Putovanje u mjesto kao iz bajke – Kapadokija


Kapadokija. Čarobno mjesto vila, vilenjaka i prelijepih konja kao iz bajke. Jedno je od onih koje nas je posebno očaralo i izazvalo onaj osjećaj “ovdje se moramo vratiti”. 

Napisali: Kristina i Sebastijan, Lost in the world 

Kako smo putovali 

Nakon obilaska Istanbula nastavljamo svoje putovanje Turskom prema Kapadokiji. Odlučili smo odsjesti u mjestu Goreme te smo kupili direktne jednosmjerne letove iz Istanbula za Nevsehir po cijeni od 30€ po osobi.  

Inače, dva su aerodroma u blizini Goremea, Nevsehir i Kayseri s time da je Nevsehir bliži Goremeu.  

Prijevoz od Nevsehir aerodroma do Goremea

Dvije su opcije prijevoza do smještaja – taxi ili shuttle. Cijene vožnje su fiksne te ona za shuttle iznosi 3,20€ po osobi, a za taxi 30€. Mi smo odabrali shuttle. Vozač nas je ostavio u blizini smještaja.

Gdje smo bili smješteni 

Smjestili smo se u hotel Wonder of Cappadocia u kojem smo uzeli delux sobu s balkonom i s pogledom na mjesto. Hotel se nalazi 5 min pješice od samog centra, na laganoj uzbrdici, višlji je od svih u blizini zbog čega pruža predivan pogled. Bogat i raznovrstan doručak se poslužuje na terasi na zadnjem katu. Također ima prostor uređen za fotografiranje. Na balkonu i na terasi smo guštali u pogledu na balone svako jutro u 7 sati. Noćenje s doručkom za dvoje platili smo 45€.

Što smo vidjeli

Goreme je turističko mjesto s hrpom različitih restorana, kafića, dućana i agencija koje nude izlete i aktivnosti. Isti izleti koji se nude u hotelskom smještaju mogu se pronaći po nešto povoljnijim cijenama u agencijama, ovisno u kojem ste hotelu smješteni i na koju agenciju naletite. Let balonom ovisi o vremenu pa smo odmah prvu večer rezervirali let za jutro u agenciji “Alpino Travel” . Najbolju ponudu za sve ostale izlete dobili smo u agenciji World Walker Travel

Let balonom 

Let balonom nas je očarao. Pogled iz zraka na dolinu je stvarno poseban. Slike govore više od riječi. Pilot prvo vozi visoko u zrak na visinu od 1500 metara nakon čega spušta balon u dolinu i među stijene. Balon se u zraku svako malo rotira tako da svi neovisno o tome na kojoj strani košare bili smješteni mogu sve vidjeti.

Dolaskom na polazište dobiva se sendvič i sok. Običaj je svaki let balonom proslaviti stoga se nakon leta nazdravlja bezalkoholnim šampanjcem.  

Letjeti balonom može se u košarama kapaciteta 6, 8, 16, 20 i 28 osoba. Što je manji broj ljudi cijena je skuplja. Mi smo letjeli u košari kapaciteta 28 osoba i to nas je koštalo 55€ po osobi. Isti takav let nudili su nam na drugim mjestima po cijeni od 75€. Karta za košaru kapaciteta 6 osoba košta otprilike 180€ po osobi. 

Baloni lete svaki dan ujutro u 7 sati. Letovi su otkazani na dane loše vremenske prognoze kao što je kiša i jak vjetar. 

Crvena  i zelena tura

Obe ture uključuju posjete fotogeničnim dolinama, povijesnim znamenitostima te organizirani ručak uz vodiča na engleskom jeziku. Mjesta koja se posjećuju različita su s time da zelena tura uključuje i planinarenje u trajanju otprilike sat vremena. Obzirom na uključeno cijena je zaista povoljna jer ako se znamenitosti posjećuju u vlastitom aranžmanu samo ulaznica za jednu znamenitost na nekim mjestima košta otprilike 100-150 TL [10-15€]. Crvenu turu smo platili 30€ po osobi, a zelenu 35€ po osobi. 

Crvena tura

Tura započinje posjetom Uchisara, mjesta u kojem se razgledavaju kuće u pećinama u koje je moguće ući. Jedna od znamenitosti u blizini koja se može obići u vlastitom aranžmanu, a nije uključena u turu jer je potrebno previše vremena za obilazak je Dvorac Uchisar. To je ujedno i najviša točka u cijelome mjestu. 

Druga stanica je Muzej na otvorenom [Open Air Museum], jedna od najznačajnijih atrakcija Kapadokije koja se sastoji od planinarskih grebena, dolina i vrhova zvanih “bajkoviti dimnjaci”. Ovdje se obilazi ogroman kompleks kamenih samostana i crkvica koji su djelovali između 9. i 12. stoljeća.

Slijedi posjet Dolini ljubavi [Love Valley], mjestu koje je izrazito fotogenično te ima jedne od najljepših prizora “vilinskih dimnjaka”. Dalje se nastavlja prema tvornici glinenih posuda u Avanosu gdje se upoznaje s povijesti izrade te vrhunski majstor prikazuje cijeli proces izrade jedne posude.

Iduća je Dolina mašte [Imagination Valley], mjesto za odlične fotografije s pozadinom stijena u različitim oblicima – deve, slonića, guštera, peraje od morskog psa, itd.

Zadnja stanica je Dolina redovnika [Monks Valley] te posjet arheološkom muzeju poznatom po savršenim vilinskim dimnjacima isklesanim od drevne lave, pepela i bazalta. 

Zelena tura

Prva stanica je posjeta podzemnom gradu Derinkuyu, nakon čega slijedi odlazak na planinarenja u Dolinu Ihlara [Ihlara Valley]. U dolini se razgledava crkvica s freskama. Ruta nije naporna. Više je kao lagana šetnja u kanjonu pored rijeke na kojoj je restoran u kojem je organizirani ručak.

Tura se nastavlja posjetom Selime manastira izgrađenog tijekom 8. i 9. stoljeća prije Krista. U 11. stoljeću pretvoren je u karavan-saraj, odnosno prenoćište za trgovce putnike. 

Predzadnja stanica je Dolina golubova [Pigeon Valley], fotogenično mjesto s hrpom golubova što govori i sam naziv doline. 

Na kraju slijedi posjet ogromnoj prodavaonici srebrnog nakita s velikim izborom nakita s dragim kamenom sultanitom. 

Jahanje konja 

Dvije su opcije ture jahanja konja – u trajanju od 1 ili 2 sata. Turu od 2 sata platili smo 25€ po osobi. Maksimalna težina jahača može biti 100 kg. Vodič jaše prvi i predvodi kolonu konja koji ga lagano slijede jedan za drugim. Prizori koje smo vidjeli jašući kanjonima su zaista prekrasni tako da je prava šteta ne otići na ovu aktivnost.  

ATV tura s quadovima

Vožnju s quadovima u trajanju 2 sata smo platili 17€ po quadu. Tura je slična kao i ona s konjima. Vodič ide prvi, a ostali ga slijede. Obilaze se slična mjesta kao i s konjima. Uzeli smo svatko svoj quad. Također je moguće uzeti 1 quad za 2 osobe.  

Asiklor Tepesi [Sunset point]

Iznad Goremea je vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na mjesto. Vidikovac je izrazito popularan u vrijeme zalaska sunca. Slike govore više od riječi. Moguće je popiti piće ili pojesti sladoled uz zalazak sunca. 

Od centra Goremea pješice je udaljen 10ak minuta hoda. Ulaznica se plaća 3TL [0,30€] po osobi. Ako se dolazi autom parking se plaća 10TL [1€].

Restorani u kojima smo jeli

U cijeni smještaja imali smo uključen buffet doručak, a na izletima organizirani ručak. 

Goreme – restoran Kebapzade

Prvu večer sjeli smo u ovaj restoran na večeru. Oduševljeni hranom nastavili smo dolaziti i iduće dane. Hrana je i više nego odlična. Iako je studeni i nije bilo previše turista restoran je svaku večer bio pun. Sjediti se može ili unutra ili na terasi. Osoblje je izuzetno ljubazno. Najesti se može za 10ak € po osobi. 

Ukoliko imate pitanja slobodno nas kontaktirajte email-om ks.lostintheworld@gmail.com ili na Instagramu[@ks.lostintheworld]. 

Priče s naših putovanja možete pratiti i na našem travel blogu Lost in the world