Putovanje za hedoniste i ljubitelje adrenalina


Mljevena paprika začin je svakog kotlića, vrhunska vina nagrađivana su u svijetu, a outdoor aktivnosti u netaknutoj prirodi najbolja pozivnica za posjet Slavoniji. Nema joj ravne!

Istinski gurmani uvijek biraju najbolje. Omiljena destinacija im je Slavonija, tu ih čeka eksplozija okusa, isprepleću se tradicijsko i moderno, a sve je pripremljeno od najboljih, svježih lokalnih namirnica. Naravno, kulen za predjelo se podrazumijeva, a najbolji je – kažu – onaj od crne slavonske svinje. Tipična jela su čobanac i fiš začinjena pikantnom mljevenom paprikom, na otvorenoj vatri krčkaju se dugo, tu su i krepke juhe, jela od divljači iz slavonskih šuma, riječna riba i prefini slavonski kolači. 

 Tradicionalni fiš (Foto: TZ Vukovarsko-srijemske županije) 

Made in Slavonija 

Za originalne okuse svratite u Cernik na cernićke ćuptete, vinogradarski ćevap kušajte u Požegi, fiš bez kosti u Iloku, perkelt od pijetla najbolji je u baranjskom Vardarcu, u Otrovancu ne propustite zelene palačinke od koprive, s domaćim pekmezom od šljiva… A uz ukusnu hranu idu i fina vina i to najbolje graševine, kraljevski traminci, odlični silvanci, moćne frankovke… Koje vino uz koje jelo? Preporuku će vam dati gostoljubivi domaćini, a vi ćete uživati u gurmanskom doživljaju Slavonije.  

Kutjevački vinogradi (Foto: TZ Požeško-slavonske županije)  

Craft na slavonski način 

Kad je pivo u pitanju Slavonci su pravi majstori. Vjeruje se da su prvo pivo napravili Vučedolci još prije pet tisuća godina, u 17. stoljeću osječki pivari postavili su temelje najstarije pivovare u Hrvatskoj, a danas nema craft pivoljupca koji nije degustirao pakračke Grofa i Groficu, pleternički Franz, vukovarski Walkow, Bošnjak iz Sičica pored Nove Gradiške, brodski Popster, pitomačko Pitko, đakovački Black Hat, vinkovački Valens, osječke Beckers i Mali div. 

Adrenalinska šuma u Bebrini (Foto: TZ Brodsko-posavske županije) 

Za rekreativce i sportaše 

Nema straha od viška kalorija ako u Slavoniji hedonizam spojite s aktivnim odmorom u netaknutoj prirodi. S dva parka prirode – Kopačkim ritom i Papukom, netaknutom prirodom uz Savu, Dravu i Dunav, bogatim šumama, nepreglednim ravnicama, istočni dio Hrvatske prava je zelena oaza. Jahanje, veslanje ili možda prava adrenalinska avantura u Adrenalinskoj šumi u Bebrini, baranjskoj Kući u prirodi Zlatna Greda i adrenalinskim parkovima Duboka u Velikoj i Bosut Rokovci-Andrijaševci. 

Park prirode Kopački rit (Foto: Ivo Biočina, TZ Osječko-baranjske županija)  

Ako ste ljubitelj vožnje na dva kotača, Slavonijom prolaze europske biciklističke rute EuroVelo 13 – Ruta željezne zavjese i EuroVelo 6 – Dunavska ruta, a tisuće kilometara županijskih ruta prolazi živopisnim gradovima, selima i najljepšim pejzažima. 

Ako ste mislili da je Slavonija samo ravnica 

Uživate li u planinarenju, uspnite se do najvišeg vrha Slavonije, na 984 metra izdignutog Brezovog Polja na Psunju ili nešto nižeg Omanovca, atraktivnog izletišta iznad Pakraca s kojeg puca jedinstven pogled na Slavoniju. Volite li zahtjevnije staze odaberite Veličke vrhove na Papuku. Planinarske staze vijugaju i Krndijom, Požeškom gorom, Dilj gorom u srcu Slavonije te Fruškom gorom u Srijemu, dok će se Baranjci pohvaliti sa svojim Banskim brdom, s 243 metra nadmorske visine najnižim među ovim gorama, ali iznimno atraktivnim za aktivnosti i boravak u prirodi. 

Brdovita Slavonija, Ružica grad u Parku prirode Papuk (Foto: Matija Turkalj, TZ Virovitičko-podravske županije) 

Otkrijte zašto Slavoniji nema ravne