S Antonijom u Kinu – od majmuna do pijetla (3/4)


U prošlom članku, Antonija nas je upoznala s običajima darivanja u Kini, a ovaj put nas uvodi u novu kinesku godinu.

Kineski horoskop uopće nije jednostavan te oni koji se bave predviđanjem budućnosti imaju pune ruke posla. Naravno, sama procedura je tajna, ali uz malo istraživanja može se otkriti putem društvenih mreža. Godina 2016. bila je godina majmuna, 2017. je u znaku pijetla, 2018. stiže pas, a za kraj dvanaestogodišnjeg ciklusa dolazi lijena svinja. Naime, prema legendi ona je najsporije preplivala rijeku jer je bila lijena, a dolazak na drugu stranu obale bio je krucijalan za raspored znakova unutar dvanaestogodišnjeg kruga. Pa onda opet ispočetka − štakor, bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i svinja. Osim samih znakova tu su i elementi koji utječu na horoskop − drvo, metal, voda, vatra i zemlja. Svaki se element odražava u ponašanju, osobinama kod životinja – znakova. Elementi se izmjenjuju svake godine, a kroz ukupno pet godina izmijene se svi. Uz to, elementi se dijele i na “vodeće” i “kontrolirajuće” jer po kineskoj se filozofiji cijeli svemir sastoji od vodećih i kontrolirajućih elemenata. Da stvar bude još složenija, svi se oni međusobno isprepliću, uništavaju i ponovno stvaraju. Jednostavno rečeno – ako sada nije dobro, bit će bolje, a ako je sad bolje, budite spremni da bi moglo biti i gore.

Kombinacija od 12 znakova i pet elemenata čini 60-godišnji ciklus. Svaki novi ciklus uvijek započinje štakorom, a završava svinjom. U konačnici, ovo znači 8640 mogućih kombinacija (60-godišnji ciklus (5 elemenata x 12 životinja) x 12 mjeseci x 12 dijelova u danu), a sve se skupa još dodatno određuje prema datumu rođenja. Horoskop se uglavnom zbog svega navedenog radi za cijelu godinu, duža razdoblja ili cijeli život. Dolaskom nove godine u svim su kineskim medijima popularna nagađanja o tome kakva nas godina čeka. Kineski horoskop ne proriče izravno budućnost koja nas čeka, ali pruža informacije o karakteru, daje nam savjete i informacije o stilu života, emocijama koje određeni znakovi imaju manje ili više naglašene, postupcima koje možemo očekivati od pojedinih znakova, kao i o svim jakim i slabim stranama osobe rođene u određenom znaku. Informacije koje se tako mogu dobiti pomažu nam pri odabiru partnera, odabiru profesije, donošenju odluka o pokretanju posla, preseljenja i sl.

Za pijetla čija je 2017. godina horoskop kaže da je on ugodan i šarmantan. Pijetlovi također brzo misle i reagiraju, oštroumni su, vole biti u društvu. Kao i pravi pijetlovi, tako i ovi horoskopski posebno paze na svoj izgled, šepure se. Često znaju biti pravnici, racionalni su kada je riječ o novcu, tvrdoglavi su, oholi i ljubomorni. To su neka glavna obilježja tog znaka. Tu negdje skrivena su i obilježja 2017. godine. Jedan zanimljiv tekst o predviđanjima za 2017. kaže da su kineski astrolozi potpuno iscrpljeni od podvala u ludoj majmunskoj godini koja je bila puna preokreta. Iznenađenje nakon iznenađenja i nevjerojatno puno panike 2016. godine donio je horoskopski majmun. Vjerujem da će se svi složiti oko toga, pogledajmo samo našu političku scenu – vlada, pala vlada, nova vlada, jačanje nacizma, netrpeljivost, puno straha za one koji trbuhom za kruhom u sve većem broju odlaze iz Hrvatske. Na svjetskoj razini pak, ima li većeg iznenađenja (da ne kažem majmunarije) od pobjede Donald Trumpa na predsjedničkim izborima u Americi?

Svatko sam za sebe najbolje zna kako mu je prošla godina. Ja sam vođena nostalgijom i željom da budem među svojim ljudima, da govorim svoj jezik odlučila nakon gotovo šest godina vratiti se u Hrvatsku pa mi je praktički cijela 2016. protekla u znaku pisanja molbi za posao. Uzaludno potrošeno vrijeme. Hiperaktivni majmun nije mi dao mira pa sam uz izložbu “Kina nikad ne spava”, radionicu “Ne moš’ ostat gladan u Kini” i pisanja za šest tiskovina i portala uspjela i završiti dokumentarni film o Franji Matešinu, pripremiti sve za novi film, novu slikovnicu za najmlade, te doći na korak do objave svoje prve knjige. I naravno, sve to uz puno, puno panike i straha jer je i to jedno od obilježja majmuna i godine iza nas. Astrolozi kažu da će 2017. zahtijevati brzu pamet i vrlo praktična rješenja u svemu što radimo. Ovo je godina u kojoj će biti jako važno ostaviti dobar dojam. Budite jasni i precizni oko toga što želite u ljubavi, na poslu i s novcem. Držite se provjerenih metoda kojima se ostvaruje uspjeh, a ako ste i planirali nešto riskantno, to ste trebali odraditi u godini majmuna.

Lojalnost, izvršenje obveza, naporan rad, strategija, poštivanje obiteljskih vrijednosti i vrhunski nastupi samo su neka od obilježja koja će biti nagrađena u godini pijetla. Godina pijetla bit će snažna godina u kojoj je važno kretati se prema naprijed. Recite zbogom majmunarijama i krenite odvažno u godinu pijetla. Sretno svima!!

Kineska poslovica kaže – kad voliš, i majmun ti se čini lijep; kad ne voliš, ne mariš ni za lotosov cvijet. Mnogi ovih dana gledaju godišnje horoskope i nadaju se ljubavi, zdravlju, bogatstvu u novoj godini. Mnogi su donijeli i novogodišnje odluke, a velik dio ljudi od njih je već i odustao. Na sreću, tu je Nova godina − kineska. To je prilika za sve one kojima je siječanj bio predugačak za dijetu, odlazak u teretanu ili provođenje neke druge odluke za koju vjerujemo da će nam donijeti sreću i zadovoljstvo. 

U Kini se koristi gregorijanski kalendar, kao i kod nas, ali za praznike i važnije događaje, kao i predviđanje sretnih dana za udaju, pokretanje posla, pronalaske povoljnih datuma – koristi se lunisolarni kalendar. Započinjete li posao, planirate li ženidbu ili pak zaruke, jednako je važno odabrati i dobar, povoljan datum. Numerolog će vam već za stotinjak kuna/yuana reći koji su to dobri datumi. Po lunisolarnom se kalendaru računa i dolazak Nove godine. Majmunska godina je bila godina izazova. Ono što ju je čini dobrom i obećavajućom jest da je to godina koja je pružala dosta mogućnosti i spada u skupinu kada je sve moguće. Pa se nadam da ste to i iskoristili.

Neovisno o tome kada slavite Novu godinu i kako računate vrijeme, bilo bi odlično da je godina pred vama bolja od prethodne. Na tu temu Kinezi kažu da samo budala dočeka novu godinu gore od prethodne. Godina majmuna bila je poprilično riskantna za poslovne odluke, no istovremeno je pravi odabir za započinjanje novih poslova, ostvarenje vlastitih ideja jer obećaje iznenadne uspjehe. No, cilj bez plana ostaje samo želja i to treba uvijek imati na umu prilikom započinjanja bilo kojeg posla. Za one koji se nisu usudili pokrenuti vlastite poslove u godini majmuna – godina pijetla je bolja opcija. Ako niste sigurni što i kako napraviti, jedna od najpopularnijih  knjiga iz  kineske povijesti, „Umijeće ratovanja“, napisana u 6. stoljeću prije Krista, daje niz praktičnih pravila za ratovanje i borbu koje je moguće primijeniti i na gotovo sve aspekte suvremenog života. A ako biti na dijeti nije borba − što je? 

Knjiga je u Europu stigla tek 1782 godine zahvaljujući francuskom jezuitu po imenu Jean Joseph Marie Amiota. Postoje brojne teze o autorstvu i datumu nastanka knjige, no jedno je neupitno – strategije iz knjige aktualne su kao i prije više od dvije tisuće godina. Autor Sun Tzu i danas se često citira u mnogim prilikama, a njegova je knjiga obvezna literatura na mnogobrojnim vojnim akademijama diljem svijeta. Prvo poglavlje spomenute knjige pod naslovom „Procjena situacije“ osnova je za svaki rat, posao, odlazak na dijetu, prestanak pušenja, promjenu životnih navika. Uspjeh rijetko kada dolazi preko noći, a iza svih velikih uspjeha gotovo uvijek stoji uporan i predan rad. Sretna vam nova majmunska godina. 

Antonija Putić