Pokrenut prvi portal na hrvatskom jeziku specijaliziran za putovanja s djecom


Family Welcome jedinstven je portal koji obiteljima nudi praktične savjete i inspirativne preporuke kako bi pronašli idealna odredišta za svoja putovanja u Hrvatskoj, regiji i šire.

Planiranje obiteljskog odmora ovih je dana postalo još jednostavnije: Family Welcome, portal specijaliziran za obiteljski turizam i putovanja s djecom, službeno je započeo s radom 27. rujna, simbolično upravo na Svjetski dan turizma.

„Kao što samo ime sugerira, Family Welcome nadilazi koncept family-friendly destinacije te nudi raznolik izbor preporuka odredišta u kojima su obitelji s djecom dobrodošle, kao i inspirativnih aktivnosti koje odgovaraju njihovim potrebama”, objasnila je Željka Balja, osnivačica portala Family Welcome i stručnjakinja za obiteljski turizam.

Pet kategorija sadržaja temeljenih na aktualnim trendovima

Kako bi se čitateljima olakšalo pretraživanje i otkrivanje destinacija, zanimljivosti te aktivnosti prema vlastitim interesima, članci su podijeljeni u pet kategorija. U kategoriji „Destinacije” možete otkriti zanimljiva odredišta po mjeri obitelji u Hrvatskoj i svijetu ili krenuti na virtualna putovanja na koja vas vode putopisni članci obitelji Karuza. Osim same destinacije, na portalu ćete pronaći i tematski podijeljene preporuke poznatih i manje poznatih atrakcija za posjet s djecom, poput neobičnih muzeja, vodenih parkova, nacionalnih parkova i aktivnosti na otvorenome.

Kako bi obiteljski odmor zaista bilo posebno iskustvo za svakog člana, tu su i korisni i praktični savjeti insajdera, savjeti za odabir smještaja i preporuke za restorane, gastronomske festivale i manifestacije okupljene u kategoriji „Okusi”. Ovu kategoriju obogaćuje i doprinos poznatih gastroblogera koji za Family Welcome otkrivaju svoje najfinije višegeneracijske recepte: Kefirolicious – okusi zdravlja, Samo jedan griz – okusi svijeta i Marijine brašnaste priče – Marije Herjavić Jerković, majstorice s brašnom.

Kategorija „Trendoviprati posebne vrste putovanja poput zelenih putovanja, putovanja s četveronožnim članovima obitelji, pripreme za putovanja, intervjue i ostalo, ovisno o vodećim trendovima u obiteljskom turizmu.

Velika vijest! Family Welcome – jedini portal u Hrvatskoj koji je postao medijski partner Family Travel Associationa

Zadovoljstvo nam je objaviti da je Family Welcome, specijalizirani hrvatski portal za informiranje i pružanje praktičnih savjeta obiteljima u potrazi za odredištima i aktivnostima prilagođenima njima u Hrvatskoj, regiji i šire, postao ekskluzivni medijski partner Family Travel Associationa!

Family Welcome tako postaje jedini portal u Hrvatskoj i regiji koji ovom oznakom jamči visoke standarde informacija za obiteljska putovanja.

Family Travel Association renomirana je organizacija posvećena promicanju putovanja za obitelji koja producira godišnja globalna istraživanja vezana za obiteljska putovanja te organizira godišnje summite koji okupljaju sve vodeće stručnjake iz različitih sektora za obiteljska putovanja s djecom.

Family Welcome ponosi se ovim izvanrednim postignućem te nastavlja predano raditi na pružanju najboljih i najkvalitetnijih informacija i savjeta obiteljima koje žele istraživati prekrasne destinacije Hrvatske, regije i šire. Ova oznaka kvalitete i partnerstva potvrđuje da su obitelji u dobrim rukama kad koriste usluge Family Welcome portala, što ga čini nezaobilaznim izvorom informacija za obitelji koje planiraju svoja putovanja.

Što je obiteljski turizam?

Obiteljski turizam je oblik turizma usmjeren na potrebe i interese obitelji kao cjeline, s ciljem stvaranja pozitivnih iskustava i uspomena tijekom putovanja, a uključuje užu i širu obitelj – roditelje i djecu te ostale članove obitelji poput baka i djedova, rođaka i prijatelja.

Popularnost obiteljskog turizma raste, a prema istraživanju US Family Trends iz 2022. u sljedeće dvije godine više ljudi planira obiteljski odmor s djecom (44 %) nego s prijateljima (40 %). Čak 95 % ispitanika koji putuju s djecom ističu kao prioritete tijekom putovanja opuštanje i zabavu, a 45 % roditelja milenijalaca bira obiteljska putovanja za zbližavanje i stvaranje uspomena. Od velike je važnosti ponuditi obiteljima aktivnosti u kojima mogu uživati svi njezini članovi jer 62 % njih daje prednost odredištima koji nude odmor i aktivnosti za roditelje i djecu.

Posebnosti obiteljskog turizma

Ostale značajke obiteljskog turizma jesu: višegeneracijska i proširena obiteljska putovanja, potraga za nekonvencionalnim obiteljskim odredištima (uz tradicionalna odredišta), uživanje u trenutku (tzv. slow travel), kulturno-obrazovna putovanja, putovanja inspirirana zabavom, posjet zanimljivim odredištima i atrakcijama. Kako bi obiteljski odmor bio ispunjavajući i zanimljiv svim članovima obitelji, među trendovima posebno se ističe važnost planiranja i informiranje na internetskim portalima.

Ukorak s trendovima u obiteljskom turizmu

Ova niša turizma predstavlja priliku za opuštanje, rast i razvoj svakog člana obitelji te promiče vrijednosti međusobnog povezivanja i zajedničkog istraživanja svijeta pa je zato nužno da turistička ponuda prati sklonosti današnjih putnika.

„Kako bismo podržali razvoj turističke ponude u smjeru obiteljskog turizma u Hrvatskoj i okolici, svojim ćemo partnerima svaki mjesec pripremiti izvješće Family Welcome Trends Report jer im želimo pružiti dodatne informacije o trendovima u obiteljskom turizmu i olakšati strategiju upravljanja takvom ponudom prilagođenom današnjim obiteljima”, kazala je Balja.

Ponuda i potražnja obiteljskog turizma današnjice uvelike će se odraziti na sveukupnu budućnost turističkog sektora. Obiteljski turizam predstavlja prvi kontakt djece s turizmom, njegovim prednostima i potencijalima, stoga vrlo je bitno oblikovati turističko iskustvo koje će ih i kasnije inspirirati na putovanja.

O osnivačici

S više od deset godina aktivnog sudjelovanja u različitim projektima u turizmu, Željka Balja ističe se kao stručnjakinja koja poznaje različite aspekte turističkog sektora. Njezina strast prema specifičnim oblicima turizma i komunikaciji donijela joj je obilje iskustva. Nakon uspješno završenog sveučilišnog studija Turizma i specijalizacije za oglašavanje i odnose s javnošću, Željka je savjetovanjem klijenata usmjeravala poduzetnike prema stvaranju novih sadržaja za obitelji, s posebnim naglaskom na održivi razvoj. Vlasnica je obrta „Autentika” za poslovno savjetovanje, informacije i komunikacije kroz koji pruža mozaik usluga u turističkoj industriji. S obzirom na to da je i sama majka i putnica, spoznala je da bi ovakva vrsta portala koja bi pružala vodiče i savjete za putovanja u našoj regiji i šire bila neophodna.

Tražite li preporuku za obiteljsko putovanje, želite li doživjeti posebna i autentična iskustva u Hrvatskoj, regiji i šire te doznati sve novosti u obiteljskom turizmu, posjetite službenu stranicu portala www.familywelcome.hr i zapratite Family Welcome na društvenim mrežama: Family Welcome Facebook i Instagram: Family Welcome (@familywelcome.hr).