Pivo i pereci, dindrlice i lederhoze, Oktoberfest – to je München


Marcela nas kroz priču i fotke vodi u uvijek zanimljivi Munchen. Osim što putuje, Marcela i dobro kuha pa uz putopise na njezinom blogu možete pronaći i super recepte, posjetite – My Cookstagram, a u nastavku pročitajte kako se provela u Munchenu.

Glavni grad najveće njemačke pokrajine – Bavarske – koji ima više od 1,5 milijun stanovnika dom je velikim korporacijama poput BMW-a, Allianza, Siemensa… Osim toga, dom je i fantastičnoj pivi, kobasicama, kiselom zelju i drugim njemačkim, ali i ne-njemačkim specijalitetima koje morate probati.

Dok je nekima München usputna stanica na putu za Neuschwanstein i druge bavarske dvorce, za mene, i moju bolju polovicu, ovo je grad u koji se rado vraćamo, ako ništa drugo – na tekmu.

Dindrlice i Lederhose

Svaki naš obilazak započinjali smo na Marienplatzu, glavnom trgu koji se pokazao kao dobar orijentir u kojem god smjeru se uputili. Ono što smo odmah primijetili je kako dragi i prijateljski raspoloženi Bavarci ponosno nose svoje tradicionalne nošnje. Nose ih i turisti.

Mislila sam da je to zbog Oktoberfesta, ali kada sam došla u proljeće Dindrlice i Lederhose bile su po svuda i na svima.mNaravno i ja sam htjela biti u (bavarskoj) modi, kao – ‘sigurno će mi dobro stajati’, ali cijene ovih opravica (!!) paprenije su od najljuće kobasice.

Viktualienmarkt za nepopravljive foodije

Nepopravljivom foodieju kao što sam ja – glavna gradska tržnica je obavezna stanica u obilasku svakog grada. Münchenski Viktualienmarkt (tržnica) nalazi se svega 200tinjak metara od Marienplatza. Okružena je šarmantnim zalogajnicama i pitoresknim mesnicama. Uz jednostavne sezonske namirnice, ovdje sam vidjela i egzotične namirnice iz cijelog svijeta za koje nisam znala ni da postoje. A kada čovjeka izmori šetnja, razgledavanje i dojmovi, na tržnici se može prigristi nešto s nogu ili …

Helles ili Weissbier?

Na ulazu Hofbraühaus pivnicu – gužva. Dočekuju nas brkata gospoda u lederhozama i sa simpatičnim šeširićima na glavi. U rukama drže ukrašene krigle s metalnim izrezbarenim poklopcima i pozdravljaju – ‘Servus!’ Stolovi i klupe uglavnom su zauzeti, pokraj nas konobari brzaju u svim smjerovima. Svira domaća bavarska glazba. Žamor je i glasno je – ali – svi su nasmijani, svi izgledaju zadovoljno i opušteno.To mora da je zbog pive i pereca.

Savjeti:

  • Kod naručivanja pive obratiti pozornost – Weissbier ili Weiβbier je zapravo pšenično pivo. Želiš li ‘obično’ filtrirano pivo naruči Helles. Za one nježnijeg nepca u ponudi je i Radler (Ich).
  • Ne pokušavaj dozvati konobara, mahati mu i slično – doći će kada bude u mogućnosti. Vjeruj – naučili smo.
  • Ne trudi se u traženju stola za dvoje. Velika je vjerojatnost da ćete stol dijeliti s jednim parom iz Koreje i društvom prijatelja iz Španjolske.
  • Ne mozgaj previše kod naručivanja hrane. Teško da ćeš pogriješiti jer se uglavnom radi o kombinaciji neke vrste mesa s krumpirom i zeljem, gulaši i knedle od kruha ili krumpira. (Zaboravi na dijetu dok si u Bavarskoj)
  • Dok čekaš jelo obavezno naruči i perec uz pivu. ‘Prost!’ [Živjeli!]

FC Bayern

Čak i oni koji ne znaju puno ili ne znaju ništa o nogometu, čuli su za nogometni klub Bayern iz Münchena. Ja o istome slušam svakog vikenda kada je na rasporedu Bundesliga, pa (možda) znam i previše.

Ponos i dika Bavarske, ovaj klub kao i nogomet općenito dio su münchenske kulture i specifičnosti.
Na dane kada njihov omiljeni klub igra, svi oni koji ne nose lederhose i dindrlice nose dresove omiljenih igrača i druga obilježja. Suvenirnice ovog kluba nalaze se – doslovce – na svakom uglu.

Popularni stadion – Allianz arena – u sklopu kojeg se nalazi i muzej kluba posjetili smo na dan utakmice. Uzbuđenje i doživljaje sa same utakmice teško je uopće opisati riječima.

Surfanje na rijeci Isar

Na jednom od posjete ‘našem’ gradu zapala nas je nedjelja, drugi puta pak i državni praznik. Ovdje, naime, gotovo ništa ne radi nedjeljom i praznikom. I zato, većina bavaraca, ovakve dane provodi na jednom, u najmanju ruku, čarobnom mjestu.

Kao što New York ima svoj Central park, Zagreb svoj Maksimir, München ima Englisher Garten. Na neradni dan u parku je čitavo mnoštvo naroda. Nakon što smo obišli i prošetali samo djelićem kilometarskih šumskih stazica, prvo smo odmorili na ležaljkama koje se iznajmljuju za 1-5€ ovisno o tome koliko se zadržiš na istoj. Kako treba nešto i pojesti (opet hrana), ručak smo obavili u Biergartenu kraj Kineskog tornja.

Jedna od najvećih atrakcija u Englisher Gartenu, koju obožavam, definitivno su surferi. Da, pravi pravcati surferi na rijeci Isar koja prolazi kroz park. Između dva muzeja, onog za umjetnost i bavarskog nacionalnog muzeja, ispod mostića smjestio se jedan ne tako mali aktivni val. Ovo je prava ‘pozornica’ za münchenske surfere na kojoj nastupaju pravi profesionalci.

Jedan je BMW

Uz nemali broj muzeja i raznih turističkih atrakcija, jedan se ističe kako veličinom i visinom, tako i tematikom – BMW Muzej.

Doživljaj počinje već ulaskom u prodajni salon gdje se povremeno održavaju performansi profesionalnih motorista-kaskadera, testiraju remek djela automobilske industrija, kupuju suveniri – toliko toga, a u muzej još nismo ni ušli. BMW Welt muzej nalik je labirintu koji vodi kroz razna razdoblja i ere automobilizma.

Olympiapark

Puni dojmova nakon obilaska BMW muzeja, prelaskom preko užurbane münchenske ceste stigli smo u Olympiapark. Još jedno simpatično mjesto u gradu.

1972. godine u Münchenu su održane XX. Olimpijske igre za potrebe kojih je, naravno, izgrađen cijeli kompleks. Za razliku od puno drugih gradova domaćina igara, nijemci nisu dopustili da ovaj kompleks propadne i padne u zaborav nego ga i danas održavaju i koriste. Ovdje se održavaju razni eventi, koncerti, sportski susreti i slično, a nepotrebno je naglašavati da je Olympiapark i turistička destinacija.

Olimpijsko selo također postoji, ali je prenamijenjeno u studentski dom. Prošetali smo između šarenih niskih kućica i znatiželjno zavirili u neke od domova tipičnih njemačkih studenata.

Dvorac u centru grada

U širem centru grada smjestio se i jedan od raskošnih bavarskih dvoraca. Dvorac Nymphenburg koji je bio ljetna ‘vikendica’ bavarskih kraljeva iz 17. stoljeća. Iako je dvorac moguće obići, ipak nismo htjeli trošiti vrijeme na to. Zanimljivo je ipak bilo baciti oko u muzejski shop.

Oktoberfest

Sada kada smo se sprijateljili s gradom, vrijeme je za njega! Nemojmo se zavaravati, ipak najveći broj posjetitelja Münchena dolazi zbog događaja godine, a to je Oktoberfest.

Naziv ovog pivskog blagdana daje naslutiti kako se održava u ‘oktobru’ no zapravo, počinje već u ‘septembru’ i traje oko dva tjedna. Ulaz na Oktoberfest je besplatan, a samo oni najstrpljiviji uspiju ući i u neki od šatora.

U prosjeku, svake godine Oktoberfest posjeti između 5 i 7 milijuna posjetitelja, a popije se više od 6 milijuna litara pive (!!) uz sve ostale hladne ili tople napitke i odgovarajuće mesno-kobasičarske specijalitete.

Ogromne i teške krigle mogu izgledatu kao dobar suvenir s Oktoberfesta, ali iznositi ih iz šatora nikako nije dobra ideja jer su zaštitari na ulazu/izlazu strogi, jako strogi. Takva impresivna staklena krigla u Bavarskoj se zove Maβ. U nju stane 1 L pive i uvijek je prozirna kako bi se pomno moglo pratiti koliko je pive u njoj ostalo, … ili nije.

Iako se sve vrti oko pive, Oktoberfest je zabava za cijelu obitelj i prilika da svi obuku svoje dindrlice i lederhose i upute se na cjelodnevni izlet na Theresienwiese.

Dvorci i okolica Münchena

Daleko poznati dvorac Neuschwanstein, neostvareni je san bavarskog kralja Ludviga II. Ovo nedovršeno zdanje poslužilo je kao uzor za bajkoviti dvorac u tematskim parkovima Disneylanda, kao i scenografija za brojne igrane filmove.

Nürnberg, drugi po veličini bavarski grad, zanimljiv je po svojoj specifičnoj arhitekturi kao i po povijesnim činjenicama iz razdoblja II. Svjetskog rata. Kako bi posjet ovome gradu ipak ostao u lijepom sjećanju, počastite se medenjacima – Lebkuchen – koje možete naći u mnogobrojnim slastičarnicama i dućanima. I pokušajte ih ne zaboraviti u vlaku poput mene.

Dachau je, samo 15tak kilometara udaljen od Münchena, naoko simpatičan gradić koji čuva neka ne tako lijepa sjećanja na povijest, no ipak, dio je stvarnosti. U ovom gradiću, naime, se nalaze ostaci prvog njemačkog koncentracijskog logora koji je služio kao prototip i model za ostale nacističke koncentracijske logore u II. Svjetskom ratu.

Mozartov grad Augsburg, vlasnik je titule najljepšeg grada u Njemačkoj. Sva blaga ovog, nekada najbogatijeg grada Njemačke, čuvana su unutar zidina grada gdje se nalaze brojni obrtnici, kovači srebra i zlata čiji se radovi iz prošlosti čuvaju u brojnim muzejima. Predivne crkve kao i ulice odišu svim povijesnim razdobljima kroz koja se grad razvijao zbog čega odiše romantikom.

Zašto se vratiti?

Toliko puno toga za vidjeti i doživjeti, a tako malo vremena. I zato je München grad u koji se rado vraćam po još.

Marcela Sambol