Portugal – Top 20 zanimljivih činjenica


Portugal je država na obalama Atlantskog oceana. Zemlja poznata po odličnim port vinima, po najboljoj ribi, po ljubaznom narodu koji žive za nogomet i svoju vjeru. Ovo je top 20 zanimljivh činjenica o Portugalu

1.Najveći svjetski izvoznik pluta upravo je Portugal koji proizvodi 70 posto svjetskog pluta.

2. Najduži europski most do 2018. godine nalazio se u Lisabonu. Most Vasca da Gama je dugačak fascinantnih 17 kilometara. 2018 mu je titulu uzeo Krimski most.

3. Portugal na popisu svjetske baštine by Unesco ima 17 destinacija. Listu možete vidjeti –> OVDJE

Porto

4. Portugal je najstarija europska država. Kraljevinom je proglašena 1139., a nakon 1297. i potpisivanja mira sa Španjolskom, granice države gotovo da se i nisu mijenjale.

5. Najzapadnija točka Europe, Cabo da Roca nalazi se u Portugalu.

6. Portugalski jezik jedan je od najraširenijih na svijetu i govori ga više od 230 milijuna ljudi! Službeni je jezik u devet zemalja Portugalu, Brazilu, Cape Verdeu, Angoli, Gvineji-Bissau, Mozambiku, Principe, São Tomé te Ekvatorijalnoj Gvineji.

Cabo de Roca

7. Portugal je ime dobio po gradu Portu kojeg su stari Rimljani zvali Portus Cale (luka keltskog božanstva Calea)

8. 23. lipnja svake godine u Portu se obilježava Dan svetog Ivana Krstitelja tijekom čega mladići gađaju djevojke cvjetovima češnjaka.

9. U Portugalu se nalazi i najstarija knjižara na svijetu. Lisabonska knjižara Bertrand postoji od 1732.

Sintra

10. Inês de Castro bila je proglašena kraljicom Portugala 1357. godine. ne bi to bilo ništa čudno da Ines nije umrla dvije godine prije toga. Kralj je tražio da ekshumiraju njeno tijelo iz groba u crkvi svete Clare. Iako je tijelo bilo pokopano već dvije godine, poluraspadnuto i zaudaralo. Posjeo ju je u sebe na prijestolje te natjerao sve – od plemstva i vazala do seljaka, da joj se poklone i poljube joj ruku. Premda mrtva, želio je od nje učiniti kraljicu i osvetiti se svima koji nisu podržali njegovu ljubav.

11. Od 2010. u Portugalu su legalni istospolni brakovi. Portugal je tada postao osma zemlja na svijetu koja legalizirala istospolne brakove.

12. Portugalci i Englezi saveznici su još od 1373. obvezali su se međusobno braniti jedne druge u slučaju rata, a taj savez je još uvijek na snazi.

Lisabon

13. Portugal drži rekord najkraće i najdulje vladavine monarha. Henrique of Portugal bio je portugalski kralj više od 73 godine. S druge strane, Luis Filipe bio je kralj samo 20 minuta.

14. Sveučilište Coimbra osnovano je 1290. godine, što ga čini jednim od najstarijih sveučilišta na europskom kontinentu. Škola danas broji preko 20 000 učenika, a UNESCO ju je proglasio službenim mjestom svjetske baštine. Sveučilište je osnovao kralj Dinis, monarh zapamćen po doprinosu portugalskom književnom i poljoprivrednom nasljeđu.

15. Portugalsko carstvo slovio je kao prvo globalno carstvo u povijesti po kolonizaciji istočne polovice Novog svijeta, uključujući Brazil, Afriku i Aziju. Carstvo je trajalo gotovo šest stoljeća i u jednom je trenutku vladalo polovicom novog svijeta.

Porto

16. Model balona s vrućim zrakom izumio je Bartolomeu de Gusmão u Portugalu, a testiran je 8. kolovoza 1709.

17.  U Portugalu je napravljen i najveći omlet na svijetu koji je svoje mjesto zaslužio u Guinnessovoj knjizi rekorda. Njega je šest sati radilo 55 ljudi, a ukupno je na kraju težio 6466 kilograma. Kako bi ga napravili, bilo je potrebno iskoristiti 145 tisuća jaja.

18. Portugal je šesti najveći svjetski proizvođač litija i najveći u Europi. Litij je metal koji se koristi u električnim baterijama i njegova se potreba zbog njegove upotrebe u električnim automobilima ubrzano povećava.

Lisabon

19. U Portugalu je ilegalno pišati u oceanu. Nismo sigurni je li netko uhićen zbog ovog kaznenog djela (ili kako bi netko uopće bio uhvaćen), ali toplo preporučujemo držanje ili pronalazak stvarnog Wc-a ako ste u Portugalu i ako vas priroda zove.

20. U velikom potresu koji je 1755. pogodio Lisabon poginula je gotovo četvrtina tadašnje gradske populacije, a uništeno je čak i 85 posto zgrada.

Aveiro