Ovaj talijanski otok nudi kristalno čisto more, bijele pješčane plaže i savršena sela kao s razglednica


Putovanja su uvijek uzbudljiva avantura, a otkrivanje novih mjesta i kultura je nešto što nam daje novu perspektivu na svijet oko nas. Jedno od mjesta koje svakako vrijedi posjetiti je otok Elba u Italiji.

Naslovna foto – by DanieleFiaschi

Evo što trebate znati o posjetu Elbi, prekrasnom talijanskom otoku koji je dio Nacionalnog parka Toskanski arhipelag

Više od 50 milijuna ljudi posjetilo je Italiju 2022., a mnogi su se uputili na popularna odredišta poput Rima, Milana i Amalfijske obale. No, ako namjeravate biti među milijunima koji će krenuti u ovu europsku zemlju 2023. evo ideje da umjesto toga posjetite jedan od najljepših talijanskih otoka. Naime, predlažemo da se uputite na Elbu, treći po veličini talijanski otok, dio nacionalnog parka Toskanski arhipelag.

Otok nipošto nije skriven – na kraju krajeva, ima populaciju od oko 30.000 stalnih stanovnika – ali je po svakom mjerilu mjesto ispod radara za većinu turista. Vrijeme je da saznate što Talijani već rade: Elba je pravo mjesto za ljetni odmor.

Što treba znati

Elba je dovoljno je velik da se osjećate kao mjesto na kojem možete provoditi dane bez prestanka. Otok je savršeno odredište za ljubitelje prirode s naizgled beskrajnim pješačkim i brdskim biciklističkim stazama i prekrasnim plažama koje su idealne za izležavanje cijeli dan na suncu. Elba je također prepuna povijesti – najpoznatiji je po tome što je otok bio mjesto prvog Napoleonovog progonstva. Francuski vojni zapovjednik živio je na otoku od 1814. do 1815., kada je pobjegao natrag u Francusku.

Kada ići 

Kao i većina mjesta u Italiji, stvarno ne postoji “loše” vrijeme za posjet Elbi. Postoji samo nekoliko razdoblja u godini koja se mogu činiti malo ugodnijima od ostalih. Ljetni mjeseci (između lipnja i sredine rujna) su idealni. Međutim, čak i siječanj, najhladniji mjesec na otoku, još uvijek vrijedi uzeti u obzir za odmor zbog ugodnih temperatura. Najkišovitiji mjeseci na otoku dolaze u jesen, između rujna i početka prosinca.

Foto by adryali

Što raditi 

Jedno od mjesta koja svakako morate posjetiti na otoku Elba je glavni grad Portoferraio

Ovaj grad je dom brojnim povijesnim znamenitostima, uključujući tvrđavu Forte Stella koja datira iz 16. stoljeća i tvrđavu Forte Falcone koja se nalazi na vrhu brda iznad grada. U gradu ćete također naći i muzej Napoleona, koji prikazuje život bivšeg francuskog vođe tijekom njegovog izgnanstva na otoku Elba.

Portoferraio – Foto by Michael

Umočite se u termalne kupke San Giovannija

Odmor bi trebao biti vrijeme za odmor i opuštanje, a otok Elba više nego pruža zahvaljujući svojim poznatim termalnim kupkama. Kupke se nalaze u termalnom bazenu koji se nalazi u zaljevu Portoferraio. To je mjesto za koje se kaže da je bogato željezom i jodom i koji će pomoći u smirivanju bolnih mišića.

Popnite se na planinu Capanne

Oznojite se i uživajte u prekrasnom pogledu uz planinarenje na planinu Capanne, najvišu planinu na otoku. Ako planirate put do vrha i natrag, svakako planirajte cijeli dan i spakirajte puno vode.

Plaže

Iako je otok prepun prekrasnih plaža, Biodola je izvanredna opcija. Plaža je dom zapanjujućeg azurnog mora i toplog, mekanog pijeska. Također je zaštićeno od južnih vjetrova, što ga čini savršenim mjestom za izležavanje pod suncobranom. Plaža Cavoli također je popularna među turistima, a poznata je po svom finom pijesku i kristalno čistom moru.

Foto by Pitsch

Posjetite mjesto Porto Azzurro 

Ovo je prekrasno ribarsko selo koje se nalazi na jugoistočnoj obali otoka Elba. Uživajte u šetnji kroz uske uličice i obilazite luku, gdje možete vidjeti razne brodove i jahte.

Ronjenje 

Otok Elba je idealno mjesto za ronjenje zbog čistog i kristalnog mora.

Foto by DanieleFiaschi

Hrana

Otok Elba također je poznat po svojoj ukusnoj hrani i piću. Na otoku ćete naći brojne restorane i barove koji nude ukusnu talijansku hranu i piće, a poznati su i po proizvodnji vina i maslinovog ulja.

Kako doći do Elbe

Najlakši način da dođete do Elbe je trajektom iz grada Piombina na kopnu.

Postoje 4 različite brodske linije koje možete birati:

Moby i Toremar: ove dvije tvrtke udružile su svoje snage prije nekoliko godina kako bi poboljšale svoju ponudu za stanovnike Elbe i turiste. Brodovi marke Moby povezuju Piombino s Portoferraiom i Cavom, dok Toremar plovi iz Piombina za Portoferraio, Cavo i, dodatno, Rio Marinu. Procijenjeno vrijeme putovanja do otoka Elba je 1 sat za Portoferraio, 30 minuta za Cavo i 45 minuta za Rio Marinu.

Blu Navy: Brodovi Blue Navy povezuju Piombino s Portoferraiom i obično prometuju od travnja do listopada. Procijenjeno vrijeme putovanja do Portoferraija je 1 sat.

Trajekti Corsica Sardinia: Trajekti za Elbu tvrtke Corsica Sardinia Ferries prometuju od lipnja do rujna, nudeći do 13 dnevnih prijelaza iz Piombina u Portoferraio.

Foto by joakant

Kao zaključak, Elba je odlično mjesto za opuštajući odmor. Od prekrasnih plaža, aktivnosti na otvorenom, ukusne hrane i pića, do povijesnih znamenitosti, Elba nudi nešto za svakoga. Ako želite iskusiti prekrasnu prirodu i talijansku kulturu, otok Elba definitivno vrijedi posjetiti.