Ova je zemlja službeno proglašena najsretnijom na svijetu


Istraživačka skupina Gallup World Poll proglasila je najsretniju zemlju na svijetu. Finska je četvrtu godinu zaredom zauzela prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Islandu, a slijedi Danska na trećem mjestu, Švicarska na četvrtom i Nizozemska na petom mjestu.

“The World Happiness Report” sastavljen je ove godine nešto drugačije. Istraživači nisu mogli obaviti osobne razgovore u brojnim zemljama. COVID-19 i njegova korelacija s dobrobiti također su zauzeli središnje mjesto tijekom pripreme istraživačkih pitanja i sinteze podataka. Izvještaj se prvenstveno temelji na BDP-u, slobodi, životnom vijeku i razinama korupcije.

Prvih 10 mjesta ostalo je uglavnom nepromijenjeno u odnosu na prethodnu godinu, Island je skočio s broja četiri na broj dva, a Norveška je skliznula s petog na osmo mjesto. Njemačka je napravila izvanredan skok sa 17. na sedmo mjesto, a Hrvatska sa 79. na 23. mjesto. Sjedinjene Države su se podigle sa 18. na 14. mjesto, Ujedinjeno Kraljevstvo je palo s 13. na 18. mjesto, a Australija je zauzela 12. mjesto.

TOP 10:

  1. Finska
  2. Island
  3. Danska
  4. Švicarska
  5. Nizozemska
  6. Švedska
  7. Njemačka
  8. Norveška
  9. Novi Zeland
  10. Austrija