Ova zemlja je proglašena najsretnijom zemljom na svijetu već 7. godinu zaredom


“The World Happiness Report”proglasilo je Finsku najsretnijom zemljom svijeta već sedmu godinu zaredom.

Foto naslovna –  Julia Kivelä, Visit Finland

Što ljude ove nordijske zemlje čini toliko sretnima? 

Najnovije izvješće o sreći u svijetu objavljeno danas navodi Finsku kao najsretniju zemlju na svijetu sedmi put zaredom. Finska je dobila najviše rezultate u svakoj dobnoj skupini.

U Finskoj, kao i u drugim nordijskim zemljama, gradovi i općine odgovorni su za pružanje mnogih svakodnevnih usluga. To uključuje vrtić, obrazovanje, zdravstvenu skrb i mnoge druge usluge koje stvaraju dobrobit za ljude u različitim fazama života.

„Građani Helsinkija vjeruju gradu da će organizirati funkcionalne usluge, kao i niski prag pristupa iskustvima kao što su kultura i priroda. Novi, međunarodno zanimljiv Muzej arhitekture i dizajna planiran za Helsinki samo je jedan konkretan primjer kako se ulaže u budućnost grada i dobrobit stanovnika,” kaže Juhana Vartiainen, gradonačelnik Helsinkija.

Foto – Oona Aittokoski – Helsinki

Odličan javni prijevoz omogućuje pristup izvorima sreće

Prema anketi koju je provela tvrtka za istraživanje tržišta Taloustutkimus, lokalno stanovništvo vrlo je zadovoljno svojim životom u Helsinkiju – gotovo devet od deset (88%) od više od tisuću ispitanika izjavilo je da je trenutno zadovoljno svojim životom u Helsinkiju. Ključni čimbenici koji promiču dobru kvalitetu života u Helsinkiju uključuju blizinu mora, umjetničku i kulturnu ponudu, sigurno životno okruženje te zelene površine, parkove i obližnje šume. Na vrhu liste ipak je javni prijevoz koji jamči nesmetan pristup svakom mjestu.

Sreća ljudi u Helsinkiju može se pronaći u malim stvarima u svakodnevnom životu: jedenje sladoleda uz gradsku obalu dugu 131 kilometar, sauna u vlastitom domu ili u jednoj od brojnih gradskih javnih sauna te posjet muzejima ili posjetu tržnica s prijateljima.

Istraživanje je također istaknulo multikulturalnost Helsinkija, internacionalnost i pozitivan stav stanovnika prema turistima. 

“Najbolja stvar u Helsinkiju je sloboda da budete ono što jeste i živite svoj život. Tijekom cijele godine odlazim na kupanje u Baltičko more i uživam u euforiji koju donosi hladna voda. Osim mora, volim asfalt u Helsinkiju i slobodu koju nosi skateboarding, kao i toplu zajednicu koju tamo nalazim”, kaže Lena Salmi, 70-godišnja skateboarderica i jedna od Helsinki Happiness Hackers.

Foto –  Maija Astikainen- Lena Salmi