PREPORUKA: Sully – Čudo s Hudsona


Odličan film za obožavatelje aviona i letenja u glavnoj ulozi sa Tom Hanksom

Film je adaptacija istinitoga događaja iz 2009 godine.  Pilot Chesley Sullenberger i kopilot Jeffrey Skiles izveli su pravo čudo i uspjeli prizemljiti zrakoplov US Airwaysa na letu 1549 kojemu su otkazala oba motora pri sudaru sa pticama. 

Trebalo je reagirati u trenu, Sully je procijenio da nemaju šanse vratiti se niti stići do obližnje piste udaljene samo 11 km, jedina im je preostalo sletjeti u rijeku. Temperatura vode bila je dva stupnja, zraka minus jedan, no unatoč tome svi putnici i posada uspjeli su izaći iz zrakoplova koji je neko vrijeme plutao na rijeci, a zahvaljujući brzoj intervenciji gradskih službi svi su završili na sigurnom, ukupno njih 155, uključujući i Sullyja. Pilot je poslije proglašen junakom godine, što je imalo posebnu rezonancu u razdoblju neposredno nakon jezive ekonomske recesije 2008.

Središnja točka drame je sjednica komisije za prometnu sigurnost koja treba odlučiti je li Sully povukao dobar potez ili ne, tim više što su kompjutorske simulacije pokazivale da je mogao spasiti zrakoplov. Da je to ustanovljeno sa sigurnošću, pilota bi umirovili bez otpremnine, što bi u tim vremenima značilo katastrofu za njega i njegovu obitelj.

U odjavnoj špici se pokažu pravi putnici i njihov piloti  tek tada shvatite što je izbjegnuto i što je Sully zapravo napravio.

Trailer: