Road trip Maroko – 11 dana super avanture – 1.dio


Kroz nekoliko nastavka fotogalerija prikazat ćemo vam naš roadtrip kroz Maroko koji je trajao 11 dana. Danas idemo u glavni grad Rabat i plavi grad Chefchaouen.

Rentanje auta:

Uzeli smo najjeftiniju opciju koju smo našli preko skyscanner.net i najmanji auto koji postoji na svijetu 🙂 Kia Picanto sa svojih 70 konja izdržala je cijelo putovanje bez problema. Možda bi ipak preporučili malo komforniji auto zbog velikih udaljenosti. Auto smo pokupili odmah u zračnoj luci u Rabatu, a rentanje auta s osnovnim osiguranjem za 11 dana platili smo samo 133€. Na ovom putovanju bilo nas je četvero pa je po osobi ispalo 34€.

Benzin + cestarina + parking +  jedna kazna za parkiranje = 73€ po osobi.

Ruta koju smo prošli u 11 dana Maroka

Par dana prije puta imali smo problemčić s rentanjem. Online agencija preko koje smo rentali auto je bankrotirala i naravno novce koje smo mi platili za rentanje auta nije poslala u Maroko. Tako da smo na licu mjesta morali još jednom platiti onih 133€. Nakon putovanja sve smo prijavili PBZ banci koja nam je vratila novce. Kad vam se dogodi takva situacija u kojem netko bankrotira, odmah se javite svojoj banci i oni će vam vratiti novce.

Kia Picanto

Prvi dan smo iskoristili za kratko razgledavanje medine Rabata, ali ovdje se nismo zadržavali dugo jer ćemo se vratiti na povratku doma. Put nas vodi prema Chefchaouenuplavom biseru Maroka. Tri su teorije zašto je grad plavi. Prva kaže da su ga obojali Židovi koji su ovdje naselili nakon progonstva od strane Hitlera. Druga kaže da su zidove počeli bojati plavo kako bi se riješili komaraca. A treća teorija govori da boja jednostavno predstavlja more.

Grad je diljem svijeta poznat po karakterističnoj španjolskoj i maurskoj arhitekturi te kućama obojenim u “50 nijansi” plave boje. Kulinarsku tradiciju toga grada UNESCO je 2013., zajedno s kulinarskim tradicijama još nekih mediteranskih država, upisao u popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Chefchaouen je smješten u gorju Rif koje je poznato i po marihuani. Glavni izvor prihoda u ovoj regiji je uzgoj kanabisa, kojeg oni nazivaju kif i koji se onda prerađuje i prodaje kao hašiš. U gorju se nalaze mnogobrojne plantaže marihuane, a tzv. kif nude vam doslovno na svakom uglu.

Fotogalerija by Putoholičari: