali budući da to svi znaju, ovoga ih puta nećemo spominjati. I u Kini postoje slicna pravila po pitanju darivanja. Za Božić se obavezno poklanjaju jabuke, a oni dubljeg džepa poklanjaju i skuplje poklone u vidu odlaska na vikend odmor u skupe hotele. Posebno je to popularno kod mladih parova, pa je Božić i svojevrsno Valentinovo u Kini.

Drugi dan Božića, 26. prosinca, u Kini je jako važan dan – na taj je dan rođen “veliki vođa”, Mao. Partija organizira proslavu, mnogo manju nego što je to bilo nekada, a o utjecaju konzumerizma, zapadnih vrijednosti i Božića dovoljno govori i ovaj pomalo smiješan crtež na kojem se nalazi Zabranjeni grad, mauzolej Mau i mnoštvo Djedova Mrazova. Jadan Mao po čijem se mauzoleju Djedice penju sigurno se okreće na svojem odru od muke. Inače, sličica je objavljena na internetskoj stranici lista Shanghaiist. Iste novine na Facebooku, koji je u Kini službeno zabranjen, prati više od tri milijuna ljudi. Dovoljno to govori o tome koliko su se vjerovanja u Kini promijenila od vremena Maoa do danas. Ipak, partija svojim članovima zabranjuje da budu vjernici, a nedavno je osvanuo dopis kojim im se to brani i kada odu u mirovinu. Nije to baš tako izravno napisano, ali može se pročitati između redova. Novine pišu da Kinezi sve više traže duhovne vrijednosti u svojem životu. Uostalom, svi to tražimo.

Danas se relativno malo zna o začetcima religioznosti u Kini. Stari Kinezi uglavnom su vjerovali u ravnotežu i harmoniju prirode, a to će se vjerovanje  kasnije razviti kao koncepcija yin – yang. Ravnoteža je ključna stavka u životu, vjeri, svemu – balans sile tame i svjetla, ženskog i muškog, hladnog i toplog. Kineska tradicionalna medicina povezana je s religijom – taoizmom, a sam taoizam ponovno je povezan s prirodom i njegovo se učenje temelji na pet elemenata: vatri, zemlji, vodi, kovini i teoriji yin – yang. Ovo je samo mali uvid u bogatu prošlost Kine, njezine iznimno složene, a istovremeno beskrajno jednostavne religije. Taoizam sve više zaokuplja Kineze koji u njemu pronalaze i odgovore na mnogobrojne bolesti, nezadovoljstva. Možda je jedna od najdražih stvari koje sam naučila u Kini upravo ona o konceptu − “volji Neba”. To je vjerovanje da se Nebo brine za dobro naroda, da Nebo zapravo sve čuje i vidi i da Nebu možemo uputiti svoje želje i molitve. Cara se opisivalo kao “sina Neba”. U njegovoj se vladavini odražavala volja Neba koje ga je postavilo na tu funkciju, a što mu je davalo apsolutnu i neograničenu moć da vodi ljude.

Kina odavno više nema careve, ali mnogo se toga zadržalo iz carskih vremena i danas u svakodnevnom životu. Carevi su često primali darove, a i bili su široke ruke kako bi pokazali svoju moć. Kinezi vole davati i primati darove u mnogobrojnim prigodama. Lista prigoda kada je poželjno nekoga darivati uistinu je poduža, kao i lista dopuštenog i nedopuštenog tijekom darivanja. Odabrati pravi dar prava je muka i nebrojeno mi je puta prijateljica Maggie spasila čast i ugled u zadnji tren. Jer nema ništa gore od dolaska nekome u kuću i poklanjanja pogrešnog dara. Ako ste stranac, ipak je nešto lakše jer Kinezi općenito vole darove koje im donosite od kuće, bila to Vegeta, Badelov konjak, Pozdrav iz Rovinja – sve su to sjajni darovi. Vole i darove koji su kupljeni u drugim dijelovima Kine. No, najpopularniji novogodišnji dar su crvene kuverte u kojima se poklanja novac. Iznos ne mora biti velik, a zahvaljujući čudima društvenih mreža, novac se sve više šalje i preko njih. Svake godine broj poslanih digitalnih kuverti raste pa se tako prošle godine u vrijeme kineske Nove godine razmijenilo osam milijardi digitalnih crvenih kuverti na WeChatu. Moja kineska WeChat društvena mreža spremna je za primanje darova. No, darove primam i na Facebook profilu Antonija Putic.

Mene osobno ove godine najviše vesele pokloni u obliku sponzorstva za knjigu. Ako ima zainteresiranih – javite se. Ulaganje u umjetnost i knjige uvijek se isplati. Na meni je sad još samo teška odluka oko odabira datuma za objavu knjige. Za svadbe i sve važnije događaje, kao i predviđanje potencijalno sretnih dana u Kini (svijetu), koristi se lunisolarni kalendar. Iako mnogi Kinezi slave Novu godinu kada i mi, cijela Kina i dobar broj kineskih susjeda Novu godinu slavi po svojem kalendaru. Od veljače 2016. i sve do 28. siječnja traje godina majmuna. Prema kineskim prognostičarima godina majmuna baš nije bila dobra godina (jer ni majmun nije uvijek dobar) i najavljivali su godinu punu naglih preokreta i trzavica. Najgore je bilo onima koji su i sami rođeni u znaku majmuna. Kineski zodijački kalendar poznaje dvanaest znakova koji se određuju po godini rođenja, a ne po datumu. U kineskom horoskopu svaka se godina povezuje s jednom određenom životinjom i njoj pripadajućim značajkama koje se razlikuju od životinje do životinje. Ovaj horoskop tradicija je u Kini i na Tajvanu, ali i u velikom broju drugih zemalja na istoku Azije.

Postoji nekoliko zajedničkih dodirnih točaka između kineskog i zapadnjačkog horoskopa − i jedan i drugi imaju dvanaest znakova, većinu znakova nazivamo prema životinjama, oba horoskopa pripisuju utjecaj znaka, odnosno ciklusa na osobnosti rođenih u određenom znaku. Glavne su razlike u tome što je kineski horoskop u osnovi podijeljen na godine, a ne na mjesece. Ono što je također važno jest i kada točno u kojoj godini počinje koji znak jer za razliku od nas kojima je 1. siječnja početak nove godine, u Kini se taj datum svake godine mijenja. Razlog tomu jest što se kineska godina ravna lunarnim (mjesečevim) kalendarom prema kojemu se određuju i sretni dani. Planirate li primjerice ženidbu ili novi posao, potrebno je i provjeriti koji je dobar datum za to. Kineski se horoskop pak ne bavi položajem zvijezda, dok naš uvelike ovisi o tome. Bez obzira na to vjerovali u horoskope ili ne, svi imamo svoj horoskopski znak i barem s vremena na vrijeme bacimo pogled na ono što piše u horoskopu, pa bilo to i u šali. No, u Kini se on shvaća mnogo ozbiljnije. Životinjski znakovi predstavljaju dvanaest različitih osobnosti, a nema znaka koji nema barem nešto negativno i barem nešto pozitivno. Iako, neki su znakovi popularniji od ostalih. Tu svakako pripada zmaj koji je u Kini iznimno cijenjen znak. Životinja koja vlada godinom rođenja određuje osobnost pojedinca te zbog svojeg znaka taj pojedinac ima neke osobine, mane, životnu energiju i snagu, a 2017. bit će u znaku pijetla.

Nije točno poznato kako su Kinezi došli do svojeg horoskopa. Prema jednoj legend, horoskop se temelji na mitu u kojem je Buda na Novu godinu pozvao sve životinje u goste. Naravno, nisu mu se svi odazvali. U goste mu je stiglo samo 12 životinja pa je, kako bi im zahvalio, naredio da svaka sljedeća godina od toga dana nosi ime gostujuće životinje. Navodno je na to druženje prvi stigao štakor pa zbog toga ciklus i počinje s njim. Redoslijed ide prema rasporedu dolaska životinja na druženje kod Bude.

Druga je legenda posve drugačija. Ona kaže da su se životinje borile za prvenstvo u ciklusu godina te da se zbog toga organiziralo natjecanje u prelasku preko rijeke. Redoslijed kojim su životinje prešle rijeku odredio je i redoslijed u horoskopu. Tu su bile i životinje koje nisu prešle rijeku, a jedna od njih je i mačka.

Mačka se navodno bojala, a isto je osjećao i bik. Navodno je štakor predložio da se on i mačka popnu biku na leđa − on će njih prenijeti preko vode, a oni će njega navoditi putem jer je bik slabije vidio. Krenuli su tako preko vode, no potom je štakor gurnuo mačku u vodu, a kada su došli do obale, odskočio je s leđa bika i na cilj stigao prvi. Drugi znak u horoskopu je uistinu bik, a za njim redom idu zec, tigar, konj, zmija, zmaj, pijetao, majmun, koza, pas i svinja. Mačka je stigla prekasno da bi ušla na listu te se zbog toga zavjetovala na vječno neprijateljstvo sa štakorom. Ovo su samo dvije najpoznatije legende o kineskom horoskopu, a postoji ih zaista mnogo i sve su varijacije na ove dvije opisane. U koju god vjerovali – sretno u godini pijetla koja dolazi.

Antonija Putić