Kraljevina Saudijska Arabija – Kako smo putovali kolijevkom islama koja tek treba otkriti turizam


U nadi da će nekoga potaknuti na putovanje u ovu prekrasnu zemlju i pomoći mu u organizaciji putovanja dok još nije postala mjesto masovnog turizma.

Tekst i fotografije: Kristina Šardi i Zoran Šardi

Kraljevina Saudijska Arabija (skraćeno: KSA) najveća je zemlja Arapskog poluotoka i 12. najveća na svijetu s površinom preko 2 milijuna km2. Međutim, s obzirom da je čak 95 % površine pustinja ili polu-pustinja broji „tek“ nešto više od 33 milijuna stanovnika. Zemlja je s najvećim rezervama nafte na svijetu, ali isto tako i bez ijedne rijeke (najveća zemlja na svijetu bez rijeke), pa je voda itekako na cijeni. Glavni grad je Riyadh, a službena valuta saudijski rijal (SAR) – tečaj prilikom našeg boravka iznosio je 1 SAR = 0,24 €.

Svima su prve pomisli na Saudijsku Arabiju vjerojatno izrazita zatvorenost, konzervativnost i nejednakost između spolova, javna smaknuća te način odijevanja. Danas je po pitanju svih tih stvari situaciju puno bolja nego pred nekoliko godina, zahvaljujući prestolonasljedniku Mohamed bin Salmanu koji od 2017. godine donosi zaokret u vladanju, ukida mnoge konzervativne zakone, ženama daje značajna prava, a zemlju otvara svijetu. Naravno da je pred njima još dugi put ispravljanja „krivih drina“, ali pomaci su vidljivi i sveprisutni. Projektom „Vision 2030“ želja mu je Saudijsku Arabiju otvoriti svijetu te na taj način diversificirati gospodarstvo koje je trenutno značajno ovisno o izvozu nafte. Želja mu je da turizam nosi minimalno 10 % BDP-a, pa su stoga pokrenuti brojni infrastrukturni projekti te krajem 2019. godine uvedene turističke vize. Do tada su se izdavale isključivo vize za poslovne svrhe ili hodočašća u Meku.

Zašto KSA?

Nekoliko je razloga zbog kojih smo odlučili putovati u KSA. Jedan od njih je izrazita ljubaznost, susretljivost i gostoljubivost tamošnjeg stanovništva koju smo osjetili prilikom putovanja susjednim Jordanom. Drugi su ljepote i sadržaji koje zemlja nudi, a treći što smo istražujući uvidjeli da je zemlja još uvijek „turistički nevina“ bez masovnog turizma i hrpe turista na pojedinim lokalitetima. I u svemu smo pogodili, ljudi su zaista izrazito ljubazni, prepoznaju vas na ulici kao turista, pozdravljaju i žele dobrodošlicu, poklanjaju sitne stvari, sadržaji i ljepote koje zemlja nudi očaravajuće su, a turista zaista gotovo da i nema. Na većini lokaliteta bili smo sami ili s tek nekolicinom ljudi, što je u današnje vrijeme raritet.

Kako do i po KSA?

Wizzair nudi nekoliko letova tjedno iz Budimpešte i Beča za Riyadh, Jeddah i Dammam i to po zaista niskim cijenama. Platiti avio kartu za let koji traje gotovo 5 sati nekoliko desetaka eura je zaista odlična kupnja. Mi smo letjeli iz Budimpešte za Jeddah, a povratno iz Riyadha za Budimpeštu. S obzirom na velike udaljenosti između gradova letjeli smo iz Jeddaha za Riyadh domaćom aviokompanijom Flynas. Domaće letove možete potražiti i kod aviokompanija Saudia i Flydeal.

Wizzair prometuje na Međunarodnom aerodromu King Abdulaziz u Jeddahu na „starom“ Sjevernom terminalu (North Terminal) na kojem na dolasku možete obaviti najosnovnije stvari, kupiti SIM karticu (mi smo kupili STC za koju smo pročitali da ima najbolju pokrivenost diljem zemlje i funkcionirala nam je odlično – cijena za 15 GB mobilnih podataka bila je 65 SAR) i promijeniti novce (ne treba vam previše keša, tek toliko da imate nešto kod sebe, mi smo gotovo sve plaćali karticama – Visa, Mastercard, Revolut). Za ostale usluge kao što je najam automobila morat ćete do Terminala 1 do kojeg sa Sjevernog terminala možete shutlle busom za 20 SAR po osobi ili taksijem. Vožnja između Sjevernog terminala i Terminala 1 traje 20-ak minuta.

Domaći letovi prometuju s Terminala 1 aerodroma u Jeddahu i Terminala 5 Međunarodnog aerodroma King Khalid u Riyadhu na kojem se nalaze sve usluge koje su vam potrebne pa tako i rent-a-car kuće. Wizzair na Međunarodnom aerodromu King Khalid u Riyadhu prometuje na Terminalu 3, a između terminala na aerodromu prometuje besplatni shutlle bus.

Rent-a-car je neizostavan dio putovanja po Saudijskoj Arabiji. Mi smo rentali auto u Jeddahu i Riyadhu u rent-a-car kući Budget Saudi. Imajte na umu da rent-a-car kuće u Saudijskoj Arabiji imaju uključen ograničen broj kilometara u rezervaciju (najčešće 200 – 250 km dnevno) koji ukoliko premašite plaćate dodatnu naknadu. Rent-a-car je isplativ zbog niskih cijena goriva koje smo u vrijeme našeg boravka plaćali 2,18 SAR = 0,53 € po litri. Tako smo za više od 2.500 prevoženih kilometara na gorivo potrošili 70-ak €.

Viza

Za ulazak u Saudijsku Arabiju potrebna je viza. Hrvati je mogu dobiti online, a cijena je oko 120 €. U vizu je uključeno i zdravstveno osiguranje. Nakon apliciranja i plaćanja viza bude kroz nekoliko minuta odobrena i vidljiva u sustavu. Viza je multiple i vrijedi godinu dana od odobrenja.

Naš itinerar i što smo posjetili

S obzirom da ćete većinu vremena provoditi vani, Saudijsku Arabiju je najbolje posjetiti u zimskom dijelu godine kada su temperature ugodne i podnošljive. Mi smo putovali krajem studenog/početkom prosinca i dnevne temperature su se u crveno-morskom dijelu kretale oko 33°C, a u unutrašnjosti oko 28°C. Noćne temperature se u unutrašnjosti i pustinjskim dijelovima znaju spustit i ispod 10°C, pa će vam za te dijelove trebati odjeća dugih rukava.

Naša ruta: Jeddah (3 noćenja) – Umluj (1 noćenje) – Al-Ula (3 noćenja) – Medina (1 noćenje) – Riyadh (4 noćenja).

Što smo posjetili i preporučamo:

Jeddah – drugi najveći grad u Saudijskoj Arabiji, najveća luka Crvenog mora, „vrata Meke“ – najsvetijeg mjesta islama koja je udaljena tek 80-ak kilometara. Ulaz u Meku je „ne-muslimanima“ zabranjen pa pripazite da slučajno ne pogriješite skretanje, mogli bi zaraditi deportaciju. Svakako posjetite stari dio grada koji je naseljen još od 7. stoljeća – Al Balad, lokalitet koji je uvršten na UNESCO listu Svjetske baštine te popijte kavu na nekom od roof-top kafića.

Nemojte propustiti prošetati Corniche-om, nekoliko kilometara dugom šetnicom uz obalu Crvenog mora, pogotovo u poslijepodnevnim i večernjim satima kada ćete susreti brojne lokalce i moći doživjeti kako provode slobodno vrijeme. Rahman Mosque (Plutajuća džamija), King Fahad’s Fountain (najviša fontana na svijetu), Fakieh Aquarium, F1 staza sadržaji su koji se naslanjaju ili su dio Corniche-a.

Saudijska Arabija će sljedećih godina biti domaćin mnogih svjetskih događanja. Mi smo imali sreće da se u vikendu našeg boravka u Jeddahu održavao America’s Cup, najpoznatija svjetska regata. Ulaznice su bile besplatne, samo ih je bilo potrebno rezervirati. Vozeći se ulicama nailazit ćete na zanimljive skulpture na rotorima, ali i na jednu od najviših zastava na svijetu, 171 metara visok stup na kojem vijori ogromna zastava Saudijske Arabije. Kroz koju godinu, Jeddah će postati i dom najviše zgrade na svijetu. Naime, trenutno je u tijeku izgradnja Jeddah Tower-a čija bi visina trebala prelaziti 1000 metara. Preporuka restorana u Jeddahu: Khayal, Papaya.

Umluj – naš sljedeći cilj bila je Al-Ula, a s obzirom da iz Jeddaha do Al-Ule ima 700-tinjak kilometara i preko 7 sati vožnje, Umluj, gradić na Crvenom moru, iskoristili da taj put prepolovimo. U hotelu malo izvan grada na samoj obali mora bili smo gotovo sami, pa smo sve sadržaje i hotelsku plažu imali samo za sebe. Iz Jeddaha do Al-Ule možete i avionom.

Al-Ula – ukoliko još uvijek niste, ovaj gradić svakako zabilježite na bucket listu i posjetite ga što prije, dok je još uvijek nije postao mjesto masovnog turizma. Krajolici koji okružuju grad su veličanstveni, a sadržaji koji se nude svjetska su razina. Istražite Old Town i Oasis. Jedan od vrhunaca putovanja je Hegra/Mada’in Salih/Al-Hijr – prvi lokalitet u Saudijskoj Arabiji koji je  UNESCO prepoznao kao Svjetsku baštinu obilježavaju grobnice koje datiraju iz vremena pred 2400 godina iz doba Nabatejaca.

Posjet lokalitetu moguć je isključivo uz vođenu turu, a mi smo je posjetili u dva programa, „Hegra after Dark“ i „Hegra with Horse Carriage“ koji se nude za vrijeme održavanja „Ancient Kindgom“ festivala. Standardna tura je autobusom i nudi se u 10-ak termina dnevno, a mi smo se odlučili za turu konjskom zapregom koja se nudi dva puta dnevno, ujutro za vrijeme izlaska sunca i navečer u vrijeme zalaska sunca. Doživljaj je poseban, a na turi nas je bilo svega 12. Da, dobro ste pročitali, 12! Lokalitet svjetske baštine koji bez ikakve dileme možemo usporediti s Petrom u Jordanu imali smo gotovo sami za sebe. Neprocjenjivo.

Nikako nemojte propustiti Jabal AlFil (Elephant Rock) – monolitnu formaciju pješčenjaka koja se izdiže 52 metara u visinu iz okolnog pustinjskog krajolika. Formirana je erozijom vjetra i vode kroz milijune godina, a izgledom podsjeća na slona. Ulazak na lokalitet je besplatan, ali se otvara svakim danom tek od 16:00 sati. Ukoliko dođete ranije, osiguranje vas možda neće pustiti na lokalitet. Mi smo se izvukli pričom da taj dan napuštamo Al-Ulu i dobili smo 5 minuta ulaska, tako da predlažemo da ipak dođete u radno vrijeme.

Generalno se mnogi lokaliteti, restorani u Saudijskoj Arabiji otvaraju tek u  poslijepodnevnim satima ili imaju dvokratno radno vrijeme, pa svakako uvijek provjerite radno vrijeme lokaliteta koji posjećujete. S vidikovca Harrat imat ćete predivan pogled na cijelu dolinu. Vidikovac možete posjetiti tijekom cijelog dana, a ukoliko želite na tom mjestu popiti kavu ili nešto pojesti, pikirajte radno vrijeme restorana. Posebna priča je Ashar Valley, dolina zadivljujućih krajolika s kanjonima i vjetrom isklesanih formacija stijena koje su nastajale milijunima godina. Ulaz u područje je zatvoren i moguć samo s rezervacijom smještaja u nekom od luksuznih hotela ili ručka/večere u nekom od restorana. U dolini se osim resorata nalazi i koncertna dvorana Maraya – najveća zgrada-zrcalo ikada izgrađena, tako da svakako preporučamo barem ručak ili večeru u nekom od restorana što će vam omogućiti da razgledate cijelo područje.

Marayi je pročelje prekriveno s 9.000 m2 ogledala i stvara nevjerojatan vizualni efekt, imate osjećaj kao da pustinja pred vama titra poput fatamorgane. Smještaj u nekom od resorata u dolini poseban je doživljaj.

Za Al-Ulu obavezno rezervirajte nekoliko dana, kraj je čaroban sam po sebi, a nudi velik broj sadržaja koje možete provjeriti na stranici Experience AlUla. Definitivno vrhunac putovanja. Preporuka restorana: Circolo, Somewhere, Pink Camel.

Medina – za razliku od Meke, kao „ne-musliman“ možete ući u grad, ali ne smijete ući u Prorokovu džamija. Ukoliko vam je usput, svakako posjetite grad da osjetite duh drugog najsvetijeg mjesta u islamu. Mi smo ga iskoristili da prepolovilo svoj put iz Al-Ule u Jeddah iz koje smo letjeli za Riyadh.

Riyadh – glavni i najveći grad Saudijske Arabije koji nam je Miloš iz Crne Gore koji radi u restoranu Il Baretto u dijelu grada KAFD jednom riječju opisao kao džunglu. I promet zaista jest takav, kaotičan s velikim gužvama i zastojima od jutra do mraka, tako da imajte na umu da ćete izgubiti dosta vremena u prometu. Metro koji je pred završetkom bi trebao rasteretiti promet, pa svakako razmislite o korištenju metroa, umjesto rent-a-cara jednom dok bude u funkciji. Svakako nemojte propustiti povijesnu tvrđavu Masmak značajnu za ujedinjene Saudijske Arabije i Nacionalni muzej u koje su ulazi besplatni te neki od brojnih souk-ova. Posjetite Kingdom Centre i famozni Sky Bridge s kojeg ćete dobiti dojam o veličini i kaotičnosti grada. Posjetite ga taman prije zalaska sunca pa ćete grad imati na dlanu još za danjeg svjetla, ali i kad se upali svo blještavilo grada. Nalazi se na 99. katu, a dizalom ste na vrhu za manje od minutu.

Posjetiti KAFD i Boulevard te uživajte u modernoj interpretaciji grada. Al-Turaif je još jedan povijesni lokalitet na UNESCO popisu Svjetske baštine koji vrijedi posjetiti. Ulaznice su do 17:00 sati besplatne, ali ih obavezno treba rezervirati, dok se nakon 17:00 sati ulaz naplaćuje.

Dok ste u Riyadhu, nikako ne smijete propustiti Edge of the World, geološko čudo s liticama formiranima pomicanjem arapske tektonske ploče. Mi smo uplatiti organiziranu turu preko agencije Riyadh Hiking koju toplo preporučamo. Lokalitet se nalazi nekih 2 sata vožnje iz Riyadha od kojih je posljednjih 20-ak km žestoki off-road. Izlet je organiziran na način da na lokalitetu budete u vrijeme zalaska sunca, a nakon toga vam na samom lokalitetu pripreme tradicionalnu večeru pod zvijezdama. Jedno od najboljih iskustva tijekom čitavog putovanja.

Jedino što nas je djelomično razočaralo je lokalitet Red Sand Dunes. Prekrasan lokalitet ogromnih dina s crvenim pijeskom nekih sat vremena vožnje od Riyadha. Međutim, lokalitetom se upravlja na divlje, prepun je smeća i quadova koje možete iznajmiti na samom lokalitetu. Nazočili smo i utakmici Al Nassr-a s Ronaldom, Brozovićem, Maneom,… Ulaznice je moguće kupiti preko službene stanice stadiona Victory Arena – Alawwal Park.

Vjerojatno sve zanima kako smo se oblačili: s obzirom na temperature, muški dio većinom u kratke hlače i majice kratkih rukava, a žena u duge hlače i majice kratkih rukava. Imajte na umu da se zatvoreni prostori jako klimatiziraju, pa uvijek imajte kod sebe nešto s dugim rukavima. U pustinjskom dijelu se temperature tijekom noći prilično spuste pa su nam bili potrebni i dugi rukavi. Kupanje u kupaćim kostimima je moguće na zatvorenim plažama i unutar resorata. U svakom trenutku osjećali smo se potpuno i apsolutno sigurno. Na cestama bude s vremena na vrijeme check-pointova, ali rijetko kad policija zaustavlja. Mi nismo imali nikakvih susreta s policijom. Ceste su u jako dobrom stanju, a preporučamo da naučite arapske brojke s obzirom da je većina prometnih znakova na arapskom pa da barem možete pročitati ograničenje brzine.

Voda nije pitka i obavezno se kupuje flaširana, dok je alkohol u potpunosti zabranjen, ali su zato juice-vi i voćni kokteli odlični. Kao i hrana na bazi piletine, janjetine, morskih plodova s puno povrća, riže, taman začinjena. U slast.

Opustite se i uživajte, pripazite na sve što i inače pazite na svakom putovanju, ne tražite probleme i čeka vas nezaboravno putovanje. Nemojte nikako prepustiti Al-Ulu i Edge of the World.

Za eventualna pitanja slobodno nas kontaktirajte preko FB profila Zoran Šardi.

 
Fotogalerija: