Posjetite jedan od najljepših botaničkih vrtova u Hrvatskoj – Botanički vrt Kotišina


Povratak prirodi proteklih je godina postao pravi hit među turistima. No, postoji razlog za to. Vraćamo se mirnim, tihim i jednostavnim stvarima ne bismo li pronašli unutarnji mir i dodatne razloge kako kvalitetno provesti vrijeme sa svojim najmilijima.

Upravo nas zato put vodi do malog sela Kotišina koje je od Makarske, popularne turističke destinacije, udaljeno svega dva kilometra. Čarobno mjesto podno Biokova pretvoreno je u pravi raj za ljubitelje kulturne baštine, povijesti i prirode zahvaljujući projektu koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Sve samo ne klasičan botanički vrt

Ovo nije botanički vrt u klasičnom smislu, gdje se svaka biljka unosi prema određenim pravilima, već je zamišljen kao «ograđeni dio prirode» gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom. Na relativno maloj površini od 16,5 ha nalaze se vrlo raznolika staništa kao što su kamenjari, točila, vrletne stijene, obradive površine te kanjon Proslap s istoimenim slapom, koji je veći dio godine suh, a oživi samo za vrijeme jakih kiša.

Više od 300 samoniklih biljnih svojti

Posebnost Botaničkog vrta Kotišina je u više od 300 samoniklih biljnih svojti, od tipično mediteranskih, planinskih pa sve do ljekovitog bilja. Među trajnicama, u proljeće je u vrtu posebno impresivna jadranska perunika (Iris pseudopallida, Trinajstić) sa svojim velikim lila cvjetovima, no ističe se i napuljska ciklama koja ljeti u potpunosti gubi svoje nadzemne dijelove.

Poučne pješačke staze

Kroz vrt vodi nekoliko pješačkih staza uz koje se nalaze poučne table, a određene biljne svojte su označene natpisom s nazivom porodice i svojte. Ovo će iskustvo biti posebno zanimljivo mališanima, ali i svima onima koji žele naučiti nešto više o pojedinoj vrsti.

Naučite više o području u Interpretacijskom centru Veliki Kaštel

Prilikom posjete Botaničkom vrtu svakako posjetite i Interpretacijski centar Veliki Kaštel koji je smješten u istoimenoj višekatnoj utvrdi koja je povijesna senzacija Podbiokovlja. Utvrda na biokovskim liticama sagrađena je za vrijeme Kandijskog rata kako bi pružila zaklonište za stanovništvo u vrijeme sukoba s Osmanlijama. Danas je njena unutrašnjost pretvorena u pravo moderno čudo koje priča priču ovog predivnog kraja. Interpretacijski centar prostire se na više etaža te predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne te prirodne baštine sela Kotišina.

Autori fotografija: Ante Bebić, Ivo Ravlić, Mila Lukić, Boris Luetić