Road trip Maroko – 11 dana super avanture – 2.dio


Prvi dio Road tripa od Rabata do Chefchaouena možeš vidjeti –> OVDJE

Nakon plavog grada Chefchaouena vrijeme je za zeleni Maroko. Cijelim putem okružuju nas zeleni pašnjaci koji podsjećaju na Irsku. I onda stižemo u Fes – drugi po veličini grad u Maroku, nakon Casablance. Glavni je grad pokrajine Fès-Boulemane i jedan od četiri “kraljevska grada” Maroka uz Rabat, Marakeš i Meknes. Sastoji se od tri dijela, Medina Fesa (stari, ograđeni dio), Fes-Jddid (novi Fes) i Ville Nouvelle (najnoviji dio grada koji su sagradili Francuzi). Stari grad (Medina Fes el Bali) je na listi svjetske baštine UNESCO-a. U Fesu se nalazi najstarije sveučilište na svijetu koje je još uvijek u funkciji, sveučilište Al-Karaouine osnovano 859. godine. Medina u Fesu je najveća na svijetu i najveće gradsko područje bez automobilskog prometa na svijetu.

Grad je ogroman što se najbolje vidi sa nekoliko vidikovaca oko grada i dok je središte staro i povijesno, sve oko njega se nalazi noviji, moderniji Fes. Nama je nekako bio draži ovaj stariji pa smo se jednostavno prepustili labirintu medine. Naletjeli smo na vrtić i družili se s klincima, zatim pogledali kako se obrađuje koža na stari tradicijski način, puno se cjenkali, malo kupili, proučavali ljude i način života u medini…

Nakon Fesa  krećemo prema pustinji. Da bi stigli do pustinje moramo proći Atlas gorje, pa prolazimo i kroz različite vremenske uvjete. Iz Feza, u kojem je, ajmo reći proljeće, stižemo na pravu zimu, sa snijegom i sanjkanjem, a onda pustinja. 

Cilj je bio prespavati u pustinji na nekih 40km od alžirske granice. U pustinju smo krenuli taman predvečer kako bi vidjeli zalazak sunca i to je onaj prijelomni trenutak – čim sunce nestane, nestanu i one visoke temperature i počneš se smrzavati usred pustinje.

Između nekoliko dina nalazio se naš smještaj – šator gdje smo proveli Novu godinu. Hasan nam je spremio tradicionalnu berbersku večeru, zapalio logorsku vatru i otpjevao nekoliko berberskih pjesama. A onda smo legli u šatore, obućeni, u nekoliko slojeva i prekriveni sa nekoliko deka. Preživjeli smo noć i bez ozeblina se vratili u civilizaciju.